Kirkkain tunnettu galaksi kannibalisoi kolmea naapuriaan

Kirkkaimmin loistava galaksi W2246-0526 syö naapureitaan. Uhriksi ei ole joutunut vain yksi kohde kerrallaan, vaan ainakin kolme galaksia samaan aikaan.

Chilessä sijaitseva ALMA-teleskooppi on tutkinut galaksia nimeltä W2246-0526. Se ei ole suurin eikä massiivisin tunnettu galaksi. Jos kaikki galaksit sijaitsivat yhtä kaukana maapallosta, tämä kohde kuitenkin näkyisi kaikkein kirkkaimpana.

Nyt ALMA havaitsi selviä pölyvanoja, jotka lähtevät ympäröivistä pienemmistä galakseista ja päätyvät galaksiin W2246-0526. Kuvien perusteella galaksi mässäileekin vähintään kolmelta naapuriltaan tulevalla aineella.

"On mahdollista, että tämä ruokkimisvimma on jatkunut jo jonkin aikaa. Oletamme, että galaktinen syöminki myös jatkuu ainakin muutaman sadan miljoonan vuoden ajan", toteaa Tanio Diaz-Santos Santiagossa sijaitsevasta Diego Portalesin yliopistosta.

W2246-0526 muodostui varhaisessa maailmankaikkeudessa. Sen valolta on kestänyt peräti 12,4 miljardia vuotta saapua maapallolle. Vielä ei tiedetä, onko kyseessä täysin ainutlaatuinen kohde vai käyttäytyvätkö lukuisat muutkin galaksit samoin.

"Galaksi saattaa olla ainoa kaltaisensa, sillä se on lähes kaksi kertaa niin valovoimainen kuin mikään muu galaksi, jonka olemme löytäneet WISE-teleskoopilla, ja se muodostui erittäin aikaisin maailmankaikkeuden historiassa", kertoo Peter Eisenhardt Nasasta.

"Toisaalta olemme löytäneet WISE-teleskoopilla monia muita samankaltaisia galakseja: kaukaisia, pölyisiä ja tuhansia kertoja kirkkaampia kuin tyypilliset galaksit nykyään. W2246-0526-galaksissa saatamme siis nähdä, mitä tapahtuu galaksien ja piilossa olevien kvasaarien kehityksen ratkaisevassa vaiheessa."

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)