Tunnistamaton havainto taivaalla

Aloittaja TuukkaV, 25.11.2011, 13:39:31

« edellinen - seuraava »

TuukkaV

Syksyllä olin mökillä Inkeroisessa, Kouvolassa.

Oli hieno pilvetön tähtitaivas ja otin sattumanvaraisia kuvia tähtitaivaasta 10x zoomilla, lyhyellä valotusajalla ilman telinettä kuvia.

Kaikki kuvat olivat normaaleja tähtitaivaskuvia paitsi tämä:



Kuvassa siis tuo punainen käyrä. Se on mennyt #¤%&#! kovaa koska lyhyt valotusaika ja myös kääntynyt ilmassa, eli ei meteori. Ei ole tärähtänyt koska tähdet eivät ole tärähtäneet.

Onko ideoita, että olisiko joku taivaan effekti vai kenties U2? Exif tiedoista voi katsoa lisää valokuvan tiedoista.

Myös seuraavana yönä heräsin kun koko pilvitaivas oli valaistu valkokeltaisella valolla keskellä yötä ja se valaisi koko maan ja herätti minut valaisemalla naaman ikkunan läpi, juoksin toiselle ikkunalle

isompi kuva: http://kuvaton.com/k/YXB0.jpg

ja vielä alkuperäisen kuvatiedoston alkuperäisellä resoluutiolla voin uppia parin päivän päästä kotoa
ja effekti oli poissa.

jussi_k_kojootti

Lainaus käyttäjältä: TuukkaV - 25.11.2011, 13:39:31
Kuvassa siis tuo punainen käyrä. Se on mennyt #¤%&#! kovaa koska lyhyt valotusaika ja myös kääntynyt ilmassa, eli ei meteori. Ei ole tärähtänyt koska tähdet eivät ole tärähtäneet.

Punainen käyrä on tärähtänyt tähti tai muu valonlähde, valkoiset pisteet ns. kuumia pisteitä.
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

Lauri Kangas

Näin on. Punainen lamppu tai joku muu valonlähde (ei siis tähti), ja kamera tärähtänyt valotuksen aikana koska kuvasit käsivaralta. 0.5 sekuntia ei ole mikään erityisen lyhyt valotusaika. Kuvassa ei näy yhtään tähteä.

TuukkaV

#3
edit: tässä viellä n. 15min myöhemmin samasta taivaasta otettu kuva ilman punaista käyrää

http://kuvaton.com/k/YXBv.jpg
avatkaa linkistä isompana

Lauri Kangas

Ei, ei näy tähtiä. Värejä revittämällä näkyy kaikenlaista kennon kohinaa ja kuumia pikseleitä niinkuin ketarax totesi. Eivät ole tähtiä.

Laittamalla kameran jalustalle ja ottamalla huolellisesti valotuksia voit kokeilla miltä oikeat tähdet näyttävät tuollaisen pokkarin kuvissa. Voit myös kokeilla ottaa tuollaisen kuvan pimeässä huoneessa ja vielä pistämällä jonkun korkin linssin eteen hajavalosuojaksi - saat samanlaisen kuvan.

mickut

Kokeilepa ottaa samoilla kameran asetuksilla kuva linssisuojus päällä (tai pimeässä huoneessa/komerossa) ja löydät nuo "tähdet" vaikka vessan seinästä.

-A

TuukkaV

Eikö ole mahdollista että ylemmässä kuvassa punainen valovoimainen käyrä tummensi kaikki taustalla olevat himmeämmät objektit (tähdet)

mielestäni ainakin alemmassa ottamassani kuvassa, joka on otettu tuon jälkeen samoilla asetuksilla on selvästi tähtiä.

Lisään vielä myöhemmin 4000x3000 alkup kuvan

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: TuukkaV - 25.11.2011, 14:07:50
Eikö ole mahdollista että ylemmässä kuvassa punainen valovoimainen käyrä tummensi kaikki taustalla olevat himmeämmät objektit (tähdet)

mielestäni ainakin alemmassa ottamassani kuvassa, joka on otettu tuon jälkeen samoilla asetuksilla on selvästi tähtiä.

Ei. Yhtä huonostihan ne kuumat pikselit näkyy tuossa kuvassa jossa ei ole punaista viirua. Molemmissa puolen sekunnin valotusaika.

Se että kuumat pikselit näkyy huonosti ei tietenkään ole yhtään huono juttu. Kun saat kuviin oikeita tähtiä, ne näkyvät paljon paremmin.

Astronautiskelija

Annas kun arvaan.  Kamerassasi on tarkennuksen apuvalo päällä ja kuvaat ikkunan läpi?
The sky appears so steady fixed and stable as we look at it - but only if we do not look too hard. James B Kaler, Stars and Their Spectra
𝕏 | Vimeo

MarkoM

Tarkempi ajankohta kummasti auttaisi asian selvittelyssä... Mutta eikös tässä syksyllä ole ollut ainakin parikin Ilmavoimien yöharjoitusta? Kunnon kaartotaistelussa Hornet etenee puolessakin sekunnissa ihan kiitettävän matkan saaden aikaan mitä erilaisimpia kiemuroita aikavalotettuun kuvaan.
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
astro.kuvat.fi
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

verney

Tuolla polttovälillä ja 0.5 sekunnin valotusajalla tärähtämättömän kuvan ottamisen todennäköisyys on niin pieni että kamerasi kuluu luultavasti loppuun ennen onnistumista. Suosittelen jalustaa tai jos haluat vain kokeilla taivaan kuvaamista niin aktivoi kameran itselaukaisin ja kamera maahan/pöydälle optiikka kohti taivasta. Automaattivalotus ei muuten oikein toimi taivaan kuvauksessa, kamera ei kykene ymmärtämään tähtien valoisuutta vaan se yrittää ylivalottaa mustan taivaan harmaaksi siinä onnistumatta. Kameran päättelemä 0.5s tosin olisi kyllä tuonut ainakin joitakin tähtiä näkyviin jos kamera vain olisi pysynyt paikallaan.