Jupiterin pilvien pyörteet heräävät eloon tietokonemallinnuksessa

Jupiterin kaasukehän jatkuvat pyörteet ovat hypnotisoivaa katsottavaa. Juno-luotaimen kuvasarjasta tietokonealgoritmilla generoitu animaatio analysoi liikkeiden monimuotoisuutta.

"Animaatio edustaa soveltuvuuskoetta", luonnehtii Gerald Eichstädt, joka osallistui sen koodaamiseen. 

"Rakentamalla tämän alustavan työn päälle pystymme lisäämään muuttujia, jotka antavat meille yksityiskohtaisemman kuvauksen ja fysiikan ymmärryksen Jupiterin kaasukehään."

Koko animaatio perustuu vain kahteen kuvaan, jotka Nasan Juno-luotain otti 8 minuutin ja 41 sekunnin aikaerolla ohittaessaan Jupiterin huhtikuun alussa.

Kuvien kontrastia on nostettu yksityiskohtien erottamiseksi paremmin. Analysoitujen pyörteiden paikka planeetan pinnalla selitetään tässä kuvasarjassa.

Tietokoneohjelma tunnistaa yksityiskohtien liikkeet kuvien ottamisen välillä ja ekstrapoloi sitten liikkeitä sekä ennen että jälkeen kuvien ottamisen. Tuloksena on animaatio, joka ikään kuin venyttää kuvien yksityiskohtia liikkeiden suunnissa.

Jupiterin pyörteiden liikkeiden kuvaaminen paikan päällä luotaimilla on ongelmallista, koska tekokuut ovat aina liikkeessä planeetan suhteen. Lisäksi itse planeetta pyörii akselinsa ympäri noin kymmenessä tunnissa. Tämän vuoksi kuvakulma liikkuu eikä samaa aluetta saada kuvattua pitemmän aikaa jatkuvasti.

Nasan Juno-luotaimen päätehtävänä on luodata Jupiterin sisustaa sekä sen magneettikenttää. Se saapui Jupiterin kiertoradalle heinäkuussa 2016. Luotaimen ainoa kamera, JunoCam, on näkyvän valon kamera, jonka päätarkoitus on suuren yleisön innoittaminen.

Aiheesta lisää EuroPlanet (englanniksi)