RC putken kollimointi

Aloittaja Murtsi, 30.03.2013, 19:38:32

« edellinen - seuraava »

Murtsi

Tuli ajankohtaiseksi tällaisen putkityypin kollimoinnin opettelu pienen GSO:n 6" RC putken hankinnan myötä. Kriteerinä opetteluun oli maksuttomuus eli heti alkuun oli selvää että en aio hankkia mitään uusia välineitä putken kollimoimiseksi. CCD inspector ohjelma olisi ehkä käyttökelpoinen työkalu kollimoinnin arvioimiseen/säätämiseen mutta on ainakin minulle liian kallis, Takahashilla on kollimaattori tätä tarkoitusta varten olemassa mutta jätin senkin pois laskuista koska ei ole järkeä maksaa putken hintaa kollimaattorista. Jollekin toiselle edellä mainitut apuvälineet saattavat olla hyvinkin järkeviä vaihtoehtoja.

Alkuun tuli kokeiltua kaikenlaista kollimointimenetelmää mutta mikään ei ottanut kuitenkaan onnistuakseen joten oli mietinnän paikka että miten kollimoinnin saa suoritettua kotikonstein mahdollisimman hyväksi ilman kalliita apuvälineitä. Sitten päätin kokeilla menetelmää jossa pääpeiliä ja apupeiliä säädetään yhdessä. Päättelin tämän sillä perusteella että apupeilin tulee suuntautua keskelle pääpeiliä kollimoinnin ollessa kohdallaan. Tässä menetelmässä lähdetäänkin liikkeelle siitä että ensin säädetään apupeili osoittamaan oikeaan suuntaan.

Tarvittavia välineitä:

-kamera
-tietokone
-chesiree kollimaattori
-säätötyökalut

Homma tapahtuu tähtitaivaan alla oikean tähden (kirkkaan) avulla kamera kytkettynä tietokoneeseen että nähdään säätötoimet myös apupeiliä säädettäessä (saattaisi olla melko hankalaa pelkän kameran näytön avulla). Seuraavana käsittelyn eri vaiheet:

1. Asetetaan tähti keskelle näkökenttää
2. Tarkennetaantähti epäteräväksi (reilusti, esimerkkikuva liitteenä))
3. Säädetään apupeili epäterävän tähden kuvan keskelle apupeilin säädöillä.
4. Tarkennetaan tähti
5. Säädetään tähteä haluttuun suuntaan pääpeilin säädöillä
6 Säädetään tähti takaisin keskelle näyttöä apupeilin säädöillä
7. Otetaan testikuva josta päätellään kollimoinnin tila
8. Lopuksi tarkistetaan että apupeilin varjo on edelleen keskellä epäterävän tähden kuvaa

Kohtia 5-7 toisetaan vuoronperää niin kauan kuin on tarpeen että kollimointi on kunnossa. Tällä tavalla apupeilin säätö pysyy oikeassa suunnassa koko käsittelyn ajan. Kun pääpeili on säädetty oikein  niin tämän jälkeen viimeiset hienosäädöt voi suorittaa apupeilin säätämisellä, joka kerta ei tarvitse säätää pääpeiliä. Tein siten että kun en oikein enää tiennyt mihin suuntaan pitäisi säätää niin tarkistin asian chesireellä joka näyttää mahdollisen säädön suunnan siten että säätösuunta on siinä suunnassa missä chesireen katselureikä sijaitsee verrattuna apupeilin keskusmerkkiin, jos ei ole keskellä niin säätötarvetta vielä on. Säätämistä jatketaan siihen asti kunnes chesireellä ei säätötarvetta enää nähdä tai testikuvat ovat mielestäsi hyviä.

Ennen tähden avulla suoritettavaa kollimointia putki kollimoidaan sisätiloissa chesiree kollimaattorin avulla, silläkin putken voi saada jo melko hyvään kollimointiin kunhan vain on erittäin huolellinen. Tämä menetelmä näyttäisi olevan melko hyvä koska olen nyt kollimoinut putken hyväksi kolme kertaa eli kyse ei ole sattumasta vaan uskon vakaasti että tämä myös toimii. Tähdennän että tähän ei kuitenkaan kannata ryhtyä ellei ole varma että pääpeili ei ole oikeassa säädössä koska on mahdollista että kollimoinnin saa huonommaksi jos ei ole tarpeeksi huolellinen säädöissä. Itselläni motivaatio säätöön lähti siitä että halusin oppia kollimoimaan kyseistä putkimallia, myös putken kollimoinnissa oli parannettavaa.


Jotain tärkeää tästä varmaan jäi nyt pois mutta lisäilen asioita kunhan niitä tulee mieleen, esittäkää hyviä kysymyksiä niin saadaan asiat tarkennettua.