SABRE-moottori lupaa mullistaa lentämisen

Uudenlaisista SABRE-moottoreista toivotaan vallankumousta maapallon kiertoradalle nousemisesta. Samalla avaruuslennot halpenisivat huomattavasti. [Tähdet ja avaruus -lehden internet-uutiset ovat kesätauolla 22.7. asti.] 

Brittiläisen Reaction Engines -yhtiön käänteentekevä SABRE-moottori on edennyt onnistuneisiin testeihin. Yhtiön tavoitteena on rakentaa jo ensi vuosikymmenellä lentokoneraketti, joka hyödyntäisi uutta moottoritekniikkaa.

SABRE-nimi tulee sanoista Synergetic Air Breathing Rocket Engine eli synerginen ilmaa hengittävä rakettimoottori. Polttoaineena on vety.

"Siitä tulee yhtä suuri hyppy eteenpäin kuin siirtymä propellikoneista suihkumoottoreihin”, uskoo Shaun Driscoll Reaction Engines -yhtiöstä.

Moottorityypin erikoisuus on, että se pystyy hyödyntämään sekä ilmakehän happea samaan tapaan kuin lentokoneen suihkumoottori että ottamaan sitä tankeista rakettimoottorin tapaan. Noin 30 kilometrin korkeuteen asti SABRE toimii suurinopeuksisen lentokonemoottorin tavoin, mutta ylempänä se vastaa perinteistä rakettimoottoria.

Suurin haaste on kevyen ja luotettavan lämmönsiirtimen kehittäminen. Lämmönsiirtimen tehtävänä on jäähdyttää moottorin sisään virtaava ilma 1 000 celsiusasteesta 150 pakkasasteeseen sekunnin murto-osassa.

Mikäli moottori saataisiin toimimaan, tarvitsisi happea kuljettaa kantoraketin mukana vain murto-osa nykyisestä. Tällöin tulisi mahdolliseksi päästä maapallon kiertoradalle yksivaiheisella raketilla ja säästää paljon kustannuksissa.

"Muutoksella olisi suuri vaikutus ihmiskunnan avaruustoimintaan”, Driscoll arvioi.

Aiheesta lisää huomenna perjantaina ilmestyvässä Tähdet ja avaruus -lehdessä 5/2019.