Suomen luonto -lehti (2/2012)

Aloittaja Timo Kuhmonen, 05.03.2012, 18:30:01

« edellinen - seuraava »

Timo Kuhmonen

tuleeko kenellekään foorumilaiselle tämä lehti ?

Siinä on joka numerossa Kysy luonnosta -palsta. Tämän numeron kohdalla yksi artikkeli kiinnitti erityisesti huomioni.
Löytyy sivulta 77, kohta "outo valoilmiö" - yksi mallivalokuva mukana.

-> jos lehti tulee, kertokaas mitä mieltä asiantuntijat olette, kiinnostaisi kuulla...

MarkoM

Tutkiskelin kuvaa suurennuslasin kanssa ja ilman, mutta valoklöntti on sen verran ylivalottunut, että vaikea tuosta mitään varmaa on sanoa... Muistuttaa kuitenkin jonkinlaista pientä pilvenriekaletta, jota juuri laskenut Aurinko valaisee...?
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
astro.kuvat.fi
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

Timo Kuhmonen

Kuvaa en voi ko lehdestä kaapata ja tänne liittää, ilman että rikkoisi (?) tekijänoikeuksia.

Artikkelissa on lehden olukijan lähettämä kysymys, "oudosta valoilmiöstä". Sitten on yhden asiantuntija raatilaisen tunnistus. Siellä sanottiin kyseessä olevan halon (tai osa sitä). Ei ollut kylläkään tarkennettu mitä halotyyppiä tarkoittivat.

Minulle tulleessa lehdessä, kuvassa oli alaosassa metsänreunaa ja taivaalla ruskon punertamia pilviä. Aika tarkalleen keskellä kuvaa, oli pieni puhkipalanut alue, lehdessä kooltaan noin 3*1mm. Se näytti aivan kyljelleen kaatuneelta kahdeksikolta.

Mietin, missä tunnistettu halo mahtoi kuvassa olla.... Enemmänkin tuo kirkas kohde näytti kohti tulevan reittikoneen valoilta ja/tai auringon heijastukselta koneen kiiltävistä pinnoista...

korant

Kaivoin lehden esille ja tutkailin luupin kanssa kuvaa. Mitään varmaa tuosta ei voi sanoa kun ilmeisesti kyse on kirkkaasta kohteesta, jonka valo on levinnyt viereisten pikselien alueelle. Lisäksi painotuotteen rasterointi sotkee kuvan reunoja. Saattaa hyvinkin olla auringon heijastuma jostain, jääkiteistä -> halo, inversiokerroksesta -> kangastus, lentokoneesta -> heijastus. Josko kuvan lähettäjältä saisi osasuurennoksen alkuperäisestä kuvasta vaikka tuonne Ursan Taivaanvahti-sivustolle, niin kuvaa voisi helpommin tulkita.