Grönlannin jään alta löytyi suuri törmäyskraatteri

Kansainvälinen tutkimusryhmä kertoo paljastaneensa suuren törmäyskraatterin Tanskan maaperältä. Kyseessä näyttää olevan poikkeuksellisen nuori ja hyvin säilynyt muodostelma.

Grönlannin jään alta on löytynyt halkaisijaltaan 30-kilometrinen kraatteri.

Tutkijat uskovat sen syntyneen, kun ehkä noin kilometrin kokoinen asteroidi tai komeetta törmäsi maapalloon.

"Kraatteri on poikkeuksellisen hyvin säilynyt, mikä on yllättävää, koska jäätikön jää pystyy erittäin nopeasti hävittämään törmäyksen jäljet", toteaa tutkimusta johtanut Kurt Kjær Tanskan luonnontieteellisestä museosta.

Kjærin mukaan kraatterin hyvä kunto viittaa siihen, että se on saattanut muodostua jopa viimeisimmän jääkauden loppupuolella. Tällöin kyseessä olisi yksi nuorimmista tunnetuista törmäyskraattereista.

Tutkakuvien avulla tutkijat pystyivät selvästi havaitsemaan paitsi kraatterin pyöreän reunavallin myös törmäykseen viittaavan keskuskohouman.

Vahvin todiste asteroiditörmäyksen puolesta saatiin kuitenkin jäätikön reunalta, jonne on kulkeutunut hiekkaa kraatterin pohjalta.

"Kraatterista tulleessa kvartsihiekassa on tasomaisia muutoksia muodossa, jotka viittaavat suureen törmäykseen. Tämä on ratkaiseva todiste sen puolesta, että Hiawatha-jäätikön alla oleva painauma on törmäyskraatteri", näkee Nicolaj Larsen Aarhusin yliopistosta.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)