VV Uma, Algol-tyyppinen pimennysmuuttuja

Aloittaja Timo Kantola, 09.03.2013, 02:55:05

« edellinen - seuraava »

Timo Kantola

VV Uma on Algol-tyyppinen pimennysmuuttuja http://fi.wikipedia.org/wiki/Algol-muuttuja
Ko. järjestelmän tähdet kiertävät toistensa ympäri noin 16.5 tunnissa.

Tänään kuviani tutkaillessa huomasin että sivuminimin valokäyrä ei ole aivan tasainen, vaan siinä pientä aaltoilua noin 30min perioidilla - hmm. mielenkiintoista, löysin netistä Pdf julkaisun jossa puhutaan VV Uma:n hienoisesta sykkimisestä:

http://alexiosliakos.weebly.com/uploads/1/6/8/0/1680201/vv_uma.pdf
Onkohan kyse samasta asiasta?

Ylimmässä kuvassa on 3 eriyöltä otetut mittaukset (2646kpl) yhdistetty yhden perioidin kuvaajaksi - vähän on viellä vajaa..
Tokassa on zoomattuna 7.3 yön aikana kuvattu sivuminimi heilahtuleineen, ja samaan kuvaan on leikattu/liimattu vertailutähden käppyrä - ei olisi muuten sopinut samaan kuvaan.
Alinna on viellä saman sivuminimin mittaukset plotattuna 866kpl.
Timo Kantola

Jyri Lehtinen

Kyllähän tuo tähden sykkimiseltä näyttäisi. Paremman selvyyden asialle saisi, jos systeemiä seuraisi pitemmän ajan ja koittaisi vielä poistaa valokäyrästä pimennysten ja varjostusilmiöiden aiheuttamat vaihtelut. Jos sykkiminen ei pysy vaiheessa systeemin rataliikkeen kanssa, voi pimennysmuuttujan geometriasta seuraavan vaihtelun kumota kohtalaisella menestyksellä laskemalla havainnoista pitkäaikainen keskiarvovalokäyrä. Varsinkin lyhemmillä havaintojaksoilla pääsee parempiin tuloksiin kokeilemalla jotain pimennysmuuttujan geometriaa mallintavaa koodia, kuten linkittämässäsi posterissakin on tehty. Näistä minulla ei ole minkään laatuista kokemusta.

Näiden sykkimisten perusteella voidaan saada tietoa tähtien sisärakenteesta, kunhan ne saadaan eristettyä tarpeeksi hyvin muista aikasarjassa esiintyvistä vaihteluista ja niitä sisältävä havaintosarja on tarpeeksi kattava ja kerätty pitkältä ajalta.

Timo Kantola

Kuinkahan vakaa tuo sykkimisjakso on? Pysyykö "värähtelevä"tähti samassa "sävellajissa" pitkään - vuosia, kuukausia.. ? Suomen kelit tuntien kattavan mittausaineiston saaminen kestää muutaman vuoden..

VV UMA on aika ihanteellinen tuollaisten pienten kirkkauserojen havaitsemiseen - hyvällä paikalla , sopivan kirkas, ja passelit vertailutähdet vieressä.
Timo Kantola