Meteoriko?

Aloittaja Venus and Jupiter, 23.03.2007, 16:28:44

« edellinen - seuraava »

Venus and Jupiter

Moi! Näin eilisiltana suunnilleen satelliittien nopeuksilla kulkevan sinihehkuisen esineen. Hetken kuluttua se muuttui aivan tummansiniseksi ja katosi
pilvien taakse enkä sitä enää nähnyt. Eikös yleensä ole keltapunaisia väriltään? Meteorihan se varmaan oli, ei U.F.O.. Kesti noin 2 sekuntia. Eli mielestäni aika kauan.

Esko Lyytinen


Kyllä se on ilmeisesti ollut meteori. Ei kaksi sekuntia ole mitenkään erityisen pitkä aika tähdenlennolle vaikka useimmat ovatkin tätä lyhyempikestoisia. Kamerahavainnoilla tai osin visuaalisesti pisimpiä mitä tiedän Suomessa havaitun on ollut n. 17 ja 15 sekuntia.

Aika usein kirkkaat meteorit, tulipallot ovat sinisiä tai sinivihreitä. Valossa sininen magnesium-spektriviiva voimakkaana ainakin voi olla osa-syynä siniseen väriin.

Esko

Iiro Sairanen

Laitoin meteorikameran kuvaamaan pitkästä aikaa sitten viime kevään ja jo parin tunnin jälkeen tuli kuvan mukainen viiru (15.1.2011 klo 22:00-22:05). Mitähän mieltä raati on tästä, mikä on? Viiru näyttäisi pätkivän suht tasaisesti, en osaa sanoa onko todellista vai laitteiston aiheuttamaa. Kamera on Imatralla ja kuvaa luoteeseen. VideoAnalyzer, EnvelopeFilter, 5 minuutin vaalea summa. Oikeassa alakulmassa näkyvä tähti lienee Vega.

Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

Timo Kantola

Joo meteori, näytti Pieksämäeltä ( kaakon suuntaan)  tältä :

Timo Kantola

Iiro Sairanen

Lainaus käyttäjältä: Timo Kantola - 16.01.2011, 00:11:41
Joo meteori, näytti Pieksämäeltä ( kaakon suuntaan)  tältä :

Kieltämättä samalta näyttää. Tuo taitaa olla sitten jossain Imatran ja Pieksämäen välillä, meillä kamerat kuvaavat vastakkain.
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

Esko Lyytinen

Tuli kameroihin myös Lappeenrannassa ja Joutsassa ja (itselläni)  Helsingin Pukinmäessä.
Liitän kuvan Pkuinmäestä. Näkyy ihan kuvan oikeassa laidassa. Vasemmalla on lentokonejälki ja ihan sen "päällä" näkyy Vega.

Liitän Myös UFOOrbit ( UO2-) kartta- ym kuvaa mikä on tehty Timon ja minun automaattidatasta. Minulla tunnistus ruli vain vahvimmasta jäljestä kestoltaan 1.33 sekuntia. Timolla tunnistuksessa kestoa oli 5.48 sekuntia.
Antaisi nopeudeksi niinkin alhaisen kuin 12.5 km/s. Tosin ( UFOO huomio havainnoista vain alun ja lopun) tämä on keskinopeusarvo huomioimatta loppupään hidastuvuutta joten todellinen tulonopeus oli jonkin verran suurempi.
Näin pieni nopeus merkitsee että ei luultavastikaan loppuun palanut, mutta pienen puoleinen oli kuitenkin joten vain pienen kivenmurikan lienee pudottanut. En tiedä kannattaako yrittää tarkemmin selvittääkään koska tästä eteenpäin olisi varsin aikaa vievää hommaa.

Radianttikarttakuvassa takajatkeiden leikkauskohta on näennäinen radiantti. Se on Aldebaranista vähä etelämpänä ja lännepänä ja Aldebaran näkyy Timon kuvasas kuun alapuolella. Siitä lähtee keltainen viiva vasemmalle alas. Se tarkoitaa että sen päässä on geosentrinen radiantti, eli näin hitaalla maapallon vetovoima on maapalloa lähetyesse ehtinyt muuttaa suuntaa noin 10 astetta.
(Koska todellinen tulonopeus vähän suurempi, niin oikeati ei ihan näin paljoa. Ja samata syystä aurinkokuntaratakuvassa voi kuvitella radan etäisimmän kohdan ulottuvan jonkin verran etäämmälle kuin kuvassa.)

Esko