Hakkeroitu minisatelliitti voi olla vaarallinen ase

Pienet satelliitit, joiden käyttöjärjestelmää ei ole suojattu, voivat olla uhka muille satelliiteille. Pelkona on, että hakkerit ottavat satelliitin hallintaansa ja ohjaavat sen törmäysradalle toisen satelliitin kanssa.

Valtioiden ja useimpien kaupallisten toimijoiden satelliitit ovat yleensä suojattuja. Kiertoradalle lentää kuitenkin enenevissä määrin esimerkiksi opiskelijoiden itse rakentamia minisatelliitteja.

Rahan tai teknisten rajoitusten takia nämä satelliitit eivät välttämättä ole läheskään yhtä hyvin turvattuja.

Tähän asti asia ei ole ollut ongelma, sillä minisatelliittien liikuteltavuus on ollut hyvin rajattua. Teknologian kehitys on kuitenkin tuonut minisatelliittien rakentajien käyttöön pieniä mutta tehokkaita moottoreita, joilla on mahdollista suorittaa isojakin ratamuutoksia.

Hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan kymmenen kilogramman minisatelliitti saattaisi vain kahdessa tunnissa muuttaa rataansa niin paljon, että se voisi uhata esimerkiksi navigaatio- ja kommunikaatiosatelliitteja.

"Mitä mahdollisuuksia meillä on havaita kahden tunnin sisällä, että jokin ei ole siellä missä sen pitäisi olla", pohtii Andrew Kurzrok Yalen yliopistosta. 

Tähän mennessä yhtään moottorillista minisatelliittia ei ole tiettävästi kaapattu hakkeroinnilla. Kurzrok silti uskoo, että tämä on vain ajan kysymys.

"Jos jokin voidaan hakkeroida, se jossain vaiheessa tullaan hakkeroimaan."

Vaikka pahin skenaario eli toiseen satelliittiin törmääminen jäisi toteutumatta, Kurzrokin mukaan jo pelkkä hakkerointi voi tulla kalliiksi maineen menetyksen myötä. Siksi hän toivookin säännöstöä, joka takaisi, että kaikki moottorilliset satelliitit olisi aina suojattava hakkeroinnilta ennen avaruuteen lähettämistä.

Aiheesta lisää space.com (englanniksi)