Hyvä uutinen avaruudesta elämää etsiville - maapallon rakennusaineet ovat yleisiä

Melko tavallista. Tämä oli tuomio, kun tähtitieteilijät tutkivat 18 vieraan planeettakunnan koostumusta ja arvioivat, miten harvinainen kotiplaneettamme alkuainekoostumus on näihin verrattuna.

"Useimmilla rakennuspalikoilla, joita olemme katselleet muissa planeettajärjestelmissä on pääpiirteittäin samanlainen koostumus kuin maapallolla", toteaa Siyi Xu Gemini-observatoriosta.

Xun ja hänen kollekoidensa tutkimus on laajin tähän mennessä tehty tarkastelu eri planeettakuntien yleisestä koostumuksesta. Sen avulla tutkijat pystyvät tekemään entistä tarkempia päätelmiä siitä, miten planeettakunnat yleisesti muodostuvat.

Vaikka tunnemme jo 2 859 vierasta planeettakuntaa, tiedämme lopulta varsin vähän niiden ominaisuuksista. Yksi syy tähän on se, että planeettojen kaltaisia kohteita on erittäin vaikea havaita ja tutkia suoraan silloin, kun ne sijaitsevat useiden valovuosien päässä olevien tähtien ympärillä.

Tämän takia Xu tutki järjestelmiä, joiden keskustähti oli muuttunut valkoiseksi kääpiöksi. Myös oman Aurinkomme uskotaan muuttuvan valkoiseksi kääpiötähdeksi viiden miljardin vuoden kuluttua.

Valkoiset kääpiöt voivat vetää materiaa planeetoista, komeetoista ja asteroideista muodostaakseen ympärilleen renkaat hieman Saturnuksen tapaan.

Kun tämä materia lähestyy tähteä, se muuttaa teleskoopeille saapuvan valon spektriä. Näin tähtitieteilijät pystyivät tutkimaan 18 eri planeettakunnan yleistä koostumusta.

"Näiden [havaitsemiemme] alkuaineiden olemassaolon ja määrän suhteen olemme melko tavallisia. Ja se tarkoittaa, että voimme todennäköisesti olettaa löytävämme maankaltaisia planeettoja muualta galaksistamme", Xu kiteyttää.

Aiheesta lisää phys.org (englanniksi)