Tähtienvälisen luotaimen prototyyppi läpäisi ensimmäiset testit

Pieni StarChip-luotain lähti Maan yläilmakehään testattavaksi. Jos kehitystyö sujuu hyvin, sen kaltaiset luotaimet voivat tulevaisuudessa matkata vieraisiin aurinkokuntiin.

Yhdysvaltalaiset tutkijat työskentelevät rakentaakseen lopulta luotaimen, joka pääsisi matkaamaan toisiin planeettakuntiin. Nyt luotaimen prototyyppi vietiin 32 kilometrin korkeuteen Maan stratosfääriin testattavaksi.

StarChip-luotaimessa hyödynnetään jatkuvasti pieneneviä komponentteja. Tavoitteena on rakentaa ihmisen käden kokoinen alus, jolla on täysikokoisen tutkimusluotaimen kyvyt.

"Alus suunniteltiin niin, että sillä on paljon suuremman luotaimen ominaisuuksia, kuten valokuvaaminen, datan lähettäminen sisältäen laserkommunikoinnin, korkeuden määrittäminen ja magneettikentän havainnointi", selittää Nic Rupert Kalifornian yliopistosta.

Tutkijat toivovat, että tämän tyyppiset kevyet luotaimet pystyttäisiin tulevaisuudessa kiihdyttämään jopa noin 20 prosenttiin valonnopeudesta.

Vaikka StarChip toimi testilennolla täydellisesti, se on vielä erittäin kaukana varsinaisesta tähtienvälisestä luotaimesta. Yksi suurimmista haasteista on rakentaa maapallolle laserjärjestelmä, joka pystyy kiihdyttämään valopurjeluotaimia huimiin nopeuksiin.

Ennen matkoja vieraisiin aurinkokuntiin luotainteknologiaa voitaisiin käyttää oman aurinkokuntamme kartoittamiseen ja esimerkiksi maapallolle vaarallisten komeettojen tutkimiseen.

Aiheesta lisää UCSB (englanniksi)