Adaptiivinen optiikka - pitkä ja kivinen tie

Aloittaja einari, 23.09.2011, 19:27:49

« edellinen - seuraava »

einari

Kerhomme (TaUrsa) teki tässä kalustohankintoja - ostoslista oli seuraava:
Starlightilta SXVR-H18, SXV-OAG, SXV-AO, Lodestar ja filtteripyörä LRGB-filttereillä.

Näitä olen tässä nyt mutamia viikkoa testannut ja opiskellut jotta muillekin tietämystä voisi jakaa.
Mutta jonkimoinen oppimiskäyrä tästä näyttää tulevan ja sormet alkaa olla tikkuja täynnä pään raapimisesta  :grin:

Viime pääsin sitten ensimmäistä kertaa kokeilemaan pakettia tositoimissa (tosin ilman filtteripyörää) ja sain jopa muutaman testikuvankin.
Testikuva ja muitakin kuvia on täällä nähtävllä:
http://einarin.1g.fi/kuvat/tmp/SXV-OAG/
Kuten testikuvasta näkee siinä ei ole panostettu esteettiseen näkemykseen juuri lainkaan vaan tavoitteena oli todeta seurauksen tarkkuus.
Ja kuten kuvasta näkee niin eipä AO:n tarkkuudesta vielä ollut mitään iloa - tähdetkin olivat luokkaa 3" kooltaan.
Positiivista oli että yhteys AO-yksikköön näytti toimivan (ainakin suurimman osan aikaa), OAG:ssa oleva Lodestar oli suunnilleen fokuksessa ja näytti kivasti tähtiä jopa 0.2s valotuksilla.
Positiivista oli myös että AstroArt 4 ohjelma sentään näytti juttelevan oikein (taas suurimman osan aikaa) kaikkien noiden palikoiden kanssa.

Mutta ongelmallista oli satunnainen guidauksen toimimattomuus jolloin joutui turvautumaan siihen että aloitti guidaussäädöt alusta.
Joskus tapahtui niin että ikäänkuin tähti valui AO:n 'toiminta-alueen' ulkopuolelle (käsittääkseni noin 20 pikseliä) ja sitten mitään guidausta ei tapahtunut.
Tai jos näin tapahtui niin softa yritti töniä jalustaa perinteisesti ST-4 portin kautta mutta mitään ei tapahtunut näinkään - käytännössä jalustan töniminen näkyi punaisena nuolena joka välähti silloin kun käsky jalustalle meni.
Muuttenlin jalustan (HEQ5 Pro) autoguidesäätöjä 0.25x - 0.75x mutta en huomanut olevan oleellista merkitystä.

Tässä on nyt menossa vertaistukiprojekti ulkomaisella foorumilla jos joku osaa jeesata vastaavanlaisen kaluston kanssa.
Täällä Suomessa adaptiivisen optiikan käyttäjiä lienee harvassa, mutta jos joltain löytyy hyviä vinkkejä niin kiitollisena otan vastaan.
___
Tapio

Timpe

Lainaus käyttäjältä: einari - 23.09.2011, 19:27:49
Mutta ongelmallista oli satunnainen guidauksen toimimattomuus jolloin joutui turvautumaan siihen että aloitti guidaussäädöt alusta.
Joskus tapahtui niin että ikäänkuin tähti valui AO:n 'toiminta-alueen' ulkopuolelle (käsittääkseni noin 20 pikseliä) ja sitten mitään guidausta ei tapahtunut.

Kenties tyhmä kysymys, mutta edellisestä diagnoosista seuraten ihmettelen onko tuollaiselle AO-yksikölle jotain jalustan seurantatarkkuusvaatimusta, jonka sisällä seurannan pitäisi lähtökohtaisesti pysyä? Jos vaikka tuolle AO:n oikealle toiminnalle vaadittaisiin jokin jalustan 10" tarkkuusvaatimus, niin HEQ5:n tätä suurempi/äkillisempi seurantavirhe saattaisi pilata ajoittain tuolla tavoin AO:n seurannan. Toimintaa voisi kai testata lyhentämällä kuvauspolttoväliä ja kokeilemalla uudelleen pysytäänkö nyt vakaammin ruodussa seurannan suhteen ja kykeneekö AO oikeasti pienentämään tähtien kiekkoja.
- Timo Inkinen

einari

Voisihan sitä kokeilla lyhyemmälläkin linssiputkella (nyt oli luokkaa 1300mm polttoväliä).
Tosin AO:ssa on myös yhteys jalustan ST-4 liitäntään ja tarkoituksena tosiaan on että jos AO ei enää pysty korjaamaan niin silloin tönitään hieman jalustaa perinteisellä menetelmällä.
___
Tapio