Ryugu-asteroidi syntyi rajussa törmäyksessä

Ryugua tutkineen MASCOT-hyppijän kuvat ovat antaneet tietoa asteroidin menneisyydestä. Selvisi, että Ryugu syntyi voimakkaan törmäyksen seurauksena.

Japanilainen Hayabusa2-luotain saapui 900 metrin läpimittaiselle Ryugu-asteroidille reilu vuosi sitten. Luotaimesta on sittemmin laskettu asteroidin pinnalle hyppiviä yksiköitä.

Saksalais-ranskalaista tekoa olevan MASCOT-hyppijän kuvista on paljastunut, että Ryugun pinta on kahdenlaisten kivien peittämä. Osa kivistä on tummia ja epätasaisia, osa taas kirkkaita ja sileitä.

Havainto antaa informaatiota asteroidin syntytavasta. "Se osoittaa, että Ryugu on tulosta jonkinlaisesta väkivaltaisesta prosessista", sanoo Ralf Jaumann Saksan ilmailu- ja avaruuskeskuksesta.

Kivistä ei selviä, millainen prosessi on tarkalleen ottaen ollut. Ryugu voi olla seurausta asteroidikolarin kappaleiden kerääntymisestä uudelleen yhteen. Vaihtoehtoisesti se on asteroidi, jonka koostumus muuttui toisen kappaleen törmäyksessä niin, että tuloksena oli kahden tyyppisiä kiviä.

Tutkijat pohtivat artikkelissaan myös, miksi Ruygun pinta on pölytön. Kivi rapautuu avaruudessakin miljoonien vuosien kuluessa. Rapautumisen seurauksena asteroidin pinnalla pitäisi olla hienojakoista ainesta.

Pöly on saattanut valua asteroidin kivikon rakoihin, tai sähköstaattiset voimat ovat nostaneet pölyn avaruuteen. Ryugulla on myös aikoinaan voinut olla vettä, jolloin pöly olisi saattanut kulkeutua haihtuneen veden mukana pois asteroidilta.   

Aiheesta lisää AFP (englanniksi)