Taiteilijan näkemys kaukaisesta planeettakunnasta. Kuva ESO / L. Calçada

Teegardenin planeettojen pinnalla voi olla nestemäistä vettä

Kesäkuussa ilmoitettiin kahden maan kokoluokan planeetan löytyminen. Ne havaittiin kiertämässä punaista kääpiötähteä 12,5 valovuoden päässä meistä. Nyt kaksikon elinkelpoisuutta on analysoitu lisää.

Israelilaisten tutkijoiden mukaan Teegardenin tähteä kiertävät kaksi planeettaa ovat mahdollisesti maankaltaisimmat kohteet, mitä tähän mennessä on löydetty. Planeetat ovat vain hiukan maapalloa suurempia, joten niiden oletetaan olevan kivisiä.

Samankaltaisesta koosta huolimatta kyseisten taivaankappaleiden olosuhteet poikkeavat melkoisesti omastamme. Kumpikin planeetta kiertää erittäin lähellä emotähteään, joten niiden vuosi kestää vain noin 5 ja 11 maapallon päivän verran.

Emotähden läheisyyden takia planeettojen pyörähdysaika itsensä ympäri on lukittunut siten, että ne pitävät aina saman puolen tähteään kohti. Planeettojen yhdellä puolella vallitsee siis ikuinen päivä ja toisella ikuinen yö.

Pyörähdysajan lukittumisesta on kuitenkin myös hyötyä, sillä hyvin monenlaiset kaasukehät pystyvät kuljettamaan riittävästi lämpöä tai kylmyyttä planeetan valon ja pimeän rajan yli. Näin ollen vähintään jollain alueilla voi olla sopivat olosuhteet nestemäiselle vedelle ja siten mahdollisesti myös elämälle.

Tutkijoiden laskujen mukaan Teegardenin planeettojen pinnoilla voikin olla nestemäistä vettä, vaikka niiden kaasukehä olisi vain kolmasosa kotoisan ilmakehämme paksuudesta. Toisaalta myös 17 kertaa maapallon ilmakehää paksumpi kaasukerros edelleen sallisi nestemäisen veden olemassaolon planeettojen pinnoilla.

"Havaitsimme, että vettä voi olla kummankin planeetan pinnalla hyvinkin leveällä kaasukehän ominaisuuksien kirjolla. Tämä tekee kyseisistä planeetoista kiinnostavia kohteita elämän merkkien etsinnässä", tutkijat kirjoittavat.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto