Meteoriitti

Aloittaja Paul M, 24.12.2011, 15:35:57

« edellinen - seuraava »

Paul M

Minne voi lähettää epäillyn meteoriitin tutkittavaksi? Sisustaa on tullut esiin tiekarhun hieraistessa. Materiaali muistuttaa kellertävää kalkkikiveä. Viiru valkoinen. Pinnan mustasta tulee kovasti painamalla heiveröinen harmaa viiru. Reikien pohjalta näkyy vaalea sisustan materiaali. Valokuvassa sisustassa näyttää olevan kvartsia, mutta se on valotuksesta johtuva. Sisusta on jauheeksi hieroutuvaa massaa eli viirua tehdessä siihen jää hienoa jauhetta. Kovuus jotain vuolukiven luokkaa tai kovempaa. Ei tavallisen kiven kovuista. Taisi löytyä jostain Tervolan yläpuolelta metsäautotieltä.

PETK

Vieläköhän on voimassa sellainen "tieto" että GTK:n Kuopion kansan-näytetoimistossa on töissä sellainen henkilö kuin Satu Hietala jolla on tietoa ja taitoa tutkia mahdollinen meteoriitti? Kannattaa mainita lähetyksen yhteydessä että on meteoriittiepäily.
Pekka
Pekka Kokko

Jorma Koski

Täällä on parhaat tunnistusohjeet ja sivun alussa linkki lähetysohjeisiin

http://www.somerikko.net/meteoriitit/tunnistus.html
Jorma Koski "Respondeo veritatem profunda"
Twitter
Facebook

Timi


Jarmo Moilanen

Melkoisella varmuudella sanoisin että ei ole meteoriitti.

Vähän vaikea tarkalleen määrittää kuvista kivilajia, mutta jonkin sortin vulkaanista alkuperää oleva kivi luultavasti. Menee ehkä jonkin sortin gabbroksi. Valkoinen "sisus" ei välttämättä ole sisutaa ensinnäkään vaan kapea mahdollisesti plagioklaasi- tai plagioklaasi-kvartsijuoni, joka on säilynyt yhdellä kiven kyljellä. Valkea osuus on selvästi pyöristynyt muun kiven tavoin. Kiven sisustasta ei voi tietää mitään ellei kiveä oikeasti halkaise tai jos se ei ole äskettäin haljennut.

Tuosta näkee kyllä että kiven tumma pinta ei ole ilmalennon aikana syntynyttä sulamiskuorta vaan ihan kiven omaa kiviainesta. Sulamiskuori kun on yleensä ihan oikeasti (vajaa milli, harvemmin paksumpi) mattamusta kuori, joka voi toisinaan lohjeta helposti irti kiven sisustasta.

Kolot johtuvat kivestä maastossa poisrapautuneesta heikommasta mineraalista (yleensä plagioklaasi tai kiillemineraalit). Vaalea mineraali kolojen pohjalla ei todennäköisesti ole kolon läpi näkyvää sisustaa vaan jäänne kolon aikoinaan muodostaneesta heikommasta mineraalista. Veikkaisin plagioklaasiksi kuvauksen pohjalta.

Meteoriiteissa on harvoin tuollaisia pieniä teräviä koloja. Kolojen esiintyminen tuntuu olevan eräs yleinen harhakäsitys mitä meteoriiteista on. Varsinkaan kuvan kolojen kaltaisia teräviä koloja ei meteoriiteista juurikaan tapaa. Meteoriiteissa näkyy kyllä toisinaan matalia painaumia eli ns. regmaglyptejä, mutta ne ovat enemmänkin matalia painanteita kiven pinnalla. Sulamiskuoressa voi tosin olla toisinaan pieniä koloja tietyissä meteoriiteissa, mutta ne ovat niin pieniä ettei niitä tahdo ilman luuppia edes nähdä.

Voimakkaasti mitä tahansa tummaa kivilajia viiruttamalla voi saada heikon viirun värin näkyviin eräistä niissä esiintyvistä tummista mineraaleista.

Kuten Pekka kertoi, näytteitä voi lähettää GTK:n Kuopion kansannäytetoimistoon Satu Hietalalle tai Helsingin yliopiston kivimuseolle.
Jarmo