Hubble kuvasi Neptunuksen jättiläismäisen myrskyn synnyn

Hubble-teleskoopin valokuvat ovat auttaneet ymmärtämään Neptunuksen suurten myrskyjen muodostumista. Ne ovat lähtöisin paljon syvemmältä planeetan kaasukehästä kuin on uskottu.

Hubble-avaruusteleskooppi on ensimmäistä kertaa päässyt dokumentoimaan niin sanotun suuren tumman pilkun syntyä Neptunuksessa. Suuret tummat pilkut ovat valtavia myrskyjä, jotka riehuvat aurinkokuntamme uloimman planeetan kaasukehässä.

Tähän mennessä Neptunuksessa on nähty yhteensä kuusi suurta tummaa pilkkua. Voyager 2 -luotain huomasi kaksi myrskyä vuonna 1989. Vuonna 1990 avaruuteen lähetetty Hubble-teleskooppi on havainnut myöhemmin neljä lisää.

Nyt tutkittu myrsky tuli näkyviin viime vuonna. Hubblen kuvien avulla tutkijat ovat pystyneet osoittamaan, että suuret tummat pilkut ovat lähtöisin paljon syvemmältä Neptunuksen kaasukehästä kuin tähän asti on uskottu.

Hubblen tulokset ovat myös auttaneet ymmärtämään, miten usein Neptunuksessa muodostuu suuria myrskyjä ja kuinka pitkään ne säilyvät.

“Jos tutkii vieraiden aurinkokuntien planeettoja ja haluaa ymmärtää, miten ne toimivat, täytyy ensin ymmärtää omia planeettojamme", toteaa Amy Simon Nasasta. "Meillä on kovin vähän tietoa Uranuksesta ja Neptunuksesta."

Maapallolla matalapaineen alueet synnyttävät myrskyjä, mutta Neptunuksessa asia on toisinpäin. Siellä myrskyt muodostuvat korkeapaineen alueille.

Aiheesta lisää AGU (englanniksi)