Uusi teoria muinaisesta joukkosukupuutosta - "Tällä saattoi olla jotain tekemistä myonien kanssa"

Reilut pari miljoonaa vuotta sitten lukuisat suuret merieläimet katosivat maapallon meristä. Uuden tutkimuksen mukaan joukkosukupuuton syynä oli todennäköisesti läheinen supernova.

Noin 2,6 miljoonaa vuotta sitten maapallon taivaalle syttyi kirkas valo. Tutkijoiden arvion mukaan se loisti yötä päivää viikkojen tai jopa kuukausien ajan.

Ilmiön aiheutti vain 150 valovuoden päässä maapallolta räjähtänyt supernova. Muutama vuosisata myöhemmin samaisessa räjähdyksessä syntyneen energisten hiukkasten aallon voidaan olettaa saapuneen avaruudesta ja pyyhkäisseen planeettamme yli. 

Näin tehdessään se saattoi aiheuttaa merieläinten massasukupuuton.

“Ei ole ollut yhtään hyvää selitystä merien suurten eläinten sukupuutolle", toteaa Adrian Melott Kansasin yliopistosta. "Tämä saattaa olla sellainen."

Uusimmassa Astrobiology-lehdessä Melott kollegoineen esittelee yksityiskohtaisesti, miten supernovat ovat voineet olla vastuussa tuhosta. Avainasemassa Melottin mukaan ovat supernovan tuottamat erittäin energiset myonit.

Myonien uskotaan lisänneen radikaalisti eläimillä esiintyviä syöpiä. Ilmiö on riippuvainen olennon koosta - mitä suuremmasta eläimestä on kyse, sitä pahemmin laji olisi kärsinyt. Siksi tapahtuma koetteli erityisesti suuria eläimiä.

Sukupuuton kohtasi muun muassa megalodon, joka oli linja-auton kokoinen hai. "Ne vain katosivat tuolloin. Joten voimme pohtia, että tällä saattoi olla jotain tekemistä myonien kanssa", Melott päättelee.

Aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä no 2 /2019