Mars saattaa olla peittymässä planeetanlaajuiseen pölymyrskyyn

Punaisella planeetalla on viimeisten kahden viikon aikana kehittynyt yksi havaintohistorian sakeimmista pölymyrskyistä. Siitä saattaa kasvaa koko Marsin kattava myräkkä, ensimmäinen sitten vuoden 2007.

"Tämä on ihanteellinen myrsky Marsin tieteelle", toteaa Jim Watzin Nasasta. Hän sanoo tapahtuman tarjoavan ainutlaatuisen mahdollisuuden tutkia myrskyjen muodostumista. Punaisella planeetalla on parhaillaan toiminnassa historiallisen monta ihmiskunnan lähettämää alusta.

Pienempiä pölymyrskyjä Marsissa tapahtuu kaikkina vuodenaikoina, mutta edellisestä globaalista myrskystä aikaa on yksitoista vuotta. Uutta planeetanlaajuista myrskyä on jo odotettu, sillä yleensä ne toistuvat 6–8 vuoden välein.

Tällä hetkellä myrsky peittää noin neljänneksen Marsin pinnasta. Se on ahmaissut sisäänsä Nasan Opportunity-kulkijan, joka on joutunut lopettamaan havainnot aurinkokennojen vähäisen valonsaannin vuoksi.

Toisella puolella planeettaa Nasan ydinkäyttöinen Curiosity-kulkija on myös todennut pölyn määrän lisääntyneen kaasukehässä.

Marsin kiertoradalla myrskyä katsoo kolme Nasan luotainta. Mars Reconnaissance Orbiter ottaa päivittäisiä, koko planeetan kattavia kuvia, joista näkyy myrskyn kehittyminen. Mars Odyssey puolestaan mittaa pölyn määrää infrapunakamerallaan. Maven tutkii, kuinka myrsky vaikuttaa planeetan ylempään kaasukehään. 

Lisäksi Marsia kiertää Euroopan avaruusjärjestön ExoMars-luotain.

Voi kestää useita päiviä ennen kuin osataan sanoa, onko myrsky kietomassa vaippaansa koko planeetan.

Aiheesta lisää JPL (englanniksi)