Vuoden 2019 lukijamatka

Kesän auringonpimennysmatkallemme on yksi peruutuspaikka vapaana. Kyseessä on niin sanottu naispaikka, eli jaetussa kahden hengen huoneessa naisen kanssa.

Täydellinen auringonpimennys Chilessä 2.7.2019

Heinäkuun toisena päivänä ensi vuonna Aurinko pimenee eteläisellä Tyynellä valtamerellä sekä Etelä-Amerikassa. Paras paikka havaita pimennystä kiinteällä maalla on Chile, missä pimennys päättyy juuri ennen kuin Aurinko laskee.

Tähdet ja avaruus sekä Tiedetuubi järjestävät matkan katsomaan pimennystä Chileen La Serenan rantakaupunkiin ja Elqui-laaksoon. Pimennys näkyy täydellisenä majoituspaikastamme La Serenassa, mutta koska sää on usein heinäkuun alussa hieman pilvinen rannikolla, on käytössämme bussi sekä jo valmiiksi katsottuna havaintopaikka lähes pimennyksen keskilinjalta. Siellä pimennyksen kesto on kaksi ja puoli minuuttia. Jos sääolot niin vaativat, voimme ajaa bussilla myös muualle – paikkaan, missä todennäköisimmin näemme pimennyksen.

Kaikesta varautumisesta huolimatta emme tietenkään voi taata pimentyneen Auringon näkemistä. Pimennyksen kokeminen sen sijaan on varmaa!

Matkalla käydään Chilen ainutlaatuisissa tähtitiedekohteissa, kuten maailman suurimmalla kaukoputkella VLT:llä ja viiden kilometrin korkeudessa sijaitsevalla Alma-radioteleskoopilla. Samalla tutustumme Atacaman autiomaahan.

Oppaina matkalla ovat Jari Mäkinen Tiedetuubista ja Marko Pekkola Tähdet ja avaruus -lehdestä.

[Kuvan alla: matkaohjelma ja varauksen yhteystiedot]

Matkaohjelma:

27.06.  Lento Madridin kautta Santiagoon. 
28.06.  Saapuminen aamulla Santiagoon
Majoitus: Hotel Providencia
29.06. Vapaapäivä Santiagossa
30.06. Käynti Valparaisossa, vierailu mm. Pablo Nerudan kotimuseossa ja illallinen viinitilalla Casablancassa.
01.07. Kuljetus Santiagosta La Serenaan.
Majoitus: Rey Pacific
02.07. Auringonpimennys illalla klo 15.23 – 17.46 paikallista aikaa. Suunniteltu havaintopaikka Elqui-laaksossa. Pimennyksen maksimi on klo 16.39.59, jolloin Auringon korkeus on 12,8°. Aurinko laskee heti pimennyksen päätytyä. Pimennystä voi seurata sään salliessa myös hotellilla, missä pimennyksen täydellisen vaiheen kesto on 2'11" minuuttia (noin 20 sekuntia vähemmän kuin aivan keskilinjalla).
03.07. Lento Antofagastaan ja kuljetus San Pedro de Atacamaan. Pimennyksen muistelua sekä infotilaisuus vuoristoon menemisestä.
Majoitus: Vicuña Lodge
04.07. Käynti ALMA-observatoriolla
Lounas Chaxa-laguunilla Los Flamencosin luonnonpuistossa
05.07. Lähtö aikaisin aamulla El Tatio -geysireille
Kuljetus Antofagastaan, matkalla käynti maailman suurimmalla 
kuparikaivoksella
Majoitus: Hotel Panamericana
06.07. Lähtö aamulla VLT-observatoriolle Paranal-vuorelle
07.07. Kuljetus Antofagastan lentoasemalle, lento Santiagoon
Majoitus: Hotel Providencia
08.07. Paluulento Suomeen Amsterdamin kautta
09.07. Saapuminen Helsinkiin iltapäivällä

Haluatko mukaan?

Tähdet ja avaruuden sekä Tiedetuubin auringonpimennysmatkalle on varattu 30 paikkaa ja ne täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Kannattaa pitää kiirettä, sillä paikoille on kysyntää, eikä paikkakiintiötä voida kasvattaa. Mukaan pääsevät vain Ursan ja Tiedetuubin klubin jäsenet perheineen.

Matkan hinta kahden hengen huoneessa on 3490 euroa / hlö.

Koska matkaan on vielä lähes vuosi, voivat hinnat Chilessä vielä muuttua ja vaikuttaa lopulliseen matkan hintaan. Myös matkaohjelmaan voi tulla vielä pieniä muutoksia.

Majoitusolosuhteet pimennyspaikassa ja autiomaassa ovat yksinkertaiset, mutta mukavat – etenkin autiomaaolosuhteisiin suhteutettuna. Yhden hengen huoneita on saatavilla Santiagoon ja Antofagastaan sekä mahdollisesti San Pedroon, mikäli majoitumme useampaan paikkaan. Kylä on joka tapauksessa pieni, joten tästä ei ole ongelmaa.

Ennakkomaksu 500 euroa tulee maksaa heti varauksen teon jälkeen, koska mm. pimennyspaikan majoitus täytyy maksaa etukäteen.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Oy RP Business Travel Ltd, jonka kanssa Jari Mäkinen on tehnyt aikaisemmin kaksi erittäin hyvin onnistunutta ryhmämatkaa Chileen. Paikan päällä oppaana on myös (suomea puhuva) Jorge Toro.

Huomaa, että pimennyksen aikaan eteläisellä pallonpuolella on talvi ja lämpötila saattaa vuoristossa sekä autiomaassa laskea pakkasen puolelle. Matkalle pitää siis varata mukaan talvivaatteet!

Matkan aikana ollaan myös korkealla: San Pedron korkeus meren pinnasta on noin 2500 metriä ja ALMAn korkeus on noin viisi kilometriä. Mukana kaikkein korkeimmilla paikoilla on aina happea ja olosuhteet tunteva opas. Jari Mäkinen on myös käynyt paikalla ja opastaa matkalaiset etukäteen toimimaan ohuessa ilmassa.

Kyseessä on räätälöity erikoisehtoinen matkapaketti, joten suosittelemme kattavan matkavakuutuksen ottamista.

Järjestämämme pimennysmatkat (Turkki 2006, Kiina 2009, Australia 2012 ja USA 2017) ovat onnistuneet erinomaisesti ja pimennys on nähty joka kerralla, joskaan näkymisestä tällä kerralla ei voi luonnollisestikaan mennä takuuseen. Tärkeä osa hyvässä matkatunnelmassa on aina ollut se, että matkalle lähtijät ovat olleet samanhenkisiä – näin tulee olemaan varmasti tälläkin kerralla!

Varaukset:

Sirpa Riekkinen / RP Business Travel ltd

Sähköposti: sirpa.riekkinenrpbusinesstravelfi

Lisätiedot:

Jari Mäkinen, 040-5509198 tai jaritiedetuubifi