Aeolus-satelliitin ultraviolettilaser käynnistettiin

Maapallon tuulia mittaava satelliitti on ampunut laserpulsseja maata kohti ja lähettänyt ensimmäiset mittauksensa takaisin. Yksi Euroopan avaruusjärjestön haastavimmista projekteista näyttää toimivan moitteettomasti.

”Meillä oli täysi luottamus, että se toimisi avaruudessa. Silti oli melko lailla hermoja raastavaa käynnistää laite muutama päivä sitten”, kuvailee Anders Elfving Euroopan avaruusjärjestöstä.

Aeoluksen ultraviolettilaserin pulssit heijastuvat ilmakehän partikkeleista. Satelliittiin takaisin tulevan valon perusteella tuulien nopeuksia pystytään mittaamaan maanpinnalta aina 30 kilometrin korkeuteen saakka.

ESAn Josef Aschbacherin mukaan Aeoluksen mittaukset pilvettömän ilmakehän osan tuulista tulevat täyttämään yhden suurimmista data-aukoista meteorologiassa. Vaikka satelliitin instrumenttia ei ole vielä edes kalibroitu, ensimmäiseen perillä olevaan dataan ollaan erittäin tyytyväisiä.

”Aeolus on jo ylittänyt odotukset tarjoamalla dataa, jossa näkyy selviä tuulen piirteitä”, sanoo Michael Rennie sääenusteita tekevästä ECMWF-keskuksesta.

Aeolus on ollut erityisen haastava projekti Euroopan avaruusärjestölle. Kun satelliitille näytettiin vihreää valoa vuonna 1999, laserteknologia ei ollut vielä hankkeelle kypsää. Satelliitti laukaistiin avaruuteen viime elokuun 22. päivänä.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)