Iso planeettaputki ja sille oma koppi?

Aloittaja LK, 09.09.2011, 20:16:20

« edellinen - seuraava »

mickut

Lainaus käyttäjältä: LK - 11.09.2011, 21:20:59
Joo, nyt pitää tätä miettiä tarkoin sitten. Eli jos päädyn yli F10 peiliin ja todella pitkään putkeen niin sitten voi olla tilanne sellainen että rakennan vain suojan itse putkelle, vaikka siten että se suoja rullataan raiteita pitkin pois putken päältä ennen havaintojen aloittamista. Alustan pitää olla tasainen ja talvella saa varmasti lumitöitä tehdä. Niin ja kunnon tukevat tikkaat on varmasti pakko hankkia.

Suosittelen tutustumaan Komakallion Kellotapulin rakenteeseen. Vaikka tuo onkin optimoitu olemaan pienin mahdollinen toimiva kuvausputkikaappi, saisi siitä pienin muutoksin newtonille soveltuvan visuaalikopin rakentamalla kiskojen tason paikkeille observointidekin. Kellotapulin perusidea kun oli välttää lumitöitä liukuvan katon tapaan, mutta tarjota samalla liukuvan huussi-mallisen kopin pienuus. Varsinkin jos lännessä on valosaastetta, voinet hyödyntää vastaavaa kattoratkaisua. Lisää yksityiskohtaisempia rakennuskuvia flickrissä. Minimalistisessa ratkaisussa 3d-mallinnus etukäteen säästää monelta vaivalta tekemisen yhteydessä.

-Antti

Meade-mad

Miksi pitkää putkea ei voisi tehdä taitettuna? Korkeusongelma olisi voitettu ja käytettävyys olisi siedettävä? Mallina vaikkapa Astrofox!

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Kaizu

Astrofoxin tapaan taitetussa putkessa apupeilistä tulee tolkuttoman iso. Astrofoxissa se on 30cm. Siinä menetetään osa siitä kontrastista joka saavutetaan pitkän putken pienellä apupeilillä. Iso tasopeili on myös aika kallis. Altairilla oleva Arvosen Arskan ja Terhon värkkäämä peiliputki on minusta omiaan juuri planeettahavaintoihin. Jos en väärin muista niin se on 15cm F10. Dobsonina se ei ole vielä tolkuttoman korkea. Minäkin yletyn okulaariin.

Kaizu
Kai Forssen

einari

Tuli tästä ketjusta mieleen että mikäs olikaan se kaupallisesti valmistettu taitettu linssiputki jonka mainoksia muistan vanhoissa S&T-lehdissä nähneeni.
Löytyihän se - Unitron, mutta tältä sivuilta löytyi muitakin hauskoja malleja:
http://www.freeweb.hu/gyulaipal/eng/FoldedRefractorsAroundTheWorld.htm
___
Tapio

LK

Komakallion kellotapulin rakenne on kyllä passeli, samankaltaista rakennelmaa olen mielessäni pyöritellyt. Mutta jonkin verran olen ulkomaalaisten isojen dobsonien käyttäjien kokemuksia lukenut että eivät he sitä tikkaille kipuamista kovin pahana ongelmana pidä. Tietysti jos on huonokuntoinen niin sitten se on ongelma, mutta toistaiseksi tässä "nuoruuden" voimissaan vielä ollaan.

Sellainenkin idea on käynyt mielessä että tikkaat ja itse putki asetettaisiin suurelle pyörivälle levylle, jolloin putkea voisi suunnata ilman että pitää nousta alas. Eli pitäisi jonkinlaiset köydet olla reunoilla tms joista käsin nykimällä koko rakennelma pyörisi vaakatasossa. Vähän kuin leikkikenttien hyrrät. Putki olisi sijoitettuna kehän reunalle, ja suuntaisi levyn yli levyn toiselle reunalle, jossa tikkaat olisivat. Vaikea selittää, pitäisi piirtää. Ongelma tällöin on korkeus, eli kun putkea liikutetaan, pitää sen mukaan tikkailla nousta ylös tai alas. Se olisikin vasta mainiota jos okulaarin edessä voisi istua penkissä, ja penkki nousisi samalla kun putkea nostaisi. Nooh..voi olla että ei tämän rakennelman suunnitteluun taitoa löydy omasta takaa. Vaikka oikein sijoitetuilla painoilla se voisi olla mahdollista tasapainottaa penkki "keinun" päähän. Menee jo vähän yli ehkä  :grin:

Muuten, onko hyviä ilmaisia CAD ohjelmistoja saatavilla?

15 cm aihiosta voisi kyllä heti harjoittelukappaleena yrittää tehdä F10, ja sillä onnistuessaan kaizun mukaan voisi jo aloitella mukavasti planeettahavaintoja.

Itse putkesta olen ajatellut tehdä ihan normaalin peiliputken, ja jalustastakin vähän jämerämmän dobsonjalustan. Siirreltävyys ei niinkään ole tavoitteena, ennemminkin vähän jykevämpi jotta havaintokunnossa putki ei heilu hirveästi.

LK

Kopille on tiedossa paikka ja lupakin on omistajalta saatu, kunnalta sitten tiedustellaan onko heiillä asiaan sanomista kunhan asiat tarkentuu.

Mutta nyt luultavasti tulee oltua aikalailla täällä valosaasteen alla Tampereella, niiin tota noinnii mitäpä sanoisitte.. Onko tuo peilin hionta niin sotkuista ettei sitä voi kerrostaloasunnossa tehdä? Minulla on yksi ylimääräinen huone työhuoneena, jossa kaikennäköistä puuhastelen muutenkin. Periaatteessa voisin käsityönä kyllä tehdä koko kaukoputken, en ainakaan keksi työvaihetta jossa tarvitsisin porakonetta kummempaa työkonetta.

Miten on kokeneet lasin hiojat? Onnistuisiko niin että ei olisi koko kämppä sotkussa ja vaimo punasena savun noustessa korvista?

Lauri Kangas

Kokeneen peilinhiojan Allarin kynästä: Pikialustan myötä siirryinkin sitten Ursan optiikkapajalle jatkamaan töitä. Pikeä en enää kotiin tuo koskaan! Veikkaan että ihan koko kämppä ei sotkeennu, mutta vaimo on varmaan joka tapauksessa raivoissaan.

Oma peiliprojekti on kesken hienohiontavaiheessa työtilan puutteen vuoksi. Voisin kyllä tehdä kerrostalossa, mutta täällä opiskelijaboksissa on ylimääräiset huoneet kortilla.

Kaizu

Työkaverin kanssa erään kerran keskusteltiin sorvien ominaisuuksista. Hän kertoi että hänen sorvillaan pystyi tekemään kierteitä. Tiesin että työkaveri asuu kerrostalossa ja uteliaisuuttani kysyin että missä hän sorviaan käyttää ja säilyttää. Vastaus oli "kylpyhuoneessa".
Päättelin että kaverini on poikamies josta päätelmästä kaveri oli kovin hämmästynyt, "mistä sä sen voit tietää".
Omasta kokemuksestani tiedän että hiontapöly löytää tiensä sisätiloissa myös tiivistettyjen ovien toiselle puolen ja varsinkin liinavaate- ja astiakaappeihin. Ruokakaapissa sitä ei välttämättä erota vehnä- ja perunajauhoista.


カイズ
Kai Forssen

Wezen

Hei,

Peilin hionta ei ole ollenkaan niin sotkuista hommaa, ettei sitä voisi tehdä vaikka keittiössä tai olohuoneessa. Parempi niin kuin jättää kokonaan tekemättä. Kannattaa valmistaa altaanomainen alusta peilille, altaan voi välillä käydä pesemässä tiskipöydällä tai kylppärissä, jos käytettävissä olevassa tilassa ei veden kanssa voi lotrata.

Hionta- ja kiillotuspöydän tulisi olla tukeva, mutta sopiva kukkapöytä ja jalustaan paljon kirjoja painoksi kirjahyllystä toimii varmasti hyvin. Näinhän suorastaan vapautuu tilaa.

Peilin siirtely paikasta toiseen lisää riskiä pudottaa se ennenpitkää, tähän vaaraan kannattaa suhtautua vakavasti.

Pienehkön peilin (20 cm) karkeahionta menee päivässä ja hienohionta toisessa, kiillotus kolmannessa. Nämä voi tehdä urakalla, varsinkin jos työ on tuttua tai kirjojen neuvot on omaksuttu hyvin. Muotoiluvaihe kestää päiviä-viikkoja-kuukausia, koska jokaisen pienen korjauksen jälkeen peilin pitää antaa tasaantua mittausta varten useita tunteja.

Muotoiluvaiheessa mittausvälineet olisi varmaan hyvä pystyä sijoittamaan pysyvästi paikalleen työn sujuvuuden parantamiseksi (=sohvan taakse).

Netistä kun luet peilintekijöiden sivuja niin löytyy varmaan erilaisia ratkaisuja. Vaimo kannattaa puhua asialle myötämieliseksi joka tapauksessa: "sittenhän pysyttelen kotona, enkä kaljottele kylillä", "ostin muuten oopperaan liput" ym.

Se piki on se pahin, onnistunut pikialusta ei sotke, mutta valmistusvaiheessa saattaa syntyä sotkua ja liian kova alusta voi murentua kiillotuksen aikana, mutta hommaat kaupasta keittolevyn ja teet alustan muualla kuin keittiössä ja kyllä sekin hoituu.

Hiontapöly ei ole ongelma, koska tämä on märkähiontaa. Harmaat (carbo ja alumiinioksidi) ja vaaleanpunaiset (ceriumoksidi) roiskeet voivat olla.

Terveisin Antti
An tti Veit ola

MakeeK

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 09.09.2011, 23:01:55
Newtonista saa tehtyä hyvän planeettaputken, kun sen mitoittaa normaali-Newtoneista poikkeavasti. Tarkoitan tuolla esim. F10 valovoimaan hiottua, tarkkaan muotoiltua peiliä (esim. 250/2500mm) ja sille hyvin suunniteltua putkirakennetta. Hyvässä putkirakenteessa on matala/tukeva tarkennin, hyvin hallinnassa olevat putkivirtaukset (mm. oikeiden materiaalivalintojen ja osien mitoitusten takia), hyvä (lähes diffraktiovapaa) apupeilinpidin ja halkaisijaltaan pieni (n. 20...25% peitolla oleva) apupeili. Olen aikoinaan linkittänyt tänne noita Cloudy Nightsin keskusteluja mm. kaarevavartisesta apupeilin pitimestä (esim. tänne). Valovoimaltaan F10 optiikka lienee riittävä komporomissi putken pituuden ja yleiskäsiteltävyyden kannalta, joten noita F15 mitoituksia ei kannattane nykyaikana tehdä, kun niiden edut ovat vähäiset ja putken taipumatkin täytyy huomioida.

PS. Tuollaisella putkella ei sitten katsella paljon muuta kuin planeettoja, Kuuta ja kaksoistähtiä, mutta sen mitä se tekee se tekeekin sitten erinomaisen hyvin! :cool:
Ei mitenkään pähkähullu idea allekirjoittaneen mielestä.
Miksi ei muuta?
I can't say for sure, but possibly I can say propably maybe.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: MakeeK - 01.02.2012, 18:49:27
Miksi ei muuta?

Kerroin tuossa 250/2500mm peilikaukoputkesta, jonka fyysinen pituus olisi noin 2,5m (tai f15:na 3,75m!). Mieti hetki millainen jalusta tällaiselle putkelle kannattaa rakentaa, jotta se pysyisi käyttökelpoisena, niin ymmärrät ajatukseni. Jos jalustan liikkuvuutta rajoitetaan muualle paitsi kaakon-lounaan suuntaan (riittää Kuu/planeettakäyttöön), selvitään matalammalla jalustalla ja ilman tikkailla keikkumista. Suuret peilikaukoputket ovat yleensä f4...f6 valovoimalla, jotta tämä putken fyysinen pituus ei tulisi kohtuuttoman pitkäksi ja hankalaksi hallita. Kyse on putken yleisestä käytettävyydestä eli voit toki katsoa tuollaisella putkella mitä tahansa (mihin vain saat sen suunnattua).
Hiukan kärjistäen ks. Leviathan  :grin:
- Timo Inkinen

MakeeK

Miksi tuo kaksoistähdet on tuossa listassa? Eikö niitä oo ku horisontissa :D
I can't say for sure, but possibly I can say propably maybe.

Timpe

Myönnetään, moninkertaiset tähdet olivat listassani kenties turhaan. Otin ne mukaan lähinnä sen logiikan takia, että planeettakäyttöön rakennettu pitkäpolttovälinen kaukoputki on optisesti hyvin sopiva myös moninkertaisten tähtien halkaisuun.
- Timo Inkinen