Titanin järvien syvyys ja koostumus tarkentuivat – alueelliset erot yllättivät tutkijat

Cassini-luotaimen havaintoihin perustuva uusi tutkimus valottaa Saturnuksen Titan-kuun järvien sisuksia. Pienetkin järvet ovat suhteellisen syviä ja sisältävät pääosin metaania.

Pohjoisen napa-alueen järviin keskittyvä tutkimus ilmestyi eilen Nature Astronomy -julkaisussa. Havainnot tehtiin Cassinin viimeisellä Titanin lähiohituksella huhtikuussa 2017.

Jännittävä huomio oli, että hydrologia pohjoisen pallonpuoliskon yhdellä alueella oli huomattavan erilainen kuin toisella.

"Tämä on kuin katsoisi maapalloa pohjoisnavalta ja huomaisi Pohjois-Amerikan vesistöjen edustavan kokonaan erilaista geologista ympäristöä kuin Aasian vesistöjen", kuvailee Jonathan Lunine Ithacan yliopistosta New Yorkista.

Aiemmin on julkaistu koostumusarvio Titanin ainoasta eteläisestä suuremmasta järvestä, Ontario Lacusista. Se sisältää metaania ja etaania suunnilleen saman verran.

Pohjoisessa on järviä paljon enemmän, sekä suuria että pieniä. Tällä viikolla julkaistujen arvioiden mukaan metaani hallitsee pienten pohjoisten järvien koostumusta. Useiden järvien havaittiin myös olevan yli sata metriä syviä.

Lämpötila Titanin pinnalla on hyiset -180 celsiusastetta. Saturnuksen etäisyydellä auringonvaloa on vain noin yksi sadasosa Maahan verrattuna.

Cassini-luotain oli Saturnuksen kiertoradalla vuosina 2004–2017. Alus törmäytettiin planeetan kaasukehään 15. syyskuuta 2017.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)