Satelliittikuva paljastaa paloalueen laajuuden Gran Canarialla

Euroopan avaruusjärjestö on julkaissut satelliittikuvan Gran Canarian maastopaloista. Ennätyksellisen suuri palo on saatu jo hallintaan.

Satelliittikuva näyttää maastopalojen laajuuden 19. elokuuta. Kuva on luotu yhdistämällä infrapuna-alueen eri aallonpituuksia. Oransseina näkyvät alueet, joilla palo raivosi. Tummana erottuvat tuolloin jo palaneet alueet. Kuva näyttää myös savun, muttei alueen pilviä.

Gran Canarian saari on halkaisijaltaan noin 45 kilometriä. Palo alkoi läheltä Tejedan kylää 17. elokuuta ja levisi Tamadaban luonnonpuistossa korkean lämpötilan ja kuivuuden vuoksi.

Yli 700 tulitaistelijaa maanpinnalla ja 16 lentokonetta osallistui sammutustyöhön.

Kuvan palanut alue on 16 kilometriä itä–länsisuunnassa ja 9 kilometriä pohjois–eteläsuunnassa. Palavan metsän liekit nousivat ajoittain yli 50 metrin korkeuteen. Palon tieltä evakuoitiin 9 000 ihmistä.

Raporttien mukaan palo on saatu jo hallintaan ja suurin osa evakuoiduista ihmisistä on päässyt palaamaan koteihinsa.

Kuva otettiin osana Copernicus-ohjelman hätätilanteiden kartoitusta. Viranomaiset saavat maailmanlaajuisesti pyytää EU:n Copernicus-ohjelmalta satelliittikuvia, jotta luonnonmullistusten ja onnettomuuksien alueita ja tilanteita pystytään arvioimaan nopeasti, luotettavasti ja kattavasti.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)