AstroTortilla - kotikutoinen, puolivillainen kuvausapuohjelma

Aloittaja mickut, 27.11.2011, 19:32:29

« edellinen - seuraava »

Timpe

Lainaus käyttäjältä: naavis - 13.04.2012, 20:05:12
Jos käytät MaximDL:ää kameran ohjaukseen, kameravalikosta tulisi Tortillassa valita MaximDL. Tällöin tortilla hakee kuvat kameralta MaximDL:n kautta ja yhteistyö toimii.

Palasin tänään AstroTortillan pariin, kun uusin versio v0.2.8 toi mukanaan nämä: "Bugfixes for ASCOM Camera, Help About, config file locations.
Experimental 64-bit build."
Lisäksi tuo aiempi tutustuminen jäi kesken valoisten kevätöiden tultua. Tässä siis muutama kysymys ja ihmettely:

AstroTortillan Capture and Solve näyttää pelittävän Maxim DL:n kanssa ihan hyvin eli ohjelma liikennöi sen kanssa teknisessä mielessä ilmeisen onnistuneesti. Kameravalinnan alla oleva Setup-painike on silti hiukan hämäävä, koska tuolta ei löydy mitään kameraa edes sillä päivitysnappulalla. Mihin tuota Setup-nappia siis tarvitaan?

Toinen kysymys koskee kuvien ratkontaongelmia, sillä Tortilla käyttäytyy jotenkin hämärästi kuvia ratkoessaan (tai siis astrometry.net). Kokeilin ratkoa Goto image toiminnon kautta vanhaa NGC1624 kuvaani (R-kanava, 10 min valotus) ja sille löytyi sijainti noin kahdessa minuutissa. Sitten tarjosin ohjelmalle viime yönä ottamaani 2 min luminanssi FITS-kuvaa, jossa olivat hiukan soikeat tähdet (tein drift alignia ja kyseessä oli yksi lopputestikuva tuolta yöltä). Tortilla ei saanut tätä ratkaistua millään tavalla, vaikka minusta soikeus oli "hyvin loivaa".

Ohjelman asetukset olivat tuon uusimman v0.2.8:n oletusasennoissa (poistin v0.2.7:n ennen tämän asennusta ja asensin vain pelkän AstroTortillan, en CygWiniä). Koneessa ovat edelleenkin ratkontaa varten liki kaikki indeksit 204 tasoon saakka. Tortilla menee jotenkin noista indekseistä turhan nopeasti läpi (indeksinumerot juoksevat ylhäältä alas ja lopuksi tulee No solution in 18.7s tyyppisiä ilmoituksia statusriville). Silloin kun ratkonta onnistuu, ohjelma saattaa kiertää indeksit läpi kertaalleen 1-10 tasolta ja löytö tulee vasta 11-20 tasolta jostakin 205 indeksistä. Aikaa tähän kuluu parisen minuttia, mutta vikatilanteessa AT ei edes halua yrittää kahlata koko indeksi-pinkkaa läpi...?

Lyhyesti: en ole kokenut AT:n ratkontaa mitenkään luotettavaksi, jotta siitä olisi oikeasti apua tarpeisiini! :undecided:
Löytyykö tuohon jotain apua, jotta hakuvarmuutta saisi paremmaksi? Vai onko AT vain niin kranttu tähtikuvan tähtien muodoille, jotta lievästi soikeat tähdet jäävät tunnistamatta? Liitekuvassa on tällaisen tilanteen ruutukaappaus (hakuaika on toisintayrityksestä, kun ensin tuli noin 18-20s kuluttua No solution) Tässä olisi kätevää osata ajaa ratkojaa suoraan CygWin:n komentoriviltä, joten jos ohjeita löytyisi tähän niin voisin hukata aikaa tuohonkin. Ohjelinkkejä? (Niin, putken polttoväli oli 1500mm ja CCD-kenno KAF 8300.) Vai olisiko taas aika puhdistaa koneesta CygWin-asennus kokonaan ja lähteä liikkeelle nollatilanteesta?

Edit: Meinasi unohtua: Tästä olisi mukava päästä eroon, kun AT:n sulkeminen tuottaa 50% todennäköisyydellä ensin viitteen lokitiedostoon (ok) ja sitten tämän herjan:
Event Type:   Information
Event Source:   Application Popup
Event Category:   None
Event ID:   26
Date:      21.8.2012
Time:      21:24:46
User:      N/A
Computer:   TIMO2-L
Description:
Application popup: AstroTortilla.exe - Application Error : The instruction at "0x1e02de7a" referenced memory at "0x00000004". The memory could not be "read".
Click on OK to terminate the program
For more information, see Help and Support Center at http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp.
- Timo Inkinen

mickut

Mielenkiintoisia ongelmia, joihin en heti suoralta kädeltä osaa antaa ratkaisuja. Astrometry.netin optimointi nopeille ratkonta-ajoille on vielä enemmän taidetta kuin tiedettä, keskimäärin hyväksi havaittua on saada kuvaan noin 200 tunnistettua tähteä ja pitämällä kuvakoko alle parissa megapikselissä. Tähtien määrään voi vaikuttaa lähinnä valotusajalla ja extra-parametreihin syötettävällä --sigma -vivulla. Itse taivasalla käytän tortillan kanssa vain lyhyitä valotuksia (2-5s) ja tuolta asetus-dialogista olen kytkenyt MaxImille päälle luminanssisuotimen (ei vielä osaa näyttää nimiä, numeroilla toistaiseksi) ja 2x binningin. Tällä yhdistelmällä vanha eeepc rouskuttaa ratkaisun yleensä noin 20 sekunnissa ja kertoo löytävänsä 100-500 tähteä riippuen taivaan alueesta.

Tuo epäonnistuminen alle kahdessa sekunnissa vaikuttaa siltä, että astrometry.net ei tykännyt alkuunkaan kyseisestä kuvasta. Komentoriviltä tätä voi kokeilla avaamalla cygwin-komentorivin ja suorittamalla solve-field käskyn halutuilla parametreilla ja kuvan nimellä, esim
solve-field --no-plots --sigma 100 --scale-low 1 --scale-high 3 --scale-units degwidth /cygdrive/d/tmp/valotus.fits



-Antti

Timpe

Ok, tattis pika-avusta :azn:
Pitänee kokeilla yötaivaan alla tuota Capture and solve toimintoa oikeassa tilanteessa. Käytännön kannalta olisi kyllä hienoa, jos AT:lle voisi syöttää luotettavasti edellisen kuvausillan kuvan ja putken saisi sitten ohjattua samaan kohtaan esim. yli 90% todennäköisyydellä. Nyt tuo löytymisen todennäköisyys on ollut kokeiluissani n. 20...30% tienoilla, joten tätä toimintoa ei tee mieli ottaa käyttöön tositilanteessa.
- Timo Inkinen

naavis

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 21.08.2012, 23:36:48
Ok, tattis pika-avusta :azn:
Pitänee kokeilla yötaivaan alla tuota Capture and solve toimintoa oikeassa tilanteessa. Käytännön kannalta olisi kyllä hienoa, jos AT:lle voisi syöttää luotettavasti edellisen kuvausillan kuvan ja putken saisi sitten ohjattua samaan kohtaan esim. yli 90% todennäköisyydellä. Nyt tuo löytymisen todennäköisyys on ollut kokeiluissani n. 20...30% tienoilla, joten tätä toimintoa ei tee mieli ottaa käyttöön tositilanteessa.

Mikä luku sinulla on kirjoitettu Tortillan "Search radius" -asetukseen? Sitä ei näkynyt tuosta kuvankaappauksesta.

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 21.08.2012, 23:36:48
Käytännön kannalta olisi kyllä hienoa, jos AT:lle voisi syöttää luotettavasti edellisen kuvausillan kuvan ja putken saisi sitten ohjattua samaan kohtaan esim. yli 90% todennäköisyydellä. Nyt tuo löytymisen todennäköisyys on ollut kokeiluissani n. 20...30% tienoilla, joten tätä toimintoa ei tee mieli ottaa käyttöön tositilanteessa.

Perstuntuma on nyt kesäterässä etten ihan tarkkaan muista workflowta, mutta muistelisin jossain vaiheessa havainneeni käteväksi tavaksi tallentaa yhden ~5s valotuksen kun sopiva rajaus on löytynyt, ja ajelin sitten Tortillalla joka yö siitä ratkaistuun paikkaan. Olisinkohan sitten törmännyt samanlaiseen ilmiöön tai jotain. Atikin yhtä megapikseliä lienee kuitenkin helpompaa ratkoa kuin kahdeksaa.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: naavis - 21.08.2012, 23:45:44
Mikä luku sinulla on kirjoitettu Tortillan "Search radius" -asetukseen? Sitä ei näkynyt tuosta kuvankaappauksesta.

180 (olen kokeillut muillakin arvoilla 90...180).

Lainaus käyttäjältä: mickut - 21.08.2012, 23:30:15
Itse taivasalla käytän tortillan kanssa vain lyhyitä valotuksia (2-5s) ja tuolta asetus-dialogista olen kytkenyt MaxImille päälle luminanssisuotimen (ei vielä osaa näyttää nimiä, numeroilla toistaiseksi) ja 2x binningin. Tällä yhdistelmällä vanha eeepc rouskuttaa ratkaisun yleensä noin 20 sekunnissa ja kertoo löytävänsä 100-500 tähteä riippuen taivaan alueesta.

Kokeilin tätäkin eli syötin AT:lle TIFF/JPG fileitä, joissa on rajoitettu määrä tähtiä (tallensin nuo MaximDL:ssä käyttäen screen strech venytystä min-max välillä eli ottamalla koko kuvan sävyalan). Testatut kuvat näyttivät Windows Photo Viewerissä melko vähätähtisiltä. Ei oikeastaan merkittävää eroa AT:n ratkontakykyyn.

Seuraavaksi siirryin komentoriville ja syotin sinne tämän tyyppisen komennon (ohjeistuksen mukaan ja käyttäen omalle kennolle sopivia low/high -arvoja):
solve-field --no-plots --sigma 100 --scale-low 0.5 --scale-high 1.0 --scale-units degwidth "/cygdrive/d/tmp/CCD Image 2.fit"
Kas kummaa, Astrometry.net ratkoi kaikki kolme kokeiluani mennen tullen muutamassa sekunnissa (komentorivin tulosteet liitteenä). :cheesy:

Sitten takaisin AT:n pariin ja sinne samat low/high -arvot kehiin, lopputulokset vaihtelivat. Käyttämäni 8bit TIFF kuva ratkesi nyt yllättäen noin 15...20 sekunnissa (aiemmin ei ratkaisua). Sen sijaan nuo kaksi FITS kuvaa antoivat kummatkin No solution tulosteen viimeistään muutamassa kymmenessä sekunnissa. Tästä ratkonta-ajosta lataan kännykkävideon verkkoon, kun ennätän...

Olen tyhjentänyt kokeeksi tmp-kansioita (mm. C:\cygwin\tmp ja %temp% ja tuo D:\tmp, johon lataan ratkottavat kuvat). Nyt AT yrittää ratkoa taas tuota "CCD Image 2.fit" kuvaa ja se on kuluttanyt siihen aikaa puolisen tuntia. AT:n statusrivilla lukee "Field 1 did not solve (index-204-02.fits, field objects 181-190)"
Tuo lienee tyhjä luuppi vaikka ohjelma yrittääkin kovasta selvitä kuiville tuosta samasta kuvasta, jonka CygWin komentorivin komento ratkoo viidessä sekunnissa. Tällä kertaa kokeilussa on Scale refinement arvo 0.2 (arvo 0 ei auttanut kuvien ratkonnassa ja se 0.1 on vakiona yhtä huonoin tuloksin.)

Sanoisin, että tuossa on nyt jotain mätää AstroTortillan asennuksessa eli koneen siivous AT:n aiemmista asennuksista kutsuu taas :huh: (WinXP Pro, x86 läppäri toimii yksinomaan kuvauslaitteena.) Toisaalta AstroTortilla osasi ratkoa tuon yhden 8bit TIF-kuvani ja lähti siirtämään goto-kapulan mukaan jalustaa oikeisiin koordinaatteihin + olisi ottanut vielä MaximDL:llä 5s valotuksenkin, jollen olisi sitä keskeyttänyt (kamerassa on tulppa päällä näin päiväsaikaan).

Pari toivetta kehitykseen:
* Käyttöliittymän kokoa voisi kasvattaa, jotta nuo ohjelmaparametrit näkyisivät kokonaan vierittämättä
* Turha loppukaatuilu pois (tuo STOP-virhe yllä), toimintavarmuus niille ominaisuuksille mitä nyt on jo ohjelmassa etusijalle!
* Entä olisiko syytä tyhjentää AT:n tekemät lokit kiintolevyltä viimeistään sen jälkeen, kun ohjelma suljetaan? Samoja kuvia olisi mukava yrittää ratkoa tällaisessa vianhaussa uudelleen ja uudelleen. Nyt homma taitaa keskeytyä pinnan alla, kun törmätään johonkin aiemman ajokerran tmp-jäämistöön ja AT iskee hanskat tiskiin. <-- Tuo on sitten vain omaa arvailuani ongelman syistä.
- Timo Inkinen

jussi_k_kojootti

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 22.08.2012, 16:13:21
* Entä olisiko syytä tyhjentää AT:n tekemät lokit kiintolevyltä viimeistään sen jälkeen, kun ohjelma suljetaan? Samoja kuvia olisi mukava yrittää ratkoa tällaisessa vianhaussa uudelleen ja uudelleen. Nyt homma taitaa keskeytyä pinnan alla, kun törmätään johonkin aiemman ajokerran tmp-jäämistöön ja AT iskee hanskat tiskiin. <-- Tuo on sitten vain omaa arvailuani ongelman syistä.

Omassa järjestelmässäni mistään tuollaisesta ei nykyään ole huolta vaan voin ratkoa samaa kuvaa uudelleen ja uudelleen, mutta joskus koneessani oli aivan samalta kuulostavaa vikaa.  Silloin tilanne taisi olla se, että (astrometryn) default-hakemistot osoittivat levyille, joilta oli tila lopussa.  Lisäsin Tortillan Custom optioihin tmp- ja tulostiedostojen hakemiston, tällä kertaa isommalla (ja nopeammalla) levyllä:

--temp-dir /cygdrive/d/astrotortilla --dir /cygdrive/d/astrotortilla

Jos epäilet että vanhat ratkaisut on ongelmana, koeta lisäksi --overwrite -parametria.
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

Timpe

Mainitsemani kännykkävideo on katsottavana täällä: (aukeaa ainakin Win7:ssa, Kuvat.fi muunsi tuota jollakin tavalla ennen katselukertaani selaimella)
http://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/Temp/MOV_0370.mp4

Lainaus käyttäjältä: ketarax - 22.08.2012, 16:32:59
... joskus koneessani oli aivan samalta kuulostavaa vikaa.  Silloin tilanne taisi olla se, että (astrometryn) default-hakemistot osoittivat levyille, joilta oli tila lopussa.  Lisäsin Tortillan Custom optioihin tmp- ja tulostiedostojen hakemiston, tällä kertaa isommalla (ja nopeammalla) levyllä:

--temp-dir /cygdrive/d/astrotortilla --dir /cygdrive/d/astrotortilla

Jos epäilet että vanhat ratkaisut on ongelmana, koeta lisäksi --overwrite -parametria.

Thanks, kokeilen kun avaan illalla tuon kuvausläpän  :azn:
Miten paljon tuota levytilaa pitäisi olla? Koneessa taisi olla 80GB kiintolevy, josta käyttöjärjestelmälle varattuna noin 20GB ja datalevylle loput 60GB. RAM-muistia on 2MB. Voit silti olla oikealla suunnalla tämän suhteen, koska mm. MaximDL/WindowsXP ilmoittivat 190 kuvan pinoamisen aikana C: levyn tulleen täyteen (vain kilotavuja oli vapaana C:llä). Tutkitaan siis tuotakin...
- Timo Inkinen

Timpe

Sain toistettua tuon 10...20s + No solution in XXs virheen, joka näkyy myös tuossa videossa. Tällä kertaa katsoin myös Astrotortillan lokitiedostosta mitä ohjelma oli puuhannut tuota tekiessään ja tämä virhe näyttää nyt menevän kooderin piikkiin. Tässä alla on siis AT:n lokitiedostosta ruutukaappaus (AT_log_window_No_solution_10s.jpg).

Seuraavaksi tulevat tekstimuodossa tuon kaappauskuvan ulkopuolelta saman lokitiedoston lopetusrivit:
ThisprogramispartoftheAstrometry.netsuite.Fordetailsvisithttp://astrometry.netsubversionurlsvn+ssh://astrometry.net/tags/tarball-0.38/astrometry/util/Revision16745,date2010-11-1920:47:53+0000(Fri,19Nov2010).Usage:wcsinfo[options]<wcs-file>[-e<extension>]ReadfromgivenHDU(default0=primary)[-W<imagewidth>]Set/overrideIMAGEW[-H<imageheight>]Set/OverrideIMAGEH
astrotortilla-ERROR-Traceback (most recent call last):
astrotortilla-INFO-No solution in 10.5s


Tuo oli siis kirjoitettu lokiin merkki kerrallaan (merkki/INFO-rivi), kunnes nuo kaksi viimeistä riviä tulivat taas selkokielisinä lokiin omille riveilleen! :shocked: 
Lisään tähän viestiin vielä toisen kuvan, jossa on AT:n ikkunasta ruutukaappaus tuon virheellisen ratkonnan jälkeen. (Tuossa kuvassa olevat RA/DEC koordinaatit ovat jäänne edelliskierroksen onnistuneesta ratkomisesta TIF-kuvan kanssa.) Tuosta lokitiedoston kuvasta näkee, että Astrometry.net on ratkonut kuvan sijainnin oikein (Field 1: solved with index-205.fits -rivi), mutta AstrtoTortilla ei tunnista tätä lopputulosta jostakin syystä ja laskee tuollaisen tekstipäästön alleen + herjaa lopuksi No solution in 10.5s. Mikä ötökkä lienee koodissa?

Ai niin, tuon päälle AT kaatui erilaisella tavalla kuin ennen (dotNet_error.txt). Liittyneekö edelliseen No solution juttuun vai oliko vain taas jokin lopetusherja, joita tipahtelee silloin tällöin muutenkin? Mielenkiintoista kaiken kaikkiaan tämä AstroTortillan pureskelu...  :grin:
- Timo Inkinen

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 22.08.2012, 16:49:07...käyttöjärjestelmälle varattuna noin 20GB ja datalevylle loput 60GB. RAM-muistia on 2GB. Voit silti olla oikealla suunnalla tämän suhteen, koska mm. MaximDL/WindowsXP ilmoittivat 190 kuvan pinoamisen aikana C: levyn tulleen täyteen (vain kilotavuja oli vapaana C:llä). Tutkitaan siis tuotakin...

Tutkittu on ja vapaata tilaa on C: asemalla 11 GB ja D: asemalla noin 65GB (systeemitemppi ja XP:n swappitiedosto ovat D:llä). En usko, että jäisi näistä kiinni... (koneessa on myös 3GB RAM, ei 2GB, kuten kerroin).
- Timo Inkinen

naavis


mickut

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 22.08.2012, 20:30:05
Seuraavaksi tulevat tekstimuodossa tuon kaappauskuvan ulkopuolelta saman lokitiedoston lopetusrivit:
ThisprogramispartoftheAstrometry.netsuite.Fordetailsvisithttp://astrometry.netsubversionurlsvn+ssh://astrometry.net/tags/tarball-0.38/astrometry/util/Revision16745,date2010-11-1920:47:53+0000(Fri,19Nov2010).Usage:wcsinfo[options]<wcs-file>[-e<extension>]ReadfromgivenHDU(default0=primary)[-W<imagewidth>]Set/overrideIMAGEW[-H<imageheight>]Set/OverrideIMAGEH
astrotortilla-ERROR-Traceback (most recent call last):
astrotortilla-INFO-No solution in 10.5s


Tuo olikin erittäin hyödyllinen tieto ja auttaa setvimään mikä menee oikeasti pieleen. wcfinfo -ohjelmalla AT kaivaa astrometry.net:n tekemästä wcs-tiedostosta kaiken tarvittavan datan jota astrometry.net ei osaa itse kertoa (lähinnä kuvakentän orientaatio ja koko).

-Antti

Timpe

Lainaus käyttäjältä: naavis - 22.08.2012, 20:38:10
Tarkoittanet 3 GB, et 3 MB?

Toki... aivot tässä vain pehmenee noita kooderijuttuja miettiessä, joten en ihmettele yhtään jos AT:n kokoiseen ohjelmapakettiin pääsee mukaan koodibugeja :grin:
- Timo Inkinen

mickut

Päivitetty versio pitäisi löytyä jo sourceforgesta, jossa näiden bugien pitäisi olla korjattuna. Lopettamisen yhteydessä tapahtuva COM-olioiden siivouksen synkronointi tuntuu toimivan jokaisella kerralla oikein näillä koekoneilla (32bit XP, 64bit W7) ja W7 version prosessinkaan ei pitäisi enää jäädä killumaan (paitsi ehkä yhä joissain tilanteissa, mutten ole saanut reprodusoitua sitäkään tällä versiolla).

-A

Timpe

Lainaus käyttäjältä: mickut - 22.08.2012, 23:32:44
Päivitetty versio pitäisi löytyä jo sourceforgesta, jossa näiden bugien pitäisi olla korjattuna. Lopettamisen yhteydessä tapahtuva COM-olioiden siivouksen synkronointi tuntuu toimivan jokaisella kerralla oikein näillä koekoneilla (32bit XP, 64bit W7)...

Kiitos nopeasta versiopäivityksestä!
Tuo v0.2.9 ratkoi nyt kaikki eiliset testikuvat 5...10s aikana ja lokitiedostokin näytti ihan siistiltä.

Tein tänään Tortillalle ensin vanhan version poiston koneesta, saman CygWin:lle, tsekkasin Windowsin rekisterin näiden ohjelmien avainjäämistä. Asensin lopuksi Sourceforgesta tuoreen Tortilla ohjelmapaketin koneeseen ja kuittailin asennuksessa tulleet virheet rutiinilla. (CygWin esitti asennuksessa tutun määrän INI-virheitä yms. mitä on jo esitelty aiemmin tässä ketjussa. Muutoin asennus meni hienosti.) Lopuksi kopioin jemmaan siirtämäni indeksit takaisin CygWin-asennuskansioon (tällä kertaa 205 tasoon saakka). Nyt kuvasta ratkominen toimii ilmeisen hyvällä onnistumisprosentilla... :cheesy:

Tortillan lokitiedoston live-katselu on näppärä toiminto eli tuota kannattaa pitää testeissä (ja miksei muutenkin) ohjelmaikkunan rinnalla skrollaamassa, niin näkee mitä Tortilla puuhaa kun se ohjelmaikkunan statusrivin info menee niin nopeasti ohi, eikä sinne statusriville saa mahtumaan kaikkea dataa.

Testaillessa löytyi myös MaximDL yhteydestä sellainen feature, että Astrotortilla taitaa varata Maximista aina sen aktiivisen kameran käyttöönsä. Ts. jos Maximissa on viimeiseksi käytetty esim. guidekameraa, niin AstroTortillan käynnistys ottaa (?) varauksen pysyvästi juuri tähän viimeeksi käytettyyn kameraan. Kokeilin korjata tätä lennosta ja käyttää välillä Maximista QSI:n kuvaustoimintoja, mutta AstroTortilla otti edelleen Maxim.fits kuviaan OAG-portin SX Lodestar kameralla (Camera #2 Maximissa). Voiko joku muu vahvistaa tämän ominaisuuden?

Vanha lopetusbugi on vielä tallella tässäkin versiossa, mutta lähetin Mickutille tiedon tästä privaattina:
Application popup: AstroTortilla.exe - Application Error : The instruction at "0x1e02de7a" referenced memory at "0x00000004". The memory could not be "read".
Tuon kanssa kykenee elämään, kun se tulee vain Tortillan sulkemisen yhteydessä, jos lokitiedostoon on jäänyt jotain virheitä (kuten käyttäjän tekemiä ratkontakeskeytyksiä).
- Timo Inkinen