Multiversumi saattaisi sittenkin olla elämälle otollinen

Kaksi kansainvälistä tutkimusta on keskittynyt maailmankaikkeuden elinkelpoisuuteen erilaisilla pimeän energian määrillä. Analyysin mukaan tähtiä pystyy kehittymään hyvinkin erilaisissa universumeissa.

Multiversumihypoteesin mukaan on valtava määrä rinnakkaisia erilaisia maailmankaikkeuksia, joista omassamme on sattumalta elämälle harvinaisen hyvät olosuhteet. Muissa kaikkeuksissa elämän syntyminen olisi vaikeampaa.

Teoriaa tukee se, että omassa maailmankaikkeudessamme pimeää energiaa on huomattavasti vähemmän kuin vallalla olevan näkemyksen mukaan olisi todennäköistä.

"Simulaatiomme näyttävät, että vaikka pimeää energiaa olisi paljon enemmän tai hyvin vähän maailmankaikkeudessa, sillä olisi vain vähän vaikutusta tähtien ja planeettojen muodostumiseen", selittää Jaime Salcido Durhamin yliopistosta.

"Vaikka pimeän energian määrä nostettaisiin satoja kertoja suuremmaksi, ei se välttämättä tekisi maailmankaikkeudesta kuollutta", kuvailee puolestaan Pascal Elahi Länsi-Australian yliopistosta.

Simulaatiot tehtiin osana EAGLE -projektia maailmankaikkeuden rakenteen kehityssimulaatiosta. Se on yksi laajimmista alansa supertietokonesimulaatioista.

Pimeä energia havaitaan maailmankaikkeuden laajenemisnopeuden kiihtymisenä. Sen fysikaalisesta olemuksesta ei vieläkään olla yksimielisiä.

Aiheesta lisää Durham University (englanniksi)