Hubble kuvasi pienen mutta pippurisen galaksin

Nyt tutkittu galaksi on läpimitaltaan vain muutama prosentti Linnunradasta. Se ei kuitenkaan estä sitä muodostamasta uusia tähtiä monin verroin omaa galaksiamme nopeammin.

Hubblen kuvaama pikkuruinen galaksi ESO 495-21 on suurinpiirtein 3 000 valovuoden läpimittainen. Se on niin sanottu tähtiryöppygalaksi, jossa uusia tähti sikiää 1 000 kertaa nopeammin kuin omassa galaksissamme.

ESO 495-21:n kirkkaina loistavia "supertähtijoukkoja" on tutkittu Hubble-avaruusteleskoopilla useampaan otteeseen. Ne ovat avoimia tähtijoukkoja, joiden uskotaan toimivan esiasteina pallomaisille tähtijoukoille.

Galaksissa näkyy myös viitteitä sen ytimessä pesivästä supermassiivisesta mustasta aukosta. Galaksien keskustoissa yleisesti ottaen ajatellaan aina pesivän supermassiivinen musta aukko - sitä suurempi mitä suurempi galaksi.

Kun otetaan huomioon, että ESO 495-21 on kooltaan vain kolme prosenttia Linnunradasta, on sen yli miljoonan auringon massaiseksi arvioitu musta syöveri todella suuri. Oman galaksimme ytimen supermassiivinen aukko on hiukan yli neljän miljoonan auringon massainen.

Galaksien keskustojen supermassiivisten aukkojen synty on yhä arvoitus. Syntyvätkö galaksit ensin ja vasta sitten niiden ydinten mustat aukot, vai kasvoivatko galaksit jo valmiiden aukkojen ympärille?

Koska ESO 495-21 vaikuttaa samankaltaiselta eräiden universumin varhaisimpien havaittujen galaksien kanssa, viittaa sen ytimessä oleva suuri musta aukko jälkimmäiseen vaihtoehtoon.

Aiheesta lisää Hubble Space Telescope (englanniksi)