InSight on havainnut jo 21 marsjäristystä

Nasan InSight-luotain on havainnut yli kaksikymmentä naapuriplaneettamme järistystä. Järistysten avulla tutkijat pystyvät päättelemään millainen on Marsin sisäosien rakenne.

Vajaa vuosi sitten Marsiin laskeutuneen InSight-luotaimen ensimmäiset mittauskuukaudet olivat hiljaisia, ja ainoat värähtelyt mitä luotain havaitsi johtuivat tuulesta.

Vasta viime huhtikuussa huomattiin heikko signaali - ensimmäinen marsjäristys.

Sittemmin järistyksiä on tullut lisää ja nyt niitä on rekisteröity yhteensä jo 21 kappaletta. Järistysten perusteella punaisen planeetan kuori muistuttaa enemmän Kuun kuin Maan kuorta.

Sekä maapallolla että Kuussa kuorikerrokseen tulee säröjä ja halkeamia. Kotiplaneetallamme nämä täyttyvät vedellä ja mineraaleilla, jotka mahdollistavat ääniaaltojen kulkemisen suoraa linjaa pitkin. Kuussa säröt ja halkeamat kuitenkin säilyvät.

Tämän takia Kuussa ääniaallot siroutuvat kymmenien minuuttien ajan muodostumisensa jälkeen, kun taas maapallolla ne katoavat sekunneissa. Marsjäristykset puolestaan voivat soida noin minuutin ajan.

InSight laskeutui Marsiin viime vuoden marraskuussa. Sen on suunniteltu mittaavan punaisen planeetan järistyksiä kahden Maan vuoden ajan.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)