Kameroiden toimintalämpötiloista

Aloittaja Kaizu, 14.07.2011, 20:38:42

« edellinen - seuraava »

Kaizu

Viime talvena pääsi kokeilemaan kuvaamista parinkymmenen asteen pakkasilla. Kamera toimi moitteetta mutta yksi zoom objektiivi meni niin jäykäksi että hajosi zoomatessa. Zoomausrenkaan materiaali kovettui ja haurastui niin että yksi pieni muovinippeli katkesi.

Nyt tuli työmatkalla kokeiltua toista ääripäätä. Kuvasin konesalissa videota. Lämpötila oli n.+50 C. n. 15 minuutin jälkeen Casion Exilim näytti ruudulla keltaisen ALERT tekstin. En tietenkään reagoinut siihen mitenkään kun en ymmärtänyt että mikä nyt on hätänä.
Kuvaus jatkui vielä toisen vartin ja kun vein kameran ilmastoituun valvomoon, häipyi hetken päästä myös ALERT teksti.
Siirsin tuotokset tietokoneelle ja oletin että häytys oli vain väliaikainen.
Pienen hetken päästä kameran näytön takalasi putosi pöydälle. Nähtävästi kameraa koossa pitävä liima ei siedä 50 C lämpötilaa.

Suomen olosuhteissa tämä tuskin haittaa muita kuin niitä jotka unohtavat kameransa umpinaiseen autoon auringon paisteeseen.
Etelämpänä harrastajat ovat kovastikin huolissaan observatorioidensa päivälämpötilasta.

Kaizu
Kai Forssen

Jyrki

Liian korkeat lämpötilat ovat Suomen oloissa harvemmin ongelma, joskin monet elektroniset härvelit tuntuvat menevän tillttiin aika herkästi jos niitä pitää auringossa liian pitkään.

Kovat pakkaset sen sijaan ovat tutumpi ongelma. Digijärkkäri toimi viime talvena moitteetta vielä -23 asteessa, toivotaan että uusi SBIG kykenee ensi talvena samaan. Eniten ongelmia kova pakkanen on aiheuttanut jalustalle, joskin siitäkin selviää jos vaihtaa rasvat paremmin härmän olot kestävään. Toinen kiusallinen ongelma on johtojen jäätyminen rautalangaksi. Onnistuin katkaisemaan talvella yhden johdon enkä edes käsitellyt sitä mitenkään kovakouraisesti. Ensi  talveksi vaihdan niin monta johtoa kuin mahdollista siilikoonipintaisiksi niin pääsee ainakin osasta ongelmaa eroon.

Taitavat ne jotkut elektroniset laitteetkin olla arkoja pakkaselle, sillä kuuleman mukaan iphonea ei saa käyttää pakkasella lainkaan. Varmaan hankalaa yrittää puhua taskun läpi  :azn:

Jyrki H.
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

TuRe

Olihan kuuma jakso. Kun ulkona oli varjossa useita päiviä +29 ast.C, niin kuvaussuojassa oli + 35- 37 ast. Pelkäsin jo elektroniikan ja peilien puolesta niiden kestoa ja harkitsin tuulettimen asennusta tilaan. Nyt onneksi näyttää normaali Suomen kesä palanneen ainakin joksikin aikaa.
Tuomo Repo

Arzka

Viime talvena täällä kuhmon korvessa tuli testattua digipokkarin rajoja... Pakkasta oli eräs aamu -32.7 ja siitä välittämättä vein kameran ulos ja havainnoin siinä tunnin ajan. Akku kesti siinä pakkasessa puolisen tuntia kunnes virta loppui. Objektiivi toimi moitetta sekä kameran jalusta pysyi ehjänä. Tuli hankittua nikonin järkkäri ja tulevana talvena pitää olla varovainen pakkasten kanssa... Lisätään vielä tämäkin  tähän... Tuli myös testattua digipokkarin äärirajoja rankkasateessa: ryhdyin kuvaamaan salamoita... Laitoin kameran muovipussiin paitsi linssi oli pussin ulkopuolella. Kun olin kuvaillut siinä jonkun tunnin verran ja lopetin kuvauksen, sisällä huomasin että kameran näyttö oli huurussa... Sisäpuolelta. Syy oli se että linssin ja objektiivin välissä olevasta raosta vesi oli päässyt kameran sisään. Aukaisin kaikki paikat mitä kamerasta sai ja annoin sen kuivua viikon ajan. Viikon kuluttua vilkaisin kameraa ja huomasin että vesi oli haihtunut sekä kamera oli kuiva sisältä. Kenno ei vahingoittunut ja kuvaus onnistui normaalisti. Nyt kun hommasin tuon digijärkkärin niin pidän tuota pokkaria 'salama sekä myrsky kamerana' ja keskityn järkkärillä tähtikuvaukseen sekä ilmakehään... : )

Jarkko.A

Ei sinänsä liity suoranaisesti kameroihin, mutta kun iPhone otettiin jo mukaan keskusteluun niin kerronpa oman tapaukseni. IPhone neljää pidin viime talvena takkini käsitaskussa koko kuvaussession ajan -30 asteen pakkasessa. Lähdin ajamaan autolla jossa webasto oli ollut 15min päällä ennen käynnistystä. laitoin puhelimen sen pidikkeeseen joka on kiinnitetty ilmastoinnin aukkoon, jolloin takakuoreen kohdistui lämmin ilmavirta. Parin minuutin ajamisen jälkeen kuului kova räksähdys ja ihmettelin mitä hajosi, mutta jatkoin matkaa. Kotona otin puhelimen pois telineestä ja huomasin että takakuori, joka on siis lasia, oli täysin säröillä. Ei siis näköjään nopea lämpötilan vaihtelu tehnyt hyvää.

Takalasin lisäksi myös kameran autofocus oli hajonnut. Soitin huoltoon, jossa sanottiin ettei mene takuuseen kun laitetta ei saa käyttää pakkasella. Tästä suivaantuneena otin yhteyttä kuluttaja-asiamieheen, jonka mukaan Suomessa markkinoitavan tuotteen tulee toimia Suomen yleisissä olosuhteissa, tai tästä tulee erittäin selkeästi mainita kauppaa tehtäessä. Siihen aikaan kun puhelimen ostin, sai ostettua vain Soneran kytkynä ja missään vaiheessa ostosivuilla ei ollut mainintaa siitä, ettei puhelin toimi Suomen yleisissä olosuhteissa. Kuluttaja-asiamies lähetti paperin, jossa oli myyjälle selitetty kyseiset lainkohdat ja myyjän velvollisuudet ja sain kaupasta uuden puhelimen tilalle.

Sekin puhelin hajosi lennettyään taskusta linnanmäen kiepitin härvelistä ja ostin kotivakuutuksen korvauksella uuden iPhone neljän. Tämän valkoisen iPhonen pitäisi kestää paremmin lämpötilavaihteluja mustaan nähden lasin eri materiaalista johtuen. Kuulemma tämän kesän aikana valmistetuissa mustissa iPhone nelosissa pitäisi olla myös sama paremmin lämpövaihteluja kestävä lasi molemmilla puolilla. Kameran autofocus ei tarkenna oikein kummankaan värisessä puhelimessa alle 25 asteen pakkasissa ja alle 32 asteessa se ei edes liikahda. Myös salamin teho tippuu pakkasella. Myös muissa puhelimissa olen huomannut ledisalamien tehon tippuvan pakkasella kun taas xenon salami toimii hyvin.

Canon 1000d kuvien lukunopeus tippuu pakkasella, vaikka senhän pitäisi nousta? Samassa kamerassa näyttökin lagittaa pakkasella lähes yhtä hyvin kuin goto-jalustojen käsikapulat. Tässäkin salami ei ole yhtä tehokas pakkasella. Korkeasta lämpötilasta olen huomannut sen, että kun kameraa käyttää sukeltamiseen käytetyssä boksissa ja yrittää käyttää videokuvausta saunassa, tulee kuvaan vaakaviivavirheitä ja lopulta kamera sammuu, eikä sitä saa takaisin päälle ennenkuin lämpötila on laskenut. Vanhalla 350d:llä saunassa kuvatessa tulee vain lisää kohinaa, ei vaakaviivoja ja kamera ei sammu.