Puolen kilometrin kokoinen Bennu-asteroidi osoittautui vesipitoiseksi

Nasan OSIRIS-REx-luotaimen mittaukset ovat paljastaneet Bennu-asteroidilta vettä sisältäviä aineita. Pinnalta havaittiin myös runsaasti irtokiviä.

Vesipitoisia, savimaisia aineita arvioidaan löytyvän joka puolelta Bennu-asteroidia. Tulos viittaa asteroidin aineen joskus olleen veden kanssa vuorovaikutuksessa.

"Kun näytteet tästä aineesta saadaan maapallolle vuonna 2023, saavat tutkijat aarrearkullisen uutta tietoa aurinkokunnan historiasta ja kehityksestä", hehkuttaa Amy Simon Nasan Goddardin avaruuslentokeskuksesta.

Toinen havainto Bennulta on arvioitua suurempi irtonaisilta vaikuttavien kivien määrä. Suurin pinnalla näkyvistä kivenjärkäleistä sijaitsee lähellä Bennun etelänapaa ja on halkaisijaltaan noin 50 metriä.

OSIRIS-REx saapui Bennun luokse 3. joulukuuta. Luotaimen on tarkoitus asettua kiertoradalle 1,4–2,0 kilometrin etäisyydelle Bennusta joulukuun lopussa. Kyseessä on pienin kappale, jonka kiertoradalla ihmiskunnan luotain on koskaan ollut.

OSIRIS-RExin on määrä lähteä paluumatkalle maaliskuussa 2021 ja palauttaa Bennun ainenäyte maapallolle syyskuussa 2023.

Bennu-asteroidi on 520 metriä halkaisijaltaan ja kiertää Aurinkoa 0,89–1,26-kertaisella Maa–Aurinko-etäisyydellä. Kappale on luokiteltu toiseksi vaarallisimmaksi nykyään tunnetuista Maan lähiasteroideista.

Bennu on osoittautunut yllättävän samantyyppiseksi ulkonäöltään kuin 900 metrin kokoinen asteroidi 162173 Ryugu, jonka luokse Japanin Hayabusa2-luotain saapui kesäkuussa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)