Taiteilijan näkemys LightSail 2 -aurinkopurjeesta kiertoradalla. Kuva Josh Spradling / The Planetary Society

LightSail 2 valmistautuu aurinkopurjeen avaamiseen Maan kiertoradalla

LightSail 2 -aurinkopurjesatelliitti on aloittanut toimintansa kiertoradalla. Planetary Societyn tavoitteena on avata pieni aurinkopurje viikon kuluessa.

Ensikontakti LightSail 2:een saatiin 2. heinäkuuta. "Tiimi on innoissaan päästessään aloittamaan lennon operaatiot", kommentoi projektin johtaja Dave Spencer.

Aurinkopurjesatelliitti matkasi avaruuteen Falcon Heavy -kantoraketin kyydissä 25. kesäkuuta. Se oli lisäkuormana Yhdysvaltain ilmavoimien päähyötykuorman laukaisussa. Satelliitti vapautettiin noin viikko laukaisun jälkeen.

Satelliitin käyttöönottoon sekä sen asennon stabilointiin kuluu noin viikko. Seuraavaksi vuorossa on purjeen avaamisoperaatio. Satelliitin kuulumisia voi seurata Planetary Societyn sivulta

Aurinkopurjesatelliitti on kooltaan 3U-nanosatelliitti eli pakattuna 10 x 10 x 30 senttimetriä. Sen tavoiteratana oli ympyrärata 720 kilometrin korkeudessa. Satelliitti ei näy Suomen taivailla.

LightSail 2 on avattuna 5,6 metriä sivultaan oleva neliö. jonka keskellä on nanosatelliitin runko.

Purjeen paksuus on vain 4,5 mikrometriä ja sen saama laskennallinen kiihtyvyys auringonvalosta on 6 miljoonasosa-g:tä. Näin pienestä kiihtyvyydestä ei ole käytännön hyötyä, mutta se on riittävän suuri, jotta se voidaan havaita mittauksissa. 

Varsinainen testitoimintajakso kestää vain kuukauden, mutta tarjoaa arvokasta dataa ja Planetary Society on ottanut tavoitteekseen aurinkopurjeen käytön edistämisen. Satelliitin arvioidaan putoavan ilmakehään vuoden kuluessa.

Aiheesta lisää Planetary Society (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto