Superkuumat kaasujättiläiset ovat puoliksi tähtiä ja puoliksi planeettoja

Eräät kaasujättiläiset kiertävät niin lähellä emotähteään, että niiden päiväpuolen kaasukehä muistuttaa tähden kaasukehää. Kaasujättiläisten yöpuoli on kuitenkin viileämpi ja siellä voi olla vedestä muodostuneita pilviä.

Avaruudesta on löytynyt useita Jupiterin kaltaisia planeettoja, jotka sijaitsevat erittäin lähellä emotähteään. Näiden pyöriminen on monesti myös lukittunut, jonka takia planeetan toinen puoli on jatkuvasti kohti paahtavaa tähteä ja toinen kohti tyhjää avaruutta.

Tutkijoiden arvion mukaan tähti grillaa kaasuplaneetan päiväpuolta niin voimakkaasti, että sen lämpötila nousee 2 000-3 000 celsiusasteeseen.

Yöpuoli puolestaan on niin pimeä, ettei sitä pystytä havaitsemaan nykyisillä teleskoopeilla, mutta silti lämpötila kohoaa sielläkin helposti 1 000 celsiusasteeseen.

Tähtitieteilijät ovat jo pitkään ihmetelleet, miksi vesihöyryä pystytään havaitsemaan vain näiden kahden alueen rajalla. Nyt tutkimusryhmä on osoittanut, että näiden planeettojen päiväpuolella lämpötilat ovat niin äärimmäisiä, että vesimolekyylit hajoavat atomeiksi. Siksi siis vettä ei näy päiväpuolella.

Voimakkaat tuulet voivat kuitenkin kuljettaa vesimolekyylien hajonneet osat yöpuolelle, missä atomit pystyvät yhdistymään ja tiivistymään vesipilviksi. Myöhemmin vesipilvet voivat ajautua taas päiväpuolelle vain hajotakseen uudestaan.

"Näiden maailmojen päiväpuolet ovat pätsejä, jotka ovat enemmänkin tähtien kaasukehien kaltaisia kuin planeettojen kaasukehiä", selittää Vivien Parmentier ranskalaisesta Aix Marseillen yliopistosta.

Aiheesta lisää ASU (englanniksi)