5 tapaa löytää vieras avaruuden sivilisaatio

Perjantaina ilmestyvässä Tähdet ja avaruus -lehdessä esitellään yksityiskohtaisesti viisi tapaa, joiden avulla mahdollinen vieras avaruuden sivilisaatio voitaisiin havaita ja tunnistaa.

”Radioalueen SETI-tutkimus on yhä vahvoilla, osittain historiallisista syistä, sillä se on kehittynyt kaikkein pisimmälle. Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä on parhaillaan käynnissä hanke, jossa tarkkaillaan miljoonia tähtiä seuraavien kymmenen vuoden aikana”, kertoo Seth Shostak SETI-instituutista.

Elokuvistakin tuttu radioaallonpituuksien kuuntelu pysyy edelleen muukalaisten etsinnän kulmakivenä. Rinnalle on kuitenkin viime aikoina noussut näkyvän valon alueen katselu eli käytännössä laserpulssien etsintä.

Luonnollista tapaa voimakkaiden laserpulssien synnylle ei tunneta, joten jos sellainen taivaalla havaitaan, sen on melkein pakko olla vieraan älyn lähettämä.

Sivilisaatio voisi paljastua avaruudesta myös rakennelmiensa perusteella.

”Etuna on, että megarakenteiden tapauksessa vieraan sivilisaation ei tarvitse lähetellä viestejä. He vain ovat rakentaneet jotain niin massiivista, että pystymme löytämään sen, kunhan aika ja tekniikka ovat kypsiä”, Shostak huomauttaa.

Nykyisillä teleskoopeilla ei pystytä tekemään suoria havaintoja elämän merkeistä edes lähinaapurustomme planeetoilta, mutta suunnitteilla olevat teleskoopit voisivat jo kyetä tähän.

Aiheesta kerrotaan enemmän uusimmassa Tähdet ja avaruus -lehdessä 5/2019.