Kirjoittaja Aihe: Meade SC14, liikkuva korjauslasi.  (Luettu 5895 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Osku

  • Periodinen komeetta
  • **
  • Viestejä: 67
Meade SC14, liikkuva korjauslasi.
« : 04-03-2018, 11:51:19 »
Meade SC14 kaukoputkessani on ilmennyt  kollimoinnin muuttumista putken kääntyessä huolimatta peilin lukituksesta. Jotta kollimatio olisi ollut aina paras mahdollinen, olisi putki ollut kollimoitava jokaisen kuvauskohteen suuntaan aina uudelleen.
Kuvatessa kohteen sai pysymään kameran kennolla samalla paikalla vain offaxis guiderilla. Erillistä guidausputkea en mielellään käyttänyt tuntien mittaisiin valotussarjoihin, koska osavalotukset  guidauksesta huolimatta siirtyivät kennolla. Tosin DSS pystyi asian hoitamaan.
Siirtymä näkkyi myös etsinputkessa. Kun olin säätänyt kohteen etsinputken ristikon keskelle silloin, kun kohde oli myös kameran kennon keskellä, niin meridianflipin jälkeen, jos laittoi kohteen etsinputken ristikon keskelle, niin se ei enää näkynytkään kameran kennolla.
Em. pulmien oletussyynä olen pitänyt pääpeilin kääntyilemistä lukituksesta riippumatta. Oletin, että välys baffleputken ja sen päällä liikkuvan peilinpitimen välillä on niin suuri, että peilinpitimen etupää pääsee liikkumaan peilinpitimen takapään lukituksesta huolimatta. Vika oli niin kiusallinen, että päätin irroittaa korrektorilasin ja mitata rakotulkilla millainen välys baffleputken ja liikkuvan peilinpitimen välillä on. Ajatuksena oli pienentää välystä esim. ohuella messinkipellillä ja tarvittaessa vaikka lukita peili kiinteäksi.
Kun irroitin korrektorilasia pitävän renkaan niin huomasin, että lasia tuki sivusunnassa tasa välein 5 kpl noin 8mm x 12,5 mm kokoista ja noin 1mm paksuista hiukan nukkapintaista teipin pätkää., tai vastaavaa. Nämä olivat ehkä aikanaan antaneet riittävän tuen, mutta eivät enää. Nyt kun nämä tukiteipit olivat painuneet kasaan niin korrektorilasi pääsi putken kääntyessä uimaan joka suuntaan noin 0,5 – 0,6 mm välyksessä.
 Korrektoria irrottaessani huomasin myös, että aluminista tukirengasta pitävät pienet noin 2.8mm x 9 mm, 1/16” kuusioavaimella kierrettävät ruuvit eivät olleet tiukalla, jolloin tukirengas ei estänyt lasin liikkumista.
Rakotulkilla en jostain syystaä löytänyt korjattavaa välystä peilin tuennassa, vaikka sitä siellä tuntuu olevan. Pulmien pääsyyksi tuntui jäävän liikkuva korrektorilasi.
Korrektorilasin liikkumisen estämiseksi leikkasin eilen noin 0,4 mm paksuisesta tukevasta kartongista ( vanha käyntikortti ) 5 kpl noin 7 mm levyistä liuskaa, jotka työnsin alkuperäisten teippien ja korrektorilasin reunan väliin ja kiinnitin lasin tukirenkaan paikoilleen. 
Testit tähtitaivaan alla korrektorilevyn liikkumisen eston jälkeen osoittivat, että meridianflipin jälkeistä uuden kollimoinnin tarvetta ja etsinputken ja kameran kennolla näkyvän kuvan eriämistä ei enää tapahtunut. Tämä kiusa on nyt poissa.
Oma lukunsa on sitten  tälle putkelle ominainen, fokusoinnissa suuri kohteen liikkuminen kennolla, tai kennolta, image shift. Se johtuu peilin välyksistä, eikä tietenkään poistunut. Karkeaa fokusointia se ei kuitenkaan haittaa. Sitten vaan peilin lukitus kiinni ja loppu hoituu putken perään kierretyllä FeatherTouch fokuserilla.