Mahtaakohan kukaan tiettä, miten pienillä laitteilla B33 on nähty.
Ihan pienistä kiikareista on kyse jos sitä pienintä apertuuria etsitään. Pienin jonka tiedän on ystäväni Steve Waldeen tekemä:
Adlerblick 8x42 binoculars w/h-Beta filters (5.2 mm exit pupil)
Saw HH with h-Beta filters in each eyepiece, but dark nebula very small in field. IC-434 was clearly visible, a glowing stream with "notch" at proper placement, indicating Horsehead nebula perceived.
Itse en ole kohdetta nähnyt pienemmällä putkella kuin tuo oma rämä 8-senttinen linssiputki ja UHC filtteri. Havainto löytyy tehtynä 12-senttisellä linssillä kylläkin ja teidän kannalta vielä tutusta paikasta:
4.7" Sky-Watcher
Object: Barnard 33
Obs. place: NOT, La Palma, Spain (2390m / 7840ft)
Date: 28./29.3.2008
Bortle class: Class 1
NE Lim.mag: 7.5m
Background sky: 1-2
Seeing: 2 (>5")
Transparency: 2
Weather: NW wind 10 m/s, +3°C, humidity ~47%
Minimum aperture: NE
Visual impressiveness: -
Description: Faint and of low contrast but still obvious with full night vision. IC 434 bright and obvious. @ 38x and UHC filter a small, dark notch visible at the correct position but this feature requires sweeping of the field in N-S direction. For the best view, I used a jacket over my to minimize the stray light. The brightest stars in the field, namely Sigma and Zeta Orionis interfere with the observation. The sketch above is the original sketch from the night.

Description: @ 80x Barnard 33 was marginal at best but it provided the best field for the drawing. Maximum exit pupil is required for the dark notch. B33 is located between three magnitude 13 stars and the field is quite easy to identify. NGC 2023 is visible as a round glow surrounding a 8th magnitude star but not drawn to save time.
Notes: Contrast of B33 and IC 434 increased to show up better on scanner.

Havaintopaikkana La Palma oli kyllä ihan hyvä, mutta vieläkin karmaisee kyllä se valosaasteen määrä ja ennen kaikkea se ettei siihen ole mitenkään puututtu paikan päällä. Iiro varmaan muistaa paremmin, mutta itselleni jäi ainakin sellainen kuva Tijarafe + Los Llanos de Aridane alueen päälle ei pilviä pahemmin yöllä esiintynyt ja valosaasteen määrä esim. Mirador de los Andenesilta katsottuna kaupunkialuetta kohti oli vähintäänkin hämäränäköä pilaavaa-luokkaa. Verrattuna esim. Teneriffan Kalderaan (2011) La Palma (2008) vaikutti valosaasteisemmalta, mutta tämähän riippuu toki pilvitilanteesta rinteillä ja toki Palma on oikeasti pimeämpi jo ihan rajamagnitudia määritellessäkin (Tenerife - 7.2 vs La Palma - 8.0). Esim. NOT:lla on niin korkealla että joka suuntaan näkyy hyvin ja matalalle. Teneriffan Kalderassa vuoret ympäröivät usein havaintopaikkaa ja tuovat illuusion todellisesta pimeydestä. Vielä ei ole 15 vuoden aikana tullut vastaan oikeasti pimeää havaintopaikkaa... täytynee sen toivossa suunnata varmaan toiselle pallonpuoliskolle.
Hatunnostona täytyy taas tässäkin mainita Flagstaff (AZ). Esim. Flagstaffin ympäristössä (~60 000 asukasta), jossa on valosaasteen määrää rajoitettu lailla, on melkein yhtä pimeää kuin Palmalla ja sijaitsee samoilla korkeuksillakin. Esim. Sedonassa (10 000 asukasta) rajamagnitudi oli 7.0 kaupungissa ja hotellin parvekkeella... samaa ei voi sanoa esim. Playa De Las Americaksesta :)
/Jake