Koneäly löysi nopeita radiopurkauksia

Tähtitieteilijät ovat soveltaneet koneoppimista tutkiakseen toistuvaa radiopurkauksen lähdettä. Saaliina oli 72 uutta purkausta. 

Nopeat radiopurkaukset ovat radioaaltojen pulsseja, jotka kestävät vain joitain millisekunteja. Tällaiset purkaukset ilmenevät samassa paikassa taivaalla vain kerran. Yksi kohde, nimeltään FRB 121102, on kuitenkin lähettänyt toistuvia pulsseja.

Aiemmassa analyysissa viime vuodelta käytettiin Green Bank -radioteleskoopin havaintoja. Tuolloin tavanomainen tietokonealgoritmi löysi kohteesta 21 purkausta viiden tunnin ajalta.

Nyt Kalifornian yliopiston Gerry Zhang on kollegoineen analysoinut aineiston uudelleen kehittämällään tehokkaalla koneälyalgoritmilla. He löysivät 72 uutta purkausta. Tulos nostaa FRB 121102:sta havaittujen purkausten määrän kokonaisuudessaan noin 300:aan siitä lähtien kun kohde löydettiin vuonna 2012. 

"Tämä on vain alkusoittoa näiden tehokkaiden menetelmien käyttämisessä ohimenevien radioilmiöiden löytämiseen", sanoo Zhang. "Toiveemme on, että onnistumisemme inspiroi muitakin soveltamaan koneoppimista radioastronomiassa."

Nopeiden radiopurkausten uskotaan tulevan kaukaisista galakseista. Niiden aiheuttaja ei ole tiedossa. 

Uusimmassa Tähdet ja avaruus -lehdessä 6/2018 kerrotaan lisää siitä, miten tekoäly tulee muuttamaan tähtitiedettä ja avaruustutkimusta.