Satelliittiarmadat mullistavat langattoman tietoliikenteen

Tulevaisuudessa satelliittinetti on vähintään yhtä nopea kuin maanpäällinen verkko nykyään ja todennäköisesti maanpäällistä halvempi. Muutoksen saavat aikaan suuret satelliittiparvet.

Useat yritykset kaavailevat tuhansien satelliittien verkostoja matalalle Maata kiertävälle radalle. Satelliittiparvissa lukuisat pienet satelliitit hoitavat samaa tehtävää, mutta kohdistavat kukin palvelunsa suppealle alueelle maapallon pinnalla.

”Teknologia liikkuu eteenpäin koko ajan. Satelliiteista tulee pienempiä, parempia, nopeampia ja halvempia”, näkee Meir Moalem.

Hän työskentelee Sky and Space Global -yrityksessä, jonka tavoitteena on lähettää kiertoradalle 200 satelliittia vuoteen 2020 mennessä. Satelliitit pystyvät tarjoamaan puhelinyhteyksiä vyöhykkeelle, joka ulottuu vain 15 asteen päähän päiväntasaajasta sen molemmin puolin. Potentiaalisia käyttäjiä on silti kolme miljardia.

Hieman kaukaisemmassa tulevaisuudessa siintää SpaceX-yhtiön Starlink.

Projektin tavoite on keskittää suurin osa internetin tiedonsiirrosta avaruuteen nykyisten mannertenvälisten kaapeleiden sijaan. Etuna olisi nopea tietoliikenne ja hyvä käytettävyys mistä tahansa maailmassa.

Ensimmäisessä vaiheessa Starlinkiin kaavaillaan 4 400 satelliittia. Luku on ällistyttävä, sillä nykyisin kiertoradalla toiminnassa olevien satelliittien määrä on noin 1 800.

Tulevaisuuden satelliittiparvista sekä niihin liittyvistä lupauksista ja uhista kerrotaan enemmän perjantaina ilmestyvässä Tähdet ja avaruus -lehdessä 6/2018.