Kirjoittaja Aihe: RET 50 modernisointia  (Luettu 4685 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa RETiisi

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 128
RET 50 modernisointia
« : 09-06-2012, 19:12:37 »
Ostin Marko J:ltä aikanaan vanhan RET 50- putken. Siihenhän eivät sovi nykyaikaiset okulaarit. Yritin jo aiemmin vaihtaa siihen tarkentimen, mutta en saanut tarkennusvaraa sisäänpäin riittämään. Nyt tilasin Teknofokukselta uuden halpistarkentimen (postikuluineen 19€) ja pakotin homman toimimaan. Tarkennin vaatii uusien kiinnitysreikien poraamisen putkeen. Irroita ensin pääpeili putken perästä, niin pääset irrottamaan vanhan tarkentimen. Siinä on mutterit putken sisällä. Samalla voit heittää vesilintua sillä alkuperäisellä etsimellä, ellet ole jo niin tehnyt. Punapiste putken kylkeen tilalle, ja vanhan reikä vaikka jesarilla umpeen!

Kaukoputkethan ovat aika hienomekaanisia laitteita, mutta kyllä nekin rautasahaa tottelevat! Hetken asiaa pähkäiltyäni tuumasin ainoaksi keinoksi putken lyhentämisen peräpäästä, jolloin polttopiste tulee pakosta ulommaksi. Irrotin tarkentimesta okulaarin kiristimen ja tungin okulaarin reikään niin syvälle, että sain kuvan tarkentumaan aurinkoon. Laskeskelin sen jälkeen, että tuollainen 50 mm:n lyhentäminen riittänee. Jää tarkennusvaraa molempiin suuntiin.

Tussilla puretun putken perään merkit linjaksi ja saha suhisemaan. Ei paljon kylmännyt. Luotto itseeni oli kova. Jotkut puhuvat kyllä kollimoinnin vaikeudesta... Vaasalaisena voisi sanoa, että "Den dagen, den sorgen". Amputoitu pala pois, uudet ruuvinreijät pääpeilin kiinnitysrenkaalle putken sivulle, ruuvit kiinni ja testaamaan.

Ja avot! Kuva tarkentuu tarkennusvaran puolivälissä. Nyt pääsen testaamaan Amerikoista tullutta Orionin uutta Starshoot -webkameraa. SLT- jalustassa on sentään jonkinlainen seuranta. Jupiterista pitäisi saada tarkempaa kuvaa syksyllä.

Vanhan tarkentimen poistohan vie RETin polttovälistä puolet, koska siinä on ikäänkuin sisäänrakennettu barlow. Nyt pitänee käyttää 2x barlowia, jos haluaa suurempia suurennoksia. Aika näyttää. Saapa nähdä pääsenkö kollimoimaankin. Aurinko tarkentui ihan hyvin. Miten sitten lienee tähtien kanssa? No, enpä ole 200 mm Skylineriänikään koskaan kollimoinut. Lieneekö niin tarpeellista koko homma? Ei Skylinerin kuva ainakaan ole reilussa vuodessa mitenkään alkanut häntimään, vaikka on vielä sitä kasaan menevää luurankomallia. En kyllä koskaan laita sitä kasaan...

Näkyi olevan jollakulla Kaizun Ailigaksen kuvassa samanlainen retti mukana, ja vielä sillä rimpulajalustalla. Itse tein omaani ensin kiinteän kolmijalan, ja nyt putki seisoo tuon pienimmän SLT:n päällä. Jos RETin tuunaaminen kiinnostaa, ei muuta kuin rautasaha käteen. Testattu on ja toimii!

Kuvat operaatiosta on tuolla:

www.anvianet.fi/avaruus/

PS: Jos tuunaat tuollaisen aurinkokalvotuksen pölykanteen, saat tarkemman kuvan kuin täyden aukon kalvolla, mutta joudut katselemaan aurinkoa okulaarin reunalta. Aika hankalaa, mutta toi jopa auringon pintarakennetta esiin.

Poissa Quasar

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 10
Vs: RET 50 modernisointia
« Vastaus #1 : 09-06-2012, 23:56:40 »
Tere RETiisi.
Itsellä on myös ret50 (Tansuzu 114mm)
Projekti vaikuttaa mielenkiintoiselta ja itsellenikin toteuttamiskelpoiselta.
Omaan vaihdoin Bresser pluto putken tarkentimen, siinä on samaa ongelmaa tarkennuksen riittämättömyydellä, joutunee sahaushommiin ;)
Kollimointi menee samallai ko SCT putkissakin, suht helppo homma, jossa auttaa isosti jos on kaveri apuna...kirkkaaseen tähteen keskitys, off fokusointi ja diffraktiorenkaiden avulla kollit kohilleen etulasin säätöruuveista...

tässähän on kesällä aikaa juurikin tuohon amputointiin, mutta kollitus menee syksyyn.
Error in Universe.sys - please, reboot.

Hardware:
114/1000 Catadioptric - Tanzutsu aka. Instruscope.
76/600     Catadioptric - Tanzutsu.
76/900     Newtonian - Bresser Quasar.
7x50 Binoculars.
Naked eyes.
Philips TouCam Pro 750K

Poissa Marko.J

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 534
  • Markon astroblgi
Vs: RET 50 modernisointia
« Vastaus #2 : 11-06-2012, 21:18:35 »
Menit sitten sahaamaan kahtia sen hienon Ursa -tarran, jonka aikanaan vuosikymmeniä sitten liittyessäni sain ja putken kylkeen liimasin...  :grin:

Ei kun oikeesti, hienoa että joillain riittää intoa noiden vanhojen putkien paranteluun ja tuunaamiseen.   :cheesy:

Tuolla samaisella töttöröllä muuten havaitsin vuoden 2004 Venuksen ylikulkua, juurikin liimaamalla aurinkokalvon pölysuojan reikään (lähinnä siitä syystä, että minulla ollut kalvonpalanen ei silloin riittänyt muuhun) mutta en kyllä muista, että olisin joutunut okulaarin reunalta tihrustamaan, ihan näkyi arska keskellä kuvakenttää. Kun okulaarista tirkisti (siis niillä pikkuruisilla RETin okuilla voi todellakin puhua tirkistämisestä). Luulisin, että huolellisella kollimoinnilla kuvan saa teräväksi myös täysaukkosuodinta käytettäessä, jolloin koko massiivisen 114 mm apertuurin pääsee hyödyntämään. Ikään kuin "lyhennettynähän" RET on melko valovoimainen putki ja sellaisena vaativampi kollimoinnin suhteen verrattuna pitkäpolttovälisempään samankokoisella aukolla varustettuun putkeen.

Marko Järvinen
"Jos ei nippusiteillä ja jeesusteipillä tule kuntoon, niin sitten se on oikeasti rikki."
http://markonastroblogi.blogspot.fi

Poissa RETiisi

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 128
Vs: RET 50 modernisointia
« Vastaus #3 : 12-06-2012, 08:49:08 »
Vähän tuntui siltä, että etummainen peili varjostaa keskikuvaa pahasti. Hukkasin ensin koko auringon, ennen kuin vilkaisin ihan vahingossa okulaarin reunasta. 26 mm moderni oku oli kiinni. No, ongelmahan on aika näennäinen. Täydellä aukolla toimii normaalisti.

Kunhan kuu tulee taas sopivasti hollille, kokeilen Orionin Starshootilla. Haluaisin oikeasti parempaa kuvaa Jupiterista sitten pimeällä kaudella. Registaxia pittää opetella käyttämään.

200 mm Skylineristä olen ottanut valokuvauksessa suurin piirtein sen irti, mitä siitä saa, kun seurantaa ei ole.
http://www.ursa.fi/yhd/andromeda/kuvagalleria.html

RET menee taas ensi talvena koulun pihalle aamuisiin välituntivalvontoihin. Lapset ovat olleet innokkaita katsomaan sen läpi. Nyt paremmilla okulaareilla homma vielä helpottuu.

Toivottavasti joskus saamme taas Venuksen ylikulkua vastaavaa häppeningiä porukalla seurattavaksi. Mieluusti vaikka joku messevä komeetta. Oli mahtavaa päästä vähän hörhöilemään Lappiin muiden samanhenkisten kanssa. Itselläni oli aikamoinen operaatio sen kuvaamisen aloittaminen Utsjoen suunnilta etelään päin valuen, pilviä väistellen. Alkuperäissuunnitelma oli pysyä Kaunispäällä, mutta iltakymmenen jälkeen tilanne näytti pilvien suhteen hyvin epävarmalta, joten lähdin parin oululaisen perässä kohti Ailigasta. Matkalla sieltä päin alkoi sitten nousta pilviä, ja löin taas pakkia päälle.
Kaunispäällä olisi pitänyt pysyä, mutta osa koko seikkailusta olisi silloin jäänyt väliin. Kaamasen tiellä oltiin tunneskaalalla riemusta epätoivoon ja takaisin...