IC 2169 (Dreyer`s Nebula)

Aloittaja Murtsi, 29.02.2012, 23:27:40

« edellinen - seuraava »

Murtsi

Olen kuvannut tätä kohdetta neljänä iltana helmikuussa, 9, 20, 26 ja 27.2.2012. Kokonaisvalotusta kertyi yhteensä 123 minuuttia kolmen minuutin osissa eli kerralleen ei tullut järin paljon valotusta. Nyt kohde menee jo ohi "kuvausikkunan" koska se menee puun taakse jo kahdeksan maissa ja kuu on nyt nousemassa kiusaamaan kuvaamista (sikäli mikäli pilvet sattuisivat väistymään). Pilvisten kelien takia en saanut tuon enempää valotusta kasaan ja kuva jäikin torsoksi. Vähäisen valotuksen takia kuvan lopullinen resoluutio jäi varsin pieneksi ja aionkin yrittää ensi vuonna uudestaan, mutta aloitan kuvaamisen aiemmin kuin tänä vuonna.

Samassa kentässä on myös ainakin seuraavat sumualueet: IC 446, NGC 2245 ja NGC 2247. Kiinnostuin alueesta kun kerran selailin wikisky:ssa uusia kuvauskohteita ja alue vaikutti mielenkiintoiselta koska siinä on sekä heijastussumuja sekä pimeitä sumuja ja kaiken lisäksi vielä mukava määrä tähtiä. Sekin vaikutti valintaan että tätä kohdetta ei ollut vielä kukaan kuvannut aiemmin.

Foorumikuva toimii linkkinä 1200x800 552 kt kuvaan.



Kuvausvälineet: Orion Optics SPX 200 F/3,3, ASA-2Korrr komakorjain/lyhennin, modattu CANON EOS 350D, Astronomikin CLS-CCD suodin, JS jalusta.

naavis

Huh huh taas mitä settiä, varsinkin laitteistoon nähden. Hieno kuva!

Lauri Kangas

Perhana, tämä oli mun sumu! :grin: Olen valotellut tätä jonkin verran eri laitteistoilla toissa talvesta lähtien mutten ole saanut aikaan mitään kauhean järkevää tulosta, kun tuota himmeää höttöä on niin paljon. Tältä talvelta on nelisen tuntia 65mm Quadilla ja SXV-M25C:llä. Saa nähdä josko jaksan nuo käsitellä joskus loppuun.

Hienon näköinen suoritus!

Ari Haavisto

Kuvassa on upean rauhallinen tunnelma, tykkään.
Onpas muuten melkoinen pystysuuntainen tähtirihma tuossa noin neljäsosa kuvanleveyttä vasemmasta laidasta laskien. Erottuu etenkin tuossa pikkukuvassa ainakin minun silmääni.
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Jyrki


Hyvin tuntuu SPX + ASA yhdistelmä keräävän fotoneita lyhessäkin ajassa eli hieno kuva jälleen...

Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

Nurinniska Observatory

Erinomainen tulos noinkin lyhyellä valotuksella, ja hieno ja kiinnostava kohde. Tätä aion kuvata itsekin kunhan kelit sallivat.
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

jussi_k_kojootti

Ei mitään lisättävää, ällistelen :)
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

J-P

Hillittömän kaunis lopputulos!
Käsittely on upean luonteva.

J-P

einari

Kiinnostava kohde ja hyvä lopputulos jälleen.

Huomasin heti saman tähtivanan kuin Arikin  :grin:
___
Tapio

Timpe

Hieno lopputulos ja näyttää selvästi paremmalta kuin viime viikonlopun preliminary versiossa, jonka lähetit sähköpostilla. Luonteva kuvankäsittely vaikeasta kohteesta ja vahinko, että nämä projektit venyvät usein vuosien mittaisiksi aikajanoiksi, kun Suomen säät eivät anna mahdollisuutta parempaan. Sitä paitsi hattu nousee vielä ylemmäksi, kun tietää kuinka "alhaalla" Yksisarvisessa tämä on Murtsin leveysasteilta kuvattavaksi (Wiki). :cool:
- Timo Inkinen

Murtsi

Kiitokset kaikille kommenttinsa antaneille.

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 29.02.2012, 23:35:10
Perhana, tämä oli mun sumu! :grin:

Sori, nyt on sellainen tunne että ikään kuin olisin vienyt sen kuuluisan tikkarin lapsen suusta  :cheesy: Käsittelehän kuva ja pistä tänne.

Lainaus käyttäjältä: Jyrki - 01.03.2012, 08:43:03
Hyvin tuntuu SPX + ASA yhdistelmä keräävän fotoneita lyhessäkin ajassa eli hieno kuva jälleen...

Luulenpa että tällä valotuksella ilman ASA palikkaa kuvassa ei olisi näkynyt vielä juuri mitään, valovoima auttaa kovasti kun yrittää epätoivoisesti kuvata suomen yllä olevien pilvien välistä näillä osavalotuksilla...

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 01.03.2012, 19:21:42
Hieno lopputulos ja näyttää selvästi paremmalta kuin viime viikonlopun preliminary versiossa, jonka lähetit sähköpostilla.

Tässä onkin valotusta kaksinkertainen määrä siihen kuvaan verrattuna jonka lähetin sinulle, eikä sitä kuvaa oltu vielä käsitelty juuri ollenkaan.

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 01.03.2012, 19:21:42
vahinko, että nämä projektit venyvät usein vuosien mittaisiksi aikajanoiksi, kun Suomen säät eivät anna mahdollisuutta parempaan.

Laji on opettanut kärsivälliseksi ja jaksan kyllä odotella vuoden päivät helposti.

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 01.03.2012, 19:21:42
Sitä paitsi hattu nousee vielä ylemmäksi, kun tietää kuinka "alhaalla" Yksisarvisessa tämä on Murtsin leveysasteilta kuvattavaksi (Wiki). :cool:

Korkeammallahan tämä kohde on kuin esimerkiksi heppasumu tai M 78, taitaa M 42 olla alhaisin kohde jota olen kuvannut tuosta kotipihaltani, se käy jo useammankin puun takana ja siitä saa korkeintaan noin tunnin verran valotusta yhden illan aikana...

Kaikenkaikkiaan tämän kuvan käsittelin sillä periaatteella että otetaan kaikki irti mitä kuvassa on välittämättä kohinasta, kun ei vain yksinkertaisesti ole nyt mahdollisuutta valottaa kohdetta enempää. Kuva ei kyllä täydellä resoluutiolla kestä yhtään lähempää tarkastelua ja sen takia haluankin kuvata tämän uudestaan ensi vuonna.

Tuossa surffaillessa tuli vastaan Adam Blockin näkemys aiheesta http://www.caelumobservatory.com/gallery/coneabtp.jpg


tuunari

Löytyi tästäkin aihe, vaikka luulin ettei ollut. Etsin aluksi IC446 ja IC 447 nimillä, mutta kohteilla olikin useampi IC-katalogin numero. Murtsilla hieno esitys, 2012 kaluston huomioon ottaen.
Vaikka putki ei tikissä ollutkaan, oli pakko kuvata kun kerrankin selkeää. Ei malta säätää, vaikka kenno vinossa ja kollimointikin sinne päin. Keli kuitenkin aika surkea ja kohde matalalla etelässä, jossa myös paljon valosaastetta. Värikanavat olikin aika suttua. Jotain kuitenkin tarttui kennollekin 72x5min valotuksilla. Astrobinissa tekniset tiedot: http://www.astrobin.com/155849/.
-pasi

Saloja

Lainaus käyttäjältä: tuunari - 13.02.2015, 15:17:04Löytyi tästäkin aihe, vaikka luulin ettei ollut. Etsin aluksi IC446 ja IC 447 nimillä, mutta kohteilla olikin useampi IC-katalogin numero.

Tässä juuri käynyt oletettavasti pieni kämmi ja kohteilla on inhottavasti tupladesignaatiot.

IC 2167 = IC 446
IC 2169 = IC 447

Lempinimi "Dreyer's Nebula" ei myöskään ihan aukea. Tietääkseni molemmat IC-kohteet ovat Barnardin löytämiä.

naavis

Google löysi tällaisen linkin aiheesta: http://www.pbase.com/boren/image/148405510

"The same two objects [IC-446/IC-2167, and IC-447/IC-2169] were apparently discovered twice by Barnard... Neither of Barnard's positions is particularly good, though we can get close to the apparent center of his large, diffused nebulosity if we adopt his RA for IC 447 and his Dec for IC 2169. Even though his two positions are more than 10 arcmin apart, they clearly refer to the same object: it is big (I make it about 30 x 30 arcmin on the DSS). Barnard notes "several stars 9-10 involved"; those stars are indeed there."

Barnard never realized they were the same object. Though in a later publication he did retract his discovery of IC 447 saying it was a duplicate of NGC 2245 -- the cone nebula. Which, of course is incorrect. He did though send the data on both to Dreyer who did publish it in his second IC catalog without apparent verification and likely accepted Barnard's description without viewing it himself. So even the most careful of visual astronomer's, and Barnard is considered one of the best, did make mistakes that the later photographic era would have prevented. Or maybe not considering the SH2-235 problems."

Timpe

Lainaus käyttäjältä: tuunari - 13.02.2015, 15:17:04
Vaikka putki ei tikissä ollutkaan, oli pakko kuvata kun kerrankin selkeää. Ei malta säätää, vaikka kenno vinossa ja kollimointikin sinne päin. Keli kuitenkin aika surkea ja kohde matalalla etelässä

Nätti kuva silti Pasilta! Ja pitää sen verran kommentoida, että täällä mennään tasan päinvastoin eli en malta kuvata, kun on pientä säätötarvetta putkessa... :grin:
- Timo Inkinen