Kuusta löytynyt anomalia saattaa olla valtavan metallisen asteroidin hauta

Painovoimamittaukset ovat paljastaneet, että Kuun Aitkenin altaan alla on suuri määrä massaa piilossa. Kyse saattaa olla kiertolaiseemme törmänneen asteroidin raudasta.

Kuun eteläisellä pallonpuoliskolla sijaitsee valtava Aitkenin allas, joka on yksi aurinkokunnan suurimmista tunnetuista törmäyskraattereista. Muodostelman halkaisija on jopa 2 000 kilometriä.

Nasan GRAIL- ja LRO-luotaimien mittausten perusteella Aitkenin altaan alla on jotain poikkeuksellisen tiheää ja massiivista.

"Kuvittele, että ottaisit viisi kertaa Havaijin suurta saarta kookkaamman metallikasan ja hautaisit sen pinnan alle. Karkeasti näin paljon ylimääräistä massaa havaitsimme", kertoo Peter James yhdysvaltalaisesta Baylorin yliopistosta.

Yksi selitys tälle ylimääräiselle massalle on se, että kraatterin synnyttäneestä asteroidista peräisin oleva metalli on edelleen Aitkenin altaan alla.

"Teimme laskut ja osoitimme, että törmännyt ja riittävästi hajautunut asteroidin ydin voi säilyä Kuun vaipassa nykypäivään asti sen sijaan, että se olisi uponnut kiertolaisemme ytimeen", James paljastaa.

Toisen vaihtoehdon mukaan painovoima-anomalia johtuu siitä, että alueella on runsaasti raskaita oksideja. Ne ovat voineet muodostua Kuun muinaisen magmameren jäähtyessä ja kiinteytyessä.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)