Eksojen etsinnän mullistava satelliitti laukaistaan tällä viikolla

[16.4. klo 23.40 Päivitetty tiedot laukaisun lykkäämisestä] Nasan uuden sukupolven eksoplaneettojen etsijä yritetään laukaista tällä viikolla. TESS-satelliitin kahden vuoden havaintojen odotetaan paljastavan peräti 20 000 uutta eksoplaneettaa.

Ensimmäinen yritys laukaisuun maanantain ja tiistain välisenä yönä keskeytettiin teknisen ongelman vuoksi. Näillä näkymin Falcon 9:n on määrä startata TESS kyydissään Floridasta keskiviikon ja torstain välisenä yönä kello 1.51 Suomen aikaa.

TESS tulee sanoista Transiting Exoplanet Survey Satellite eli kyse on ylikulkujen avulla eksoplaneettoja metsästävästä avaruuskaukoputkesta. Se on seuraaja vuonna 2009 laukaistulle Kepler-avaruusteleskoopille. 

Kepler oli suuri menestys. Se löysi paljon enemmän uusia eksoplaneettoja kuin kaikilla aikaisemmilla laitteilla oli löydetty yhteensä. Isoin ero Kepleriin nähden on, että TESS tähyää tähtiensä edestä ylikulkevia planeettoja monella suunnalla, mutta antaa vähemmän havaintoaikaa jokaiselle niistä.

Nasalle TESS on tärkeä virstanpylväs. Nasa järjesti sunnuntaina laukaisua edeltävän lehdistökonferenssin, jonka voi nyt katsoa YouTubesta. Katsottavissa on myös TESSin tieteeseen keskittynyt infotilaisuus.

Laukaisua voi seurata suorana Nasa TV:n kautta ja suora videolähetys alkaa todennäköisesti noin puolta tuntia ennen laukaisuyritystä.

Laukaisun jälkeen kestää noin kaksi kuukautta ennen kuin TESS saadaan lopulliselle radalleen ja tiedetoiminta alkaa. Satelliitti viedään kiertämään Maata hyvin kaukaiselle radalle, jolla se käy lähimmillään 108 000 ja kauimmillaan 240 000 kilometrin etäisyydellä.

Lisää TESSin toiminnasta ja tavoitteista kerrotaan ensi perjantaina ilmestyvässä Tähdet ja avaruus -lehdessä.