Radioteleskooppi kulkee peräkärryssä

Janne Peltosen halkaisijaltaan nelimetrinen lautasantenni on radioharrastajan välineeksi melkoinen jättiläinen. Sen avulla Peltonen pystyy ottamaan radioyhteyden toiselle puolelle maapalloa Kuun kautta heijastettuna.

”Luulisin, että tämä on Suomen suurin kuljetettava lautasantenni”, Janne Peltonen arvioi. ”Se täyttää juuri ja juuri tieliikennemitat.”

Peräti neljän metrin läpimittaan venyvä lautasantenni auton peräkärryssä on lievästi sanottuna huomiota herättävä kapistus.

Liikuteltavan lautasantennin rakennusprojekti käynnistyi lähinnä neljän hengen voimin. Yhdistävänä tekijänä oli jäsenyys Tampereen teekkarien radiokerhossa.

Peltosen ryhmä käyttää lautasantennia noin kuukauden välein järjestettäviin Earth-Moon-Earth-kuuheijastuskilpailuihin. Siinä suunnataan antenni kohti Kuuta ja heijastetaan signaali kiertolaisemme kautta toiselle radioamatööriasemalle.

Lautasantennin suuntausta hoitaa Raspberry Pi -minitietokone, joka ohjaa kääntömoottoreita ja lukee suunta-antureita Peltosen koodaaman ohjelman mukaan. Menetelmällä pystyy viestimään koko siltä maapallon puoliskolta, jolta Kuu näkyy.

”Tämä on vähän kuin radiokerhon iäkkäämpien setien harrasteprojekti”, vitsailee Peltonen.

Tyypillisesti laitteiston ääressä on vähintään kaksi henkilöä. Toinen kääntelee ja optimoi antennin suuntaa, toinen puolestaan operoi radioyhteyksiä.

”Olisi mielenkiintoista vastaanottaa signaaleja esimerkiksi Marsissa olevilta luotaimilta”, Peltonen haaveilee.

Kokemusta luotaimista on. Esimerkiksi vuonna 2013 hän onnistui löytämään Kiinan Chang’e 3 -kuulaskeutujan lähettämän signaalin.

”Juuri nyt kiinalaiset lähettivät uuden luotaimen Kuun läheisyyteen. Minua kiinnostaa sen signaalin vastaanottaminen.”

Aiheesta lisää ensi perjantaina ilmestyvässä Tähdet ja avaruus -lehdessä 5/2018.