Riittääkö 150 mm syvään taivaaseen?

Aloittaja miksu, 22.04.2011, 15:14:42

« edellinen - seuraava »

Reijo Teränen

Joku aika sitten oli tähdet ja avaruus lehdessä hienoja kuvia jotka oli otettu 150 millisellä .Ei sempuoleen tarvitse isompaa putkea, kyllä 150 millisellä näkee hyvin.
Reijo Teränen.  SW 200,  Bresser Pluto .

Meade-mad

...vaikka nautinkin okulaarinäkymistä, se ei tarkota että en arvostaisi valokuvia. Tämäkin foorumi sekä Tähdet ja Avaruus -lehti ovat esittäneet todella huikeita harrastajien ottamia kuvia. Huippuesimerkkinä on nimimerkki JP ja hänen kuvansa sekä kehittämänsä kuvankäsittelymenetelmät.

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

peku

   Tässä en voi olla mainitsematta myös arto murtovaaran ottamia kuvia syvän taivaan kohteista jotka  ovat saanet ainakin minut
   hämilleen !
Kalusto :
  SW 127 mc
   SW 150/750
   Celestron 130
   Draco 66/400
   MTO  -  500 A
   Kiikari 12 x 50
   Nikon  D700
   Canon 350 D Modattu
   WO x 0,8 field flattener
   Bresser planeettakamera
   Manfrotto MT 294A3 Jalusta
   EQ 2-3 jalusta + SynScan Upgrade Kit EQ3/EQ5

Timi

#18
Voi vain tosiaan hämmästellä foorumin kuvia kun ei itse ole vielä? syventynyt kunnolla noihin kuvaushommiin mutta jos kuvankäsittely menee niin sanotusti "yli" niin jälki ei olekaan enää kaunista ja luonnollisen näköistä vaan värimössöä eli kohtuu kaikessa...

Celest1al Sphere

Kyllä 15 cm -putkella näkee jo paljon syvän taivaan kohteita! Tietysti on totta, että harrastajalla putken valintaan vaikuttavat aika paljon taloudellinen tilanne ja putken liikuteltavuus ja koko. Itse hankin muutama vuosi sitten 25 cm peiliputken syvän taivaan katseluun. Putki oli lähinnä kompromissi suorituskyvyn (koon) ja liikuteltavuuden välillä. 25 cm -putki kun menee oikein passelisti meikäläisen Volvon takapenkille tai takaluukkuun ja jalusta kulkee joko apukuskin paikalla tai takapenkillä. Mutta jos pääsee tekemään havaintoja hyvissä olosuhteissa, niin kyllä 15 cm on kelpo peli syvän taivaan katseluun!

Laskeskelin huvikseni, että Suomesta on teoriassa nähtävissä noin 700 magnitudia 11 kirkkaampaa kohdetta. 15 cm -putken rajasuuruusluokka on noin 13, joten tuohon määrään voi lisätä vielä parisataa kohdetta! Eli havaittavat kohteet eivät ihan heti lopu kesken 15 cm -putkella!

/Juha

Never

Tuota joo eli otetaan yksinkertainen laskenta käyttäen Skymappiä:

1.) Pelkkä NGC/IC luettelo
2.) Kaikki kohteet jotka nousevat yli 5 asteen korkeudelle Etelä-Suomesta
3.) Kirkkaudeltaan yli 13 magnitudia (eli v magnitudi käytännössä vähintään 12.X)
4.) Kooltaan yli 1'

= ~2700 syvän taivaan kohdetta.

Kohteita siis riittänee. 14 magnitudiin kohteita ~4700 kpl ja koko taivaalta ~12 000 kohdetta. Yksityiskohtia näkee lähes poikkeuksetta enemmän suuremmalla peilillä ja kohteet helpommin. Tosin, pienellä putkia saa ihmeitä aikaiseksi kun hommaan jaksaa panostaa ja kohteita katsoa pitkään.

/Jaakko

Lithos

Riippuu tosiaan ihan odotusten määrästä, kyllä minä olen tuhnuja nähnyt 100mm ja 130mm putkilla ihan ok. Ja oma mukavuutensa on listata kohteita joiden pitäisi teoriassa näkyä KO putkella tai olla juuri rajojen ulkopuolella ja sitten ajan kanssa testata saisiko sitä näkymään, se on mukava haaste jonka kanssa yö kuluu mukavasti. Omasta mielestäni tuollainen 150mm putki voisi olla hyvinkin loistava aloitusväline. F/6 tai F/8 niin ei tarvitse planeettojakaan karsastaa.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro