Rataelementtien julkaisuoikeudet foorumilla (mm. JPL:n Horizons)

Aloittaja Jarkko.A, 09.08.2011, 10:22:31

« edellinen - seuraava »

Jarkko.A

En nyt mitenkään haluaisi olla ilonpilaaja tai pilkunviilaaja tai lähteä sorsimaan kenenkään maailmankuvaa johon saattaa kuulua näkemys siitä, että kaiken informaation ja viihteen pitäisi olla tekijänoikeuksista vapaata, mutta ajattelin vaan ilmoittaa, että vaikka NASAn HORIZONS palvelua saa käyttää vapaasti, saattavat sen generoimat tiedot kuitenkin olla tekijänoikeuksien alaisia. Täten kokonaisten ratatietojen julkaiseminen saattaa rikkoa tekijänoikeuksia, vaikka julkaisun yhteydessä olisi maininta siitä mistä ne ovat peräisin. Itse laittaisin viestiin vain linkin HORIZONS palveluun tai kysyisin luvan julkaisuun NASAlta tai itseasiassa tarkemmin Jet Propulsion Labista.

"JPL-authored documents are sponsored by NASA under Contract NAS7-030010. All documents available from this server may be protected under the U.S. and Foreign Copyright Laws. Permission to reproduce may be required. For information on the use of images from JPL's Web sites, please see our image use policy."

http://www.jpl.nasa.gov/copyrights.cfm

Tuossakin sanotaan aika selkeästi että ne saattavat olla tekijänoikeuksien alaisia ja lupa jälleenjulkaisuun saatetaan tarvita.

Olettaisin että foorumin tiukka linja tekijänoikeuksiin koskisi myös muita julkaisumuotoja kuin kuvia. Tietenkin jos noita ratatietoja julkaisevat ovat kysyneet ja saaneet luvan asiaan, olisi hyvä mainita siitä kun usein niissä luvissakin vaaditaan ilmoittamaan että lupa on saatu ja monissa on vielä luvan yksilöivä tarkenne, joka pitäisi olla esillä siinä yhteydessä jossa tuotosta esitetään. Tämä varmasti helpottaisi ylläpidon toimintaakin ja olisi hyvien tapojen mukaista vaikka luvassa ei vaadittaisikaan siitä ilmoittamista.

Tietysti jos foorumin linjaus on, että tekstimuotoisia julkaisuja saa käsitellä miten sattuu, niin en sitten jatkossa ilmoita asiasta vaikka se linjaus ei olekaan Suomen lakien ja EU:n sekä kansainvälisten säädösten ja oikeuskäytäntöjen mukainen.


Lauri Kangas

Kysäisin JPL:n kantaa asiaan, katsotaan mitä vastaavat.

Jarkko.A

Lainaus käyttäjältä: Timo Kantola - 09.08.2011, 11:07:03
Jos nyt löydän netistä esim. komeetan koordinaatit taivaalla, saanko käyttää niitä kaukoputken suuntaamiseen kyseiseen kohteeseen , vai pitääkö kysyä lupa koorinaattien käyttöön ? Komeetan ratatiedothan saattavat olla tekijänoikeuksien alaista materiaalia , samoin kun Kuun tai Auringon sijainti taivaalla ?


Saahan sitä putkea suunnata miten huvittaa eikä kysymys ole siitä. Kyse on siitä saako toisen tekemiä havaintoja tai ennusteita julkaista vapaasti ilman lupaa. Esimerkiksi jos tilaan Forecalta viiden päivän sääennusteen jollekin paikkakunnalle, en saa sitä netissä tai vaikkapa sanomalehdessä julkaista.

Vastaavasti jos tilaan Ursalta tähdet 2012 kirjasen ja kopioin sieltä suoraan vaikkapa taulukon Jupiterin kuiden näkyvyydestä, niin varmasti siellä suivaannutaan asiasta.

Osa JPL:n materiaalista on tekijänoikeuksista vapaata johtuen valtion rahoituksesta joka kiertää NASAn kautta, mutta sekään ei koske kaikkea materiaalia.

Jarkko.A

Piti vielä varmistaa Finlexistä tuo tietokantoihin liittyvä asia ennen sen esilleottoa. Tuota HORIZONSia kun koskee sekin asia. Tuo kohta on ollut 2005 vuodesta alkaen yhtenäinen useimpien muiden maiden lakien kanssa, kuten yhdysvaltojen lainsäädännön kanssa.

"Luettelon ja tietokannan valmistaja (14.10.2005/821)
49 § (3.4.1998/250)
Sillä, joka on valmistanut

1) luettelon, taulukon, ohjelman tai muun sellaisen työn, jossa on yhdisteltynä suuri määrä tietoja, taikka

2) tietokannan, jonka sisällön kerääminen, varmistaminen tai esittäminen on edellyttänyt huomattavaa panostusta,

on yksinomainen oikeus määrätä työn koko sisällöstä tai sen laadullisesti tai määrällisesti arvioiden olennaisesta osasta valmistamalla siitä kappaleita ja saattamalla se yleisön saataviin."

Tuo siis tekijänoikeuslaista. Mielestäni HORIZONS täyttää molemmat ehdot ja yksittäisen komeetan ratatietoja voi mielestäni katsoa laadullisesti arvioiden olennaiseksi osaksi työtä, joten sitaattioikeuskaan ei anna lupaa koko ratatietojen julkaisuun. Jos työn oikeuksien omistaja ei ole selkeästi missään antanut lupaa erilaisille julkaisuille tai selkeästi luopunut oikeuksistaan, en lähtisi julkaisemaan osaa työstä. Lisäksi vielä julkaisukanavan ylläpitäjä on osavastuussa tekijänoikeuksien noudattamisesta tarjoamassaan palvelussa, vaikka ei ole tietoisesti edesauttanut julkaisua.

Astronautiskelija

On varmaan aika riskaabelia levittää juridisia tulkintoja asiassa, josta ei ymmärrä mitään, eikös?
The sky appears so steady fixed and stable as we look at it - but only if we do not look too hard. James B Kaler, Stars and Their Spectra
Clayhole Observatory
Twitter | Vimeo

Jarkko.A

Lainaus käyttäjältä: Astronautiskelija - 09.08.2011, 14:58:27
On varmaan aika riskaabelia levittää juridisia tulkintoja asiassa, josta ei ymmärrä mitään, eikös?

Jos minua tarkoitat niin laintulkintaa saa Suomessa harrastaa kuka tahansa ja julkaista tulkintansa vaikka toimeenpanovaltaa ei olisikaan. Riskialttiimpana toimintana näen kyllä sen, että julkaistaan tuotoksia tietämättä onko tuotoksen tekijänoikeuksista luovuttu kokonaan tai osittain.

Tosiaan noita opintopisteitä immateriaalioikeuksia käsittelevistä kursseista oikeusnotaarin koulutusohjelmaa suoritettaessa on karttunut vaikka en ymmärrä mitään aiheesta.

naavis


Astronautiskelija

Lainaus käyttäjältä: Jarkko.A - 09.08.2011, 15:45:25
Jos minua tarkoitat niin laintulkintaa saa Suomessa harrastaa kuka tahansa ja julkaista tulkintansa vaikka toimeenpanovaltaa ei olisikaan. Riskialttiimpana toimintana näen kyllä sen, että julkaistaan tuotoksia tietämättä onko tuotoksen tekijänoikeuksista luovuttu kokonaan tai osittain.

Tosiaan noita opintopisteitä immateriaalioikeuksia käsittelevistä kursseista oikeusnotaarin koulutusohjelmaa suoritettaessa on karttunut vaikka en ymmärrä mitään aiheesta.

Erinomaisen hienoa!

Sitten ei varmaan julkisen asiakirjan käsite ole tuntematon.  Tai se, että ylittääkö kyseinen luettelo teoskynnyksen?  Tai se, että päteekö Suomen laki USA:ssa?
The sky appears so steady fixed and stable as we look at it - but only if we do not look too hard. James B Kaler, Stars and Their Spectra
Clayhole Observatory
Twitter | Vimeo

Jarkko.A


Timpe

Lainaus käyttäjältä: Jarkko.A - 09.08.2011, 10:22:31
... ilmoittaa, että vaikka NASAn HORIZONS palvelua saa käyttää vapaasti, saattavat sen generoimat tiedot kuitenkin olla tekijänoikeuksien alaisia...

Poistin nuo ratatiedot viestistäni, joten pääsette itse syöttämään tarvittavat lisukkeet HORIZONS palveluun täältä:
http://ssd.jpl.nasa.gov/horizons.cgi
(Oletusnäkymä tuon linkin takaa on aina ollut Mars planeetalle, joten nyt tulee hiukan lisää säädettäviä kohtia palveluun, ennen kuin komeetan ratatiedot ovat ruudulla näkyvissä... :undecided:)
- Timo Inkinen

VeikkoM

#10
Pidän tehtyjä tulkintojanne hiukan omituisina.   Minusta HORIZONS-palvelun käyttöä voisi verrata
minkä tahansa lisensoidun tietokoneohjelman käyttöön ja sillä tuotetun teoksen luomiseen.
Ohjelma edustaa työkalua.  Microsoftilla ei esimerkiksi varmasti ole nokan kopauttamista, jos
laadin Wordillä tai Excelillä dokumentin ja julkaisen, tai MathWorksillä, jos lasken Matlabilla jonkun
tuloksen ja julkaisen sen.  Olen tehnyt saman tulkinnan myös siihen, että jos laadin hankkimallani
tähtikarttaohjelmalla tähtikartan ja julkaisen sen, ei karttaohjelman valmistajalla voi olla vaatimuksia
karttaan.

En ole lakiasiantuntija, enkä tiedä tulkinnan oikeellisuutta, mutta tuo tuntuu järkeenkäyvältä.

Näkisin, että jos HORIZONS-palvelulla valitset ensin laskentaparametrit, suodatat haluamasi
tulostettavat elementit aikarajoineen, ja jos vaikka vielä hiukan muotoilet saamaasi tulostetta,
väittäisin tämä täyttää jo itse laatimasi teoksen tunnusmerkit ja tekijänoikeudet olisivat tuohon
tulosteeseen sinulla itselläsi.

En löytänyt JPL:n sivuilta erityisesti HORIZONS-ohjelmaa koskevaa klausuulia.  Edellä viitattu
copyright-sivu viittaa mielestäni staattisempiin materiaaleihin, dokumentteihin, kuviin, uutisiin
yms. joita tuotetaan jonkun henkilön toimesta. Myöskään HORIZONS-ohjelman tuottama
tuloste ei sisällä copyright-huomautuksia.  Tulosteen lopussa on kreditit, jotka lienee korrektia
julkaista tulosteiden yhteydessä.

Jos JPL:stä joku vaivautuu vastaamaan jotain, niin hyvä.
Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

Jarkko.A

Tuo vertautuu paremmin tietokantojen tekijänoikeuksia koskeviin lakeihin ja asetuksiin kuin tietokoneohjelmistoihin. Myöskään copyright merkintää tai mitään muutakaan merkintää ei tarvita, jotta tekijänoikeus muodostuisi.

Myöskin tuo JPL:n faq sisältää aika selkeän kannanoton JPL:n puolelta.


 "I'd like to publish information from your site on my site. Do I need permission?
The short answer is yes. At the very least, we'd be interesting in knowing what information you intend to use and how you intend to use it. Ideally, we'd prefer you link from your site directly to the information on our site. This is particularly true of numerical parameters which may be updated frequently.

Most of the content on our site is covered under JPL's copyright statement (toward the bottom of the page). It is also important to understand that use of information from our site does not in any way imply endorsement of that end use."

http://ssd.jpl.nasa.gov/?faq#A05

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: Susan R. Braunheim-Kalogerakos
Hello Lauri,
There are no issues with publishing the data unadulterated. Please let me know if you have any other questions.
Susan

-----Original Message-----
From: Lauri Kangas
Sent: Tuesday, August 09, 2011 2:02 AM
To: contactjpl@www.jpl.nasa.gov
Subject: Question on JPL copyrights

Hello,

There's a small debate going on at a finnish amateur astronomy forum on copyright policies of text based information.

I'd like to get your confirmation whether or not comet trajectory calculations from the HORIZONS service in text based data format are okay to be posted on a public forum, provided that the source for the calculations is mentioned and hyperlinked to?

Best regards,
Lauri Kangas, Finland


Timpe

unadulterated = aito, alkuperäinen, autenttinen, oikea, originaalinen (käyttämäni sanakirjani mukaan)

Kiitos Laurille kysymyksen ja vastauksen välittämisestä  :smiley:
Tuo on looginen ja selvä käytäntö näiltä osin, kuten VeikkoM tuossa perusteli (ja JPL vahvisti).
- Timo Inkinen

VeikkoM

#14
Tämä oli jo vanha juttu, mutta täydennetäänköön, että HORIZONS-ohjelmassa ei ole kyse tietokannoista,
vaan aidosti annetuista lähtöarvoista tuloksia tuottavasta tietokoneohjelmasta. Ainoa tietokannanomainen
lähtöarvo on rataelementit, ja nekin ovat melko lailla julkista aineistoa.



Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät