Hubble löysi planeetan, joka kutistuu nopealla vauhdilla

Tähtitieteilijät uskovat paljastaneensa syyn kuumien supermaapallojen runsaudelle. Todennäköisesti monet niistä ovat aloittaneet elämänsä paljon kookkaampina.

Jos kalastaja saisi saaliikseen vain pieniä ja suuria kaloja, muttei lainkaan keskikokoisia, hän tietäisi jonkin olevan pielessä. Hieman näin on tapahtunut eksoplaneettojen metsästäjille.

Muista aurinkokunnista on löytynyt suuri määrä sekä Jupiterin kokoisia että hieman maapalloa suurempia planeettoja, jotka kiertävät lähellä emotähteään. Kuitenkin näiden väliin jäävät kuumat Neptunuksen kokoiset planeetat loistavat poissaolollaan.

Neptunuksen kokoisia planeettoja on kyllä havaittu, mutta ne sijaitsevat lähes aina kauempana emotähdestään.

Nyt Hubble-avaruusteleskooppi on löytänyt lähellä emotähteään olevan Neptunuksen kokoisen planeetan, josta karkaa kaasua avaruuteen todella nopeasti. GJ 3470b on vain 2 miljardin vuoden ikäinen, mutta se on menettänyt jo noin 35 prosenttia materiastaan.

Tutkijoiden mukaan löytö vahvistaa pitkään vallinneen epäilyn siitä, että kuumia Neptunuksia on aikoinaan ollut paljon enemmän, mutta ne ovat haihtumisen myötä kutistuneet. Myös nyt paljastunut planeetta tulee muutaman miljardin vuoden aikana pienentymään mini-Neptunukseksi ja myöhemmin vieläkin pienemmäksi supermaapalloksi.

"Tämä voi selittää miksi kuumia supermaapalloja on löydetty niin runsaasti", iloitsee David Ehrenreich Geneven yliopistosta.

Aiheesta lisää Geneven yliopisto (englanniksi)