Foorumi ja erikoisaiheet > Tiedotteet ja tietosuoja

Rataelementtien julkaisuoikeudet foorumilla (mm. JPL:n Horizons)

(1/3) > >>

Jarkko.A:
En nyt mitenkään haluaisi olla ilonpilaaja tai pilkunviilaaja tai lähteä sorsimaan kenenkään maailmankuvaa johon saattaa kuulua näkemys siitä, että kaiken informaation ja viihteen pitäisi olla tekijänoikeuksista vapaata, mutta ajattelin vaan ilmoittaa, että vaikka NASAn HORIZONS palvelua saa käyttää vapaasti, saattavat sen generoimat tiedot kuitenkin olla tekijänoikeuksien alaisia. Täten kokonaisten ratatietojen julkaiseminen saattaa rikkoa tekijänoikeuksia, vaikka julkaisun yhteydessä olisi maininta siitä mistä ne ovat peräisin. Itse laittaisin viestiin vain linkin HORIZONS palveluun tai kysyisin luvan julkaisuun NASAlta tai itseasiassa tarkemmin Jet Propulsion Labista.

"JPL-authored documents are sponsored by NASA under Contract NAS7-030010. All documents available from this server may be protected under the U.S. and Foreign Copyright Laws. Permission to reproduce may be required. For information on the use of images from JPL's Web sites, please see our image use policy."

http://www.jpl.nasa.gov/copyrights.cfm

Tuossakin sanotaan aika selkeästi että ne saattavat olla tekijänoikeuksien alaisia ja lupa jälleenjulkaisuun saatetaan tarvita.

Olettaisin että foorumin tiukka linja tekijänoikeuksiin koskisi myös muita julkaisumuotoja kuin kuvia. Tietenkin jos noita ratatietoja julkaisevat ovat kysyneet ja saaneet luvan asiaan, olisi hyvä mainita siitä kun usein niissä luvissakin vaaditaan ilmoittamaan että lupa on saatu ja monissa on vielä luvan yksilöivä tarkenne, joka pitäisi olla esillä siinä yhteydessä jossa tuotosta esitetään. Tämä varmasti helpottaisi ylläpidon toimintaakin ja olisi hyvien tapojen mukaista vaikka luvassa ei vaadittaisikaan siitä ilmoittamista.

Tietysti jos foorumin linjaus on, että tekstimuotoisia julkaisuja saa käsitellä miten sattuu, niin en sitten jatkossa ilmoita asiasta vaikka se linjaus ei olekaan Suomen lakien ja EU:n sekä kansainvälisten säädösten ja oikeuskäytäntöjen mukainen.

Lauri Kangas:
Kysäisin JPL:n kantaa asiaan, katsotaan mitä vastaavat.

Jarkko.A:

--- Lainaus käyttäjältä: Timo Kantola - 09-08-2011, 11:07:03 ---Jos nyt löydän netistä esim. komeetan koordinaatit taivaalla, saanko käyttää niitä kaukoputken suuntaamiseen kyseiseen kohteeseen , vai pitääkö kysyä lupa koorinaattien käyttöön ? Komeetan ratatiedothan saattavat olla tekijänoikeuksien alaista materiaalia , samoin kun Kuun tai Auringon sijainti taivaalla ?


--- Lainaus päättyy ---

Saahan sitä putkea suunnata miten huvittaa eikä kysymys ole siitä. Kyse on siitä saako toisen tekemiä havaintoja tai ennusteita julkaista vapaasti ilman lupaa. Esimerkiksi jos tilaan Forecalta viiden päivän sääennusteen jollekin paikkakunnalle, en saa sitä netissä tai vaikkapa sanomalehdessä julkaista.

Vastaavasti jos tilaan Ursalta tähdet 2012 kirjasen ja kopioin sieltä suoraan vaikkapa taulukon Jupiterin kuiden näkyvyydestä, niin varmasti siellä suivaannutaan asiasta.

Osa JPL:n materiaalista on tekijänoikeuksista vapaata johtuen valtion rahoituksesta joka kiertää NASAn kautta, mutta sekään ei koske kaikkea materiaalia.

Jarkko.A:
Piti vielä varmistaa Finlexistä tuo tietokantoihin liittyvä asia ennen sen esilleottoa. Tuota HORIZONSia kun koskee sekin asia. Tuo kohta on ollut 2005 vuodesta alkaen yhtenäinen useimpien muiden maiden lakien kanssa, kuten yhdysvaltojen lainsäädännön kanssa.

"Luettelon ja tietokannan valmistaja (14.10.2005/821)
49 § (3.4.1998/250)
Sillä, joka on valmistanut

1) luettelon, taulukon, ohjelman tai muun sellaisen työn, jossa on yhdisteltynä suuri määrä tietoja, taikka

2) tietokannan, jonka sisällön kerääminen, varmistaminen tai esittäminen on edellyttänyt huomattavaa panostusta,

on yksinomainen oikeus määrätä työn koko sisällöstä tai sen laadullisesti tai määrällisesti arvioiden olennaisesta osasta valmistamalla siitä kappaleita ja saattamalla se yleisön saataviin."

Tuo siis tekijänoikeuslaista. Mielestäni HORIZONS täyttää molemmat ehdot ja yksittäisen komeetan ratatietoja voi mielestäni katsoa laadullisesti arvioiden olennaiseksi osaksi työtä, joten sitaattioikeuskaan ei anna lupaa koko ratatietojen julkaisuun. Jos työn oikeuksien omistaja ei ole selkeästi missään antanut lupaa erilaisille julkaisuille tai selkeästi luopunut oikeuksistaan, en lähtisi julkaisemaan osaa työstä. Lisäksi vielä julkaisukanavan ylläpitäjä on osavastuussa tekijänoikeuksien noudattamisesta tarjoamassaan palvelussa, vaikka ei ole tietoisesti edesauttanut julkaisua.

Astronautiskelija:
On varmaan aika riskaabelia levittää juridisia tulkintoja asiassa, josta ei ymmärrä mitään, eikös?

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta