Titanin pohjoisnavalla näyttää sataneen – merkki kesäkauden alkamisesta

Cassini-luotaimen kuvista on löydetty otos, jossa Saturnuksen Titan-kuun pohjoisnavalla vaikuttaa sataneen metaania. Tutkijoiden mukaan tämä on ensimmäinen viite kesän koittamisesta Titanin pohjoiselle pallonpuoliskolle.

Titania tutkiva tiedeyhteisö on odottanut ilmastomallien ennustamia pilviä ja sadetta kuun pohjoisnavalle merkkinä kesän alusta, kertoo Rajani Dhingra Idahon yliopistosta. Mitään tällaista ei kuitenkaan ole aiemmin ollut nähtävissä.

"Ihmiset ovat kutsuneet sitä puuttuvien pilvien oudoksi tapaukseksi", sanoo Dhingra.

Nyt Dhingra kollegoineen on löytänyt Saturnusta kiertäneen Cassini-luotaimen kuvasta heijastavan alueen Titanin pohjoisnavan lähellä. Heinäkuun 7. päivänä 2016 otetussa kuvassa näkyvä alue on laajuudeltaan noin 75 000 neliökilometriä, eli se on suurin piirtein kahden Perämeren kokoinen.

Heijastusta ei näy Cassinin aiempien ja myöhempien ohilentojen kuvissa. Tutkijoiden mukaan ilmiössä on todennäköisimmin kyse auringonvalon heijastuksesta metaanisateen kastelemasta pinnasta, joka sittemmin kuivui. "Se näyttää Auringon valaisemalta märältä jalkakäytävältä", sanoo Dhingra.

Heijastava alue edustaa ensimmäisiä havaintoja kesäsateista Titanin pohjoisella pallonpuoliskolla. "Kesä on saapumassa. Se on myöhässä, mutta se on saapumassa", sanoo Dhingra.

Aiheesta lisää American Geophysical Union (englanniksi)