Kirjoittaja Aihe: Uutta putkea ja jalustaa etsimässä  (Luettu 4066 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Prikka

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 57
Uutta putkea ja jalustaa etsimässä
« : 13-11-2011, 20:08:11 »
Hei,

Olen vajaan parin vuoden ajan harrastanut Sky-Watcher Explorer 130+EQ2 kokoonpanolla (kts. linkki viestin lopussa). Hankintoja tehdessäni mielessäni oli lähinnä planeettojen visuaalihavainnointi, joten en miettinyt lainkaan putken valokuvausominaisuuksia. Tulin kuitenkin kerran kiinnittäneeksi pokkarin putken jatkeeksi ja innostuin kuvaamisesta siinä määrin, että kaluston päivittäminen valokuvaamiseen soveltuvammaksi alkoi polttelemaan mieltä. Nykyinen jalusta on hutera ja sen mukana tullut seurantalaitteisto klappaa siinä määrin, että yli 15 sekunnin valotuksista tulee aina enemmän tai vähemmän epätarkkoja. Lisäksi putken tarkentimen liikerata ei riitä järjestelmäkameran tarkentamiseen. Budjettini on kuitenkin varsin rajallinen, enintään 600€. Onko tuolla summalla mahdollista saada edes joten kuten syvän taivaan valokuvaamiseen soveltuvaa kokoonpanoa (ymmärrän kyllä että tuon hintaluokan kalustolta on turha odottaa ihmeitä)? Olisin kiinnostunut kuulemaan muiden kokemuksia em. hintaluokan laitteistoista ja näkemään kuvia, joita niillä on onnistuttu ottamaan.

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p1037_Skywatcher-Explorer-130-on-EQ2---130-900mm-Newton-Telescope.html

Poissa Meade-mad

 • Moderaattori
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1744
  • Lapikkaan kennel, Paimensukuisia Suomenlapinkoiria. Pro Cane Lapponico!
Vs: Uutta putkea ja jalustaa etsimässä
« Vastaus #1 : 13-11-2011, 21:21:12 »
Hommaa uusi (käytetty) jalusta

http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=8926.0

 ja siirrä pääpeiliä lähemmäksi apupeiliä niin fokus siirtyy ulommaksi.

Kameraksi jokin käytetty perusjärkkäri:

http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=9040.msg84295#msg84295

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Poissa Prikka

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 57
Vs: Uutta putkea ja jalustaa etsimässä
« Vastaus #2 : 13-11-2011, 22:44:57 »
Hei,

Osaatko sanoa miten paljon putkesta pitäisi pätkäistä, että tarkentaminen onnistuisi?

Toinen nykyputken ongelma on se, että tarkennin on vain 1,25 tuumainen ja siinäkin on klappia. Riittäisikö tuon tarkentamisongelman ratkaisemiseen tarkentimen vaihtaminen sellaiseen, joka mahdollistaa kameran tuomisen lähemmäs putkea? Vai onko tarvittava muutos niin suuri, että fokuserin vaihto ei riitä?

Poissa Meade-mad

 • Moderaattori
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1744
  • Lapikkaan kennel, Paimensukuisia Suomenlapinkoiria. Pro Cane Lapponico!
Vs: Uutta putkea ja jalustaa etsimässä
« Vastaus #3 : 14-11-2011, 18:55:38 »
Pääpeilin paikkaa voit arvioida ihan mittanauhalla. Kun tiedät polttovälin niin kuva muodostuu sille etäisyydelle pääpeilistä. Eli mittaa apupeilin putken keskellä olevan pisteen etäisyys pääpeilin keskipisteestä. Vähennä saatu mittaustulos polttovälistä (=900mm). Kuva muodostuu tuon erotuksen päähän apupeilistä. Jos oletetaan että polttopiste on vaikkapa 2cm liian lähellä putken reunaa, sinulla on useita vaihtoehtoja:

1) hommaa kunnollinen matalaprofiilinen tarkennuslaite, joka jaksaa taipumatta kantaa kameran massan
2) jos vaihdat tarkennuslaitteen ja joudut modaamaan putken yläpäätä, voit samalla siirtää apupeilin pidintä lähemmäksi pääpeili. Silloin pääpeilin paikkaa ei tarvitse vaihtaa.
3) tee putkeen pääpeille uudet kiinnitysreijät, jotta pääpeili siirtyy lähemmäksi apupeiliä. Itse putkea ei tarvitse sahailla

Työkaluiksi riittää todennäköisesti lähes jokakodista löytyvät välineet.

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 7018
  • Valoa ja varjoja
Vs: Uutta putkea ja jalustaa etsimässä
« Vastaus #4 : 14-11-2011, 19:31:43 »
Tarvitseeko putkea katkaista vai voiko pääpeilin pidintä siirtää putkessa ylöspäin vain uudet kiinnitysreiät putkeen poraamalla. Ts. onko pääpeilin pidin sellainen "tulppa" putken alapäässä, joka asentuu putken ulkopuolelle vai onko pidin kokonaan putken sisäpuolelle kiinnittyvää mallia? Siirron suuruutta on hankala arvioida näkemättä nykytilannetta, mutta luultavasti jokin 20...40mm riittäisi hyvin siirtämään tarkennuspisteen digijärjestelmärungolle sopivaksi. (Saitkin jo ohjeen tuohon edellisessä viestissä.)

Esim. Canonin rungoissa vaaditaan 44 milliä tarkennusetäisyyttä pelkästään rungon sisälle ja EOS-T2 okulaarisovitteeseen menee vielä helposti 11 milliä lisää. Tällöin tarkennuspisteen tulisi sijaita vähintään tuon 55mm etäisyydellä tarkennuslaitteen okulaariputken päästä, kun tarkennuslaite on säädetty matalimpaan asentoonsa. Lisäksi on mahdollista, että alkuperäinen apupeili jää liian pieneksi, jotta valoa riittäisi esim. digijärkkärin nurkkiin saakka. Oheinen liitekuva selventänee asiaa, vaikka siinä on liikaa tavaraa tähän selitykseen (mm. OAG-ohjain ja ylimääräisiä T2-loittorenkaita).

Olen samaa mieltä paremman jalustan hankintatarpeesta ja samoin tuon tarkennuslaitteen uusintatarpeesta (jos haluat pysyä nykyputkessasi). Nykyistä matalampi tarkennuslaite auttaa tietysti tuon tarkennuspisteen siirtoon digijärkkäriä varten. Mutta kaikesta edellä kerrotusta huolimatta olen sitä mieltä, että paras vaihtoehto olisi sijoittaa rahat ensiksi EQ2:sta selvästi parempaan jalustaan ja kokeilla kuvaamista sen päälle kiinnitettävällä järjestelmäkameralla ja lyhyellä teleobjektiivilla. Tähänkin saa sijoitettua helposti tuollaiset 600 euroa, jos kaiken tarpeellisen joutuu hankkimaan tyhjästä alkaen (uusi jalusta minimissään tuo HEQ3-2, sen napatähtäin/seurantamoottorit, akkupaketti yms. + halpa digijärkkäri + noin 100mm tai 200mm teleobjektiivi + lankalaukaisin). Sitten kun haluat siirtyä kuvaamaan pidemmillä polttoväleillä kaukoputken läpi tulee listaan vielä lisää muita hankintatarpeita, mutta yleiset tähtikuvausperiaatteet ja kuvien jatkokäsittelyt olisivat jo sinulle tuttuja.  :wink:
- Timo Inkinen

Poissa Prikka

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 57
Vs: Uutta putkea ja jalustaa etsimässä
« Vastaus #5 : 19-11-2011, 23:29:22 »
Hei,

Kiitos vastauksista. Molempien peilien kiinnitys on mainitsemaasi "tulppa"-mallia, eli vakiopidikkeiden käyttö vaatii putken lyhentämistä jos jompaa kumpaa peiliä halutaan siirtää. Lisäksi tarkentimen vaihto näyttäisi vaativan myös putken muokkaamista, enkä ainakaan äkkiseltään löytänyt 130mm putkeen istuvaa alustaa uudelle tarkentimelle. En ole kovinkaan innostunut leikkelemään nykyistä putkea, varsinkin kun peukalo on keskellä kämmenselkää ja käytettävissä olevien työkalujen tilanne on vähän niin ja näin. Laittaisin tuon nykyisen putken mieluummin ehjänä kiertoon kuin palasina jätteiden sekaan...

Vilkaisin tuota käytettynä myynnissä olevaa NEQ3-2:sta. Onko teillä jotain käsitystä siitä, miten paljon se poikkeaa tavallisesta EQ3:sta tai NEQ3:sta (Vai onko kyseessä täysin erilainen jalusta)? En tiedä onko vika etsijässä mutta ainakin kaltaiseni aloittelijan on hankala löytää tarkkoja tietoja jalustojen eri versioista, liikkeellä näyttää olevan ainakin HEQ3:sta, EQ3:sta, EQ3-2:sta, NEQ3:sta, NEQ3-2:sta jne...  Telescope Servicen sivujen mukaan "tavallisen" NEQ3:n kantavuus on n. 5kg, mikä kuulostaa vähemmän tietävän korviin aika vähältä. Nykyinen putkeni painaa 4,2 kiloa ja jos siihen lisätään järkkäri, päästään jo aika lähelle tuon NEQ3:n enimmäiskantavuutta. Tästäkin syystä pistäisin mieluummin sekä jalustan että putken vaihtoon.

Kameraa ei tarvitse sisällyttää 600€:n budjettiin, mutta jalusta putkineen ja seurantalaitteistoineen kylläkin. Eli palatakseni alkuperäiseen kysymykseeni: mitä tuolla budjetilla saa, vai saako mitään...? "Pelkällä" kamerallakin kuvaaminen on toki vaihtoehto, mutta silloin haluaisin sijoittaa rahani jalustaan joka riittää putkenkin kanssa kuvaamiseen kun se aika koittaa.
« Viimeksi muokattu: 20-11-2011, 01:35:58 kirjoittanut Prikka »