Miljoona maailmaa kiertämässä mustaa aukkoa – tähtitieteilijä testasi kuinka monta planeettaa mahtuu aurinkokuntaan

Miten monta elinkelpoista planeettaa yhdessä tähtijärjestelmässä voi teoriassa olla? Bourdeaux'n yliopistossa työskentelevä Sean Raymond on jo kauan yrittänyt vastata tähän kysymykseen.

Uusimmassa mallissaan Raymond on onnistunut ahtamaan jopa miljoona elinkelpoista planeettaa yhteen järjestelmään. Planeetat ovat 400 renkaassa, jossa kussakin on 2 500 maapallon sisarta.

Huima temppu onnistui supermassiivisen mustan aukon avulla. Mallissa käytetyllä mustalla aukolla on massaa miljoonan Auringon verran, eli se olisi massaltaan noin neljäsosa Linnunratamme keskustan mustasta aukosta.

“Planeetat voivat olla erittäin lähellä toisiaan, koska mustan aukon painovoima on niin suuri", Raymond selittää. "Naapuriplaneetat olisivat noin kymmenen kertaa lähempänä kuin Kuu."

Tämän takia lähimmät planeettanaapurit näkyisivät taivaalla noin 40 kertaa suurempina kuin Kuu näkyy maapallolla.

Suurten kiertonopeuksien takia ohikiitävät planeetat kasvaisivat taivaalla täyteen kokoonsa minuuteissa ja sitten taas kutistuisivat etäisyyden lisääntyessä. Miljoonan planeetan järjestelmässä tällaisia lähiohituksia kuitenkin tapahtuisi jatkuvasti.

Jotta planeetat olisivat myös elinkelpoisia, ne tarvitsevat valoa ja lämpöä. Tähän Raymond kehitti kolme erilaista ratkaisua.

Ensimmäisessä vaihtoehdossa mustaa aukkoa kiertävä kertymäkiekko on yhtä kirkas kuin oma Aurinkomme.

Toisessa vaihtoehdossa yhdeksän auringonkaltaista tähteä kiertää ringissä mustaa aukkoa. Koska järjestelmän keskustassa on yhdeksän Auringon kirkkaus, planeetat olisivat kolme kertaa kauempana keskustasta kuin ensimmäisessä vaihtoehdossa.

Kolmannessa ja hurjimmassa vaihtoehdossa 36 tähteä olisivat ringissä planeettarenkaiden ulkopuolella. Tällöin planeetoilla ei olisi koskaan yötä.

Aiheesta lisää Sean Raymondin blogi (englanniksi)