Värmland Star Party - havaintoraportti

Aloittaja timokarhula, 27.02.2012, 15:49:58

« edellinen - seuraava »

timokarhula

Osallistuin viikonloppuna jokavuotiseen Värmlannin Star Partyyn (VSP) joka järjestetään Ruotsin Värmlannissa, Lysvikissä, lähellä Norjan rajaa.  Minä ja tunnettu peilinhioja, Joel von Knorring, saavuimme paikan päälle juuri sopivasti perjantai iltana kun neljä auringonkunnan kohdetta loisti länsitaivaalla.  Ne olivat Jupiter, Venus, kuunsirppi ja Merkurius (elongaatio 13º.9). ISS kiiti kahdesti yli etelätaivaan illan mennessä.  Teimme negatiivisen okkultaatiohavainnon jossa 16.4 magnitudi (6136) Gryphon asteroidin piti peittää 10.1 mag tähden Kaksosissa.  Tähti oli jatkuvasti näkyvissä kello 22:27:00 - 22:30:00 välisenä aikana.  Celestron-11 putkella erotin spiraalihaarat M51 galaksissa pyöreinä renkaina ytimen ympärillä joiden välissä oli tummempia alueita.

Lauantaina, professori Claes Uggla Karlstadin yliopistosta, piti esitelmän astrobiologiasta joka oli yksi mielenkiintoisimmista esitelmistä mitä olin kuullut.  Päiväsaikaan katsoin Börje Larssonin 6-tuumaisella Starfire refraktorilla (kuu- + polarisaatiosuodin ja 9mm Nagler-okulaari) ja näin ensi kertaa epämääräisiä tummempia alueita Venuksen ilmakehässä!  Terminaattorin raja oli hieman rosoinen.  Jopa O-III sumusuodin auttaa kuulemma näkemään Venuksen pilvien yksityiskohtia.  Jupiterin vyöt ja Punainen Pilkku näkyivät hyvin päivävalossa.  Pystyin jopa erottamaan Jupiterin päiväsaikaan paljain silmin, http://www.popast.nu/2012/02/varmland-star-party-2012.html .  Illalla näkyi Orionin sumun Trapetsin kuusi tähteä samalla 15cm putkella.

Päiväsaikaan taivaalla oli korkeaa pilviharsoa mutta ne hajaantuivat ennen iltaa ja yöstä tuli harvinaisen tumma ja läpinäkyvä.  25x100 kiikareillani "poimin" muutamia avonaisia Ruprecht-joukkoja enimmäkseen Puppiksessa deklinaatio -10º eteläpuolella.  Koko Orionin sumun "rengas" näkyi ja ulottui iota Orionikseen asti. Merope-sumu Seulasissa oli selkeä ja Barnardin silmukan kirkkain osa Orionin itäpuolella oli erotettavissa.  Kun lakaisin kiikareilla edestakain oikelta vasemmalle näkyi silmukka kirkkaampana taivaanhehkuna NGC2112-joukon pohjoispuolella.  4-tuumaisella putkella ja UHC-filtterillä oli Rosetta-sumu selvä.  Kohteet näkyivät hyvin vaikka kuu ei ollut laskenut vielä.

Anders Wettergrenin 17.5-tuuman putkella erotin oitis kaksi spiraalihaaraa Leijonan NGC2903:ssa.  Sammalla putkella etsimme ylös supernovan SN2011fe M101:ssä.  Vaikka oli kestänyt puoli vuotta sitten räjähdyksestä oli supernova yhä helposti havaittavissa.  Arvioin tähden olevan magnitudia 15.0 GSC-tähtien kirkkauksien avulla.  Se näkyi suoraan katsomalla ja 15.6 magnitudin naapuritähtikään ei ollut vaikea.

Siirsin 25x100 kiikarit kohti komeettaa C/2009P1 (Garradd) Lohikäärmeessä.  Näin kaksi pyrstöä jossa toinen oli ns anti-pyrstö!  Katsoin paljain silmin sinne päin, ja katsos, siellähän komeetta Garradd erottui paljain silmin!  Komeetta oli suurin piirtein magnitudia 6.5.  Läheisyydessä pystyin erottamaan 7.2 magnitudin tähden.

Johan Kärnfelt oli tähtänyt 12-tuumaisen Dobson-putken päin hankalaa kääpiögalaksia Leo I kohti, lähellä Regulusta.  Soikea hehku oli havaittavissa ja sekä minä että Johan piirsimme Leo I samaan paikkaan tähtien suhteen.

Eräällä havaitsijalla oli käytettävissään 8-tuumainen f/8 Cave Astrola peilikaukoputki jolla katsottiin Marsia 706x suurennuksella (ilman Barlowia!).  Marsin pohjoinen napakalotti oli hieno sekä muutamat tummat alueet planeetan harvinaisen suurella pallonpinnalla.  Johan Warell oli läsnä ja hän tunsi oitis alueiden nimet.

Taivaan pimeys näytti paranevan yön kuluessa.  Kello kahden aikaan sunnuntain välisenä yönä mittasin tummuuden SQM-L mittarilla ja parhaimmillaan sain arvon 21.63 magnitudia / neliökaarisekunti.  Se on samaa luokkaa tai hieman parempi mitä minun havaintopaikkani Virsbossa.  Oli mukavat sääolosuhteet, kuiva ilma joten optiikka ei kärsinyt huurteesta ja vain muutama miinusaste.  Oli kuulemma 23 instrumenttia pihalla joka taitaa olla tähtijuhlan ennätys.  Paikan päällä kävi satasenkunta ihmistä lauantaina.

http://www.astronet.se/view_image.php?id=1677&gallery=5

/Timo Karhula

Kaizu

Perjantaina ajelin Borlängesta itään kotia kohti. Olisi sittenkin pitänyt lähteä länteen.
Täällä ei tähtikeleistä ole tietoakaan.

Kaizu
Kai Forssen

timokarhula

Olisit tullut käväisemään Lysvikissä.  :azn:  Perjantai iltapäivänä taivas oli vielä pilvinen Taalainmaan puolella.  Siirtyessämme Värmlantiin myöhemmin taivas selkeni.  Kolme peräkkäistä yötä olivat kirkkaat mutt viime yönä tuli toki lunta.  Vaikka oli selkeät yöt ei ollut kovia pakkasia, vain -3 astetta ja luntakaan ei ollut maassa pihalla.  Viime vuoden VSP:n aikana oli -27 astetta!

/Timo

Ransu

Kiitoksia hyvästä raportista, on varmaan ollut vaivan arvoinen reissu. Mielenkiintoista miten hyvin tuon Garraddin voi nähdä, kunhan vaan paikka on pimeä ja olosuhteet kohdallaan.
Nämä Suomen pilviset ja jääsumuiset talvikelit tekevät harrastuksesta melkein toivotonta.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

mistral

Päätetäänkö star party pitää 5 vrk sääennusteen perusteella?